MTI

A gyógyszerészek várják az e-receptet

A gyógyszerészek már várják az átállást a papír alapú receptről az elektronikusra - mondta a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

Hankó Zoltán szerint a közegészségügyben november 1-jével kötelező csatlakozással, illetve a rendszer elveivel már mindenki tisztában van, így a mostani, utolsó hónapokban a gyógyszerészek "az apró gyakorlati kérdésekkel" foglalkoznak. A tesztüzemben részt vevő patikák visszajelzései szerint az elektronikus receptek kiadása valamivel gyorsabb, mint a papíroké, és eddig semmilyen gyógyszerkiadási probléma nem jelentkezett.

Az új rendszer előnye, hogy a beteget kezelő orvosok a más orvosok által felírt recepteket is látják az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben, vagyis a felhőben. Így könnyen kiderülhet, ha a beteg több, azonos hatóanyagú gyógyszert íratott fel magának, a gyógyszer-túladagolás kockázatát teremtve meg, továbbá a különböző gyógyszerek nemkívánatos kölcsönhatásai is megelőzhetők - emelte ki.

A kamarai elnök véleménye szerint a magánellátásban tovább megmarad a papír alapú recept, mivel a magánszolgáltatóknak csak jövő novemberben kötelező csatlakozniuk a rendszerhez. A közellátásból sem tűnik el, hiszen ha a háziorvos házhoz megy, ott csak papír receptet tud írni, emellett bizonyos speciális gyógyszereket is csak így tudnak majd felírni, mert ezek nincsenek benne az elektronikus rendszerben - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bobijub #1
    arról senkise nem beszél egy árva szót se nem, hogy a gyakorlati élet néhány apró esete hogyan lesz lekezelve a rendszerben.

    például amikor a patikátlan falu marinénije és józsibácsija odaadná a receptet a más okból utazó zoltánkának, akik közül egyik se nem lakik ugyanazon a lakcímen és rokonsági kapcsolatban is se nem nincsenek, ugyan váltsa már ki.

    és amikor marinéni és pistabácsi egy pár ugyan, már hetvenöt éve, de csak az egyikük vánszorog el a patikába. vagy ott vannak mind a ketten, de mindkettőnek kell igazolnia magát?

    és ha én, aki mindennap autózom a munkahelyemre, de a szomszédnéninek buszraszállnia is nehéz, és bár budapesten lakunk, de a legközelebbi patika autóval nyolc perc, nekem meg nem kell gyógyszer, de van egy patika, aminek az ajtaja közvetlenül annak a kajáldának az ajtaja mellett van, ahova munkanapokon kajálni szokok menni?

    na ezek a "kisemberi" élethelyzetek azok, amiket nagyon-nagyon-nagyon könnyű nagy magasságból, messziről nem meglátnia (csúnyábban fogalmazva szándékosan leszarnia) annak, aki csak a patikák online bekötésének nagyszerű (más oldalról tényleg megkérdőjelezhetetlenül nagyszeű) oldalára van tekintettel