Berta Sándor

A robotok és a mesterséges intelligencia lendíthetik fel a japán gazdaságot

A szigetország ezen két terület segítségével szeretne újra meghatározó helyet betölteni a világgazdaságban.

A tervek szerint a jövőben a japán gazdaság növekedésének egyharmadát a robotok, a mesterséges intelligencia (MI) és a hálózatba kötött okosgépek biztosítják majd. A szigetország gazdasága szempontjából mindezek elengedhetetlenek. Japánnak szükség van új lendületre, mert az Amerikai Egyesült Államok úttörő ezen a területen, Németország pedig a dolgok internete területén van nagyon jó pozícióban, amire szintén nagyon féltékenyek.

Yuichiro Anzai, a Japán Tudományt Népszerűsítő Társaság elnöke szerint mindezekre nagyon jó esélyeik vannak, mert mindenekelőtt alacsonyak az úgynevezett kulturális akadályok. Ez alatt azt érti, hogy ugyan a helyieket is aggodalommal tölti el, hogy a mesterséges intelligencia okosabb lehet az embereknél, de a robotokat nem fenyegetésként fogják el, hanem az emberek szórakoztató barátaiként. (Minden anime-rajongó számára ismert tény, hogy az országban régi álom a humanoid robotok megalkotása és az, hogy ezek a gépek elkísérjék az embert az útján.) A második ok a fogyó és ezzel párhuzamosan öregedő népesség, valamint a növekvő munkaerőhiány, tehát az innováció segíthet beindítani a gazdaság növekedését.


Anzai - aki a kormány mesterséges intelligenciával kapcsolatos stratégiai tanácsának vezetője és komoly szerepet vállalt Japán új ipari stratégiájának a kidolgozásában - elmondta, hogy Japánban egyre több gyártó foglalkozik a robotokkal és a mesterséges intelligenciával, köztük van a Hitachi, az NEC, a Fujitsu, a Toyota és a Toshiba. Ezek az óriáscégek komoly összegeket fektetnek be ezen a területen, például a Softbank ezer Pepper robotot épít havonta.

Anzai viszont a szigetország gyengeségét sem rejtette véka alá, ami szerinte az ipari és a kulturális örökség. Meg kell reformálniuk az oktatási rendszerüket, mert a legnagyobb probléma a képzett munkaerő területén tapasztalható. A jelenlegi oktatási rendszer lojális munkásokat, mérnököket és kutatókat képez a klasszikus iparágak számára, de ma már olyan programozókra, kutatókra és szakemberekre van szükség, akik megértik, hogy miként lehet új dolgokat fejleszteni és kielégíteni a jövőbeli igényeket. A kormány ezért radikálisan megváltoztatná az oktatást, az Ázsiában megszokott passzív befogadást aktív tanulással váltanák ki, amely támogatja az innovációs erőt. A változáshoz legalább egy évtized kell, ezért már az általános iskolákban megkezdenék a programozás tanítását, az egyetemeken pedig lesznek speciális mesterséges intelligencia és robotkurzusok.


Anzai hangsúlyozta, hogy azoknak a vállalatoknak, amelyek eddig a gépi tanulásra összpontosítottak, vagyis megpróbálták a gépeket az önálló tanulásra megtanítani, a jövőben többet kellene inkább az ember és a gép, illetve az adatbázisok közötti kommunikációra koncentrálniuk. Jobban kellene összpontosítani az emberi intelligenciára és arra, hogy az emberi és a gépi intelligencia hogyan működhet együtt.

Japánban hatalmas piaca lesz az ápolást segítő robotoknak, ami elsősorban annak köszönhető, hogy az öregedés a japán társadalmat érinti leginkább, mivel náluk van a legtöbb idős ember és a bevándorlókat finoman szólva sem kedvelik. Ellenben a helyiek nagyon nyitottak a gépekre, 2015 júniusában például a Pepper nevű társalkodó-robotból ezer darab kelt el egyetlen perc alatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #9
    LOL?

    https://en.wikipedia.org/wiki/Wagyu
  • ostoros #8
    Ha nem járnak a japcsik sikerrel az csak azt jelenti, hogy egyik megoldás sem nyerő, és találni kell egy harmadik utat.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2017.03.24. 23:41:47
  • bdzsana #7
    Tudom mire tippelsz, de azért szerintem ez nem egyértelmű. A technológiai fejlettség sokkal magasabb szintjére van szükség ahhoz, amit elakarnak érni. Simán lehet, hogy tönkremennek mire elérik azt. De lehet nem, ki tudja..
  • kvp #6
    Azert Japanban is inkabb csak szoban es bemutato celjara fejlesztenek ugyanis az automatizaltsag szintje alacsonyabb mint nallunk.

    Amikor tenyleg szukseguk lenne mukodo robotokra amik akar csak picit is meghaladjak egy gyartosor szintjet akkor bajban vannak. Ilyen eset volt fukushima ahol vegul az usa adott izraeli fejlesztesu robotokat. De onvezeto autok teren sincsennek sehol. Egy szorakoztato robot pedig nem vegzi el a hianyzo munkasok dolgat. Persze ahol meg mindig nepszeru a fax...
  • Nirz #5
    A kajájuk borzalmas semmi normális hús
  • Cat #4
    Szóval most nem baj, hogy a robotok elveszik a munkát?
  • NEXUS6 #3
    Nekem azért van egy tippem! :D
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.03.23. 12:42:55
  • zola2000 #2
    Magyarul arról van szó, hogy míg Japán és kelet ázsia jó részei a robotikában látják a megoldást addig a nyugat a migrációban, érdekes lesz hosszú távon melyik lesz a nyerő...
  • zola2000 #1
    Ilyenekre európában is szükség lesz mert a termékenységi ráta itt is japán szint körül van

    https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2127rank.html

    Csak japánban régebben kezdődött és egészségesebb életmód miatt tovább élnek magasabb az átlagéletkor.