Berta Sándor

Jöhet a minden feladatot megoldó algoritmus

A dél-koreai Go világbajnokot legyőző szoftver fejlesztője szerint a mesterséges intelligencia saját gondolkodásunk megértésében segíti az emberiséget.

Demis Hassabis, a Google leányvállalatának számító DeepMind alapítója hozta létre az AlphaGo nevű szoftvert, mely tavaly márciusban mérkőzött meg Lee Sedol go nagymesterrel és 4-1 arányban nyert az ötjátszmás sorozatban. A gép győzelme nagy hullámokat keltett mind a mesterséges intelligencia (MI), mind a go közösségekben, mivel korábban mindkét fél úgy vélte, hogy a go túl bonyolult az MI számára, hogy azt tökélyre vigye. Hassabis azonban ennél sokkal többre vágyik: egy olyan algoritmuson dolgozik, amely minden feladatot meg tud oldani.

A szakember a Digital-Life-Design (DLD) konferencián arról beszélt, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztése az emberiség fejlődésével azonos. Mint elmondta, a sakkozók a sakkszámítógépek feltalálása után jobb taktikákat tudtak kifejleszteni. Úgy vélte, hogy az MI segíthet majd az embereknek abban, hogy a saját gondolkodásukat is megértsék. A DeepMind olyan, mint a mesterséges intelligencia Apollo-programja. A Szilícium-völgy legjobb tudósai - legyen szó agykutatókról vagy informatikusokról - dolgoznak a projekten. A küldetésük az, hogy az emberi értelmet kikódolják és a tudását arra használják fel, hogy számos problémát megoldjanak a segítségével.

Hassabis optimista volt az MI jövőjével kapcsolatban is. Szerinte ha az emberek és a gépek együttműködnek, akkor a mesterséges intelligencia elő fogja hozni a valódi potenciálunkat. Az MI algoritmusai segíteni fognak az emberiségnek abban, hogy jobbá tegyék a valódi világot, legyen szó akár új gyógyszerek vagy anyagok fejlesztéséről, illetve a robotkutatásokról.


A most 40 éves szakember 4 éves korában már sakkozott, 12 évesen sakkmester volt, 13 évesen pedig a második legnagyobb Élő-pontszámmal rendelkezett a 14 évesnél fiatalabbak között. A sakk kulcsszerepet játszott a munkájában is. 8 évesen már annyi pénzt keresett a játékkal, hogy megvásárolhatta az első számítógépét, amelyen aztán megtanult programozni. Ezután informatikát tanult és 1994-ben meghallgatott egy mesterséges intelligenciáról tartott előadást a Cambridge-i Egyetemen.

Ez indította el a pályáján, mert nagyon korlátozott dolognak tartotta azt, hogy a gépeket kizárólag egy szűk problémakör megoldására alkalmazzák, például, hogy megtalálják a leggyorsabb útvonalat, a legjobb keresési eredményt, esetleg nyelvet vagy képeket elemezzenek. Ugyan ezeknek a feladatoknak a megoldására kiválóak az adott rendszerek, de csak ezt tudják, s ezzel korlátozva van az intelligenciájuk.

Hassabis anno az egyetemen kritizálta az oktatást, ezért az illetékes docens távozásra szólította fel. Kevesen mozdították előre olyan mértékben az MI területét azóta, mint ő azóta. Először olyan olyan játékokat fejlesztett ki, mint a Theme Park, amelyben egy kitalált élményparkot kell vezetnie a játékosnak, 2010-ben pedig megalapította a DeepMind nevű startupot. Négy évvel később a Google felvásárolta a vállalkozást. A fejlesztő ezután visszatért a számítógépes játékok világába. A cége által készített gépek képesek megtanulni, hogyan kezeljenek Atari-játékokat. Előzetesen be kell programozni a játékokat arra, hogy a nyerés egy jó dolog, de az alap logika után a gépek a többit már elvégzik maguk. Ez a mesterséges intelligencia magasabb formája, amit Hassabis egykor unalmasnak és korlátozottnak talált.

A DeepMind számára több százan készítenek olyan programokat, amelyek minden idegen segítség nélkül képesek felfedezni és megérteni a világot. Hassabis víziója egy olyan MI, amely a különböző információkat képes feldolgozni ahelyett, hogy minden egyes feladathoz különböző algoritmusokat kelljen használni. Az ideális algoritmus mindenre képes lenne: kiszámítaná a leggyorsabb útvonalat, felismerné egy fotón szereplő arcokat és számítógépes játékokkal játszana. Mindez még nagyon messze van, de a DeepMind mesterséges intelligenciája sokkal kevesebb emberi segítségre szorul, mint a legtöbb konkurens megoldás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • overseer-7 #9
    Amint kijönnek a tudósok az MI vel.. onnatól fogva vége az emberiségnek.
    Nem az MI végez majd velünk..
    hanem az elit szépen leszállítja majd az emberiség létszámát egy elfogadható szintre..
    mivel már nem lesz szükség emberi munkaerőállatra.
    talán lehet hogy 500 millióra.
    és akkor még optimista vagyok
  • zola2000 #8
    Ha jön egy 1-2millió forintos robot, ami megcsinálnlja a házimunkát, haját vág meg ilyenek, meg ipari munkára is jó lesz stbstb akkor tényleg jöhet az alapjövedelem pár évtized múlva, de ezt már túltárgyaltuk.
  • zola2000 #7
    Szerintem túl sok filmet nézel.
  • zizikus #6
    Egy ilyen MI eléri majd a 2000Qbites kvantumszámítógépet, aminek meg tudja magyarázni a feladatot, akkor a kvantumgép kiköpi pikk-pakk az egyetlen helyes megoldást, akármilyen bonyolult a feladat, akkor lesz izgi az élet! :-)
  • globint #5
    Megalkotják, bekapcsolják, gondolkodik ....... gondolkodik ....... gondolkodik ......., megoldja a legnagyobb problémát, az ember a legnagyobb probléma.
    Ha nincs ember, nem halnak ki az állatok, nincs globális felmelegedés, nincs környezetszennyezés.
    A megoldás: meg kell szüntetni az embert. :-(
    Látom a békés jövőt, a paradicsomot, ember nélkül. :-(
  • codaco #4
    Talán, ha még időben agyonverjük az MI-ket fejlesztő zseniket, akkor tovább marad fenn az emberiség.
  • NEXUS6 #3
    "Hassabis víziója egy olyan MI, amely a különböző információkat képes feldolgozni ahelyett, hogy minden egyes feladathoz különböző algoritmusokat kelljen használni. Az ideális algoritmus mindenre képes lenne: kiszámítaná a leggyorsabb útvonalat, felismerné egy fotón szereplő arcokat és számítógépes játékokkal játszana. Mindez még nagyon messze van, de a DeepMind mesterséges intelligenciája sokkal kevesebb emberi segítségre szorul, mint a legtöbb konkurens megoldás. "

    Aha, lehet hogy van ilyen, csak egyrészt az emberi intelligencia, helyesebben az emberi agy különböző képességei nem így működnek, (nincs általános intelligencia, aki jó matekból, az legtöbbször elhasal énekzenéből, meg rajzból) másrészt lassan évtizedek óta elvetette az MI kutatás ezt az irányt. Szorry.
  • tom_pika #2
    MI? MI-vel felszerelt robotkatona. Erre lesz jó. Százezrek és milliók lemészárolására és/vagy nyomorba döntésére.
  • Skylake #1
    Remek! Nagyon jó, hogy zsenikém megcsinálja az első igazi űberkirály AGI-t, ő lesz az első! Taps, pezsgő, kokain - táncol a Google, a Facebook, az NSA és a GCHQ vezérkara!

    Az azért jusson eszébe zsenikémnek, ha túl jó lesz az implementáció, zsenikém is mehet az utcára, aztán ott gondolkodhat a zseni agyával, a "mely kukában találom a legtöbb emberi fogyasztásra alkalmas moslékot" algoritmuson.