Berta Sándor

Jöhet az NSA 5G

Az új technológia ötvözni fogja az LTE és az 5G előnyeit.

A 3GPP nevű szabványügyi szervezet szakemberei egy új Non-Stand Alone (NSA) 5G nevű technológián dolgoznak, amely ötvözné az 5G New Radio (5G NR) és a meglévő 4G-hálózatok képességeit. A 3GPP szakértői a munka során az úgynevezett eMBB (enhanced Mobile Broadband) funkciókra összpontosítanak.

Az NSA 5G előnye az lesz, hogy sokkal szélesebb frekvenciasávban működik majd, ezáltal nagyobb adatátviteli sebességet fog biztosítani. Amennyiben siker koronázza a 3GPP munkáját, akkor a fejlesztési ütemterv alapján a kapcsolódó szabványt az idén decemberben fogadhatják el és az első kompatibilis hálózatok már 2019 elején elérhetők lesznek.

Nem ez lehet az egyetlen fontos változás a közeljövőben a távközlési piacon, ugyanis Cristiano Amon, a Qualcomm Technologies ügyvezető alelnöke közölte, hogy az 5G technológia a vártnál sokkal hamarabb elérhető lehet. Mindez többek között a szabványosítási folyamatban elért előrelépéseknek, a 6 GHz alatt és a milliméter hullámú területen elérhető frekvenciáknak, a saját X50 chipsetjük fejlesztésével kapcsolatos előrehaladásnak és annak köszönhető, hogy jelentős mértékben nőtt a hálózatüzemeltetők 5G tesztterületeinek a száma.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #9
    Letezik x+1 fele gyorsabb technologia. Akar 1TB/sec-et is el lehet erni vezeteknelkuli halozatokon, sot tobbet. Ket baja van ezen technologiaknak. Egyreszt nem szabvanyosak, masreszt tul dragak. Ha fejlodik annyit a gyartastechnologia, hogy elerheto aron lehessen eloallitani a gyorsabb radios egysegeket, akkor majd szabvanyositjak oket es lesz x.G is.
  • bunny #8
    Eh, azt hittem az NSA szponzorálja :D
  • mitrop #7
    Persze lehet, hogy a tesztelt technológia nem lesz szabványosítva, sőt lehet találnak jobbat, hatékonyabbat, de a cikkben említett 5G-t az amerikai FCC már több mint egy éve lajstromba vette. Ez idő alatt nyilván nem aludt a számítástechnika, sőt két három generációval előrébb tartanak mint a piac.
  • Cat #6
    Baromságot beszélt az ismerősöd. Azért nem lehet 7G, mert még 5G sincs, azt sem szabványosították még, minden cég mást ért alatta.
  • mitrop #5
    Van egy ösmerösöm a Telekomnál/T-Mobile-nál.
    Mesélte, hogy évekkel ezelőtt tesztelték mát a 7G-t. Igen jól olvassátok 7G.
    Persze nem lépnek ekkorát, hiszen így háromszoros (vagy több) haszonnal eladják szépen sorban a technológiákat.
    Ugyan ez van az autókkal is. Tudják, hogy nem az akkumulátoros autó a jövő (sőt azt is tudják, hogy egyáltalán nem környezet barát), de eladják először azt, majd jöhet az üzemanyag cella. Dupla haszon.
  • eto demerzel #4
    ... es megszolaltak a konteonosok. meg jo hogy ok tokeletesek, es megmutatjak a vilagnak. (ha nem ment at akkor ironia volt a kobon)
  • attes #3
    A 6G meg KGB lesz.
  • Tetsuo #2
    Backdoor a nevétől függetlenül lesz benne. ;-)
  • Skylake #1
    Szép neve van. Jó érzést kelt a kiejtése. Backdoor is lesz benne, ugye, nehogy már e téren ne legyen kompromittálva, ha már ugyanaz a neve, mint a Cégnek.