Szekeres Viktor

A barátságos óriás - Szofi és a HABÓ

Steven Spielberg is megpróbált egy egyszereplős, virtuális környezetben és számítógéppel megalkotott figurák között játszódó látványfilmet készíteni.

Hogy tetszett A barátságos óriás?
  • Tetszett, jó film.
  • Közepes lett.
  • Gyengén sikerült.
  • Még nem láttam.
Nagyon-nagyon régóta tervezi mind Hollywood, mind pedig Steven Spielberg Roald Dahl gyerekkönyvének, a Szofi és a HABÓnak az adaptációját, s úgy tűnik, hogy 2016-ra jött össze minden a premierhez. Például a technikai lehetőségek, hiszen a rendező, amellett, hogy az eredeti történethez igen hű adaptációt tett le az asztalra, olyan technikai színvonalon vitte vászonra a mesét, amit eddig nem is nagyon láthattunk. Más kérdés, hogy a néző a hatalmas és kreatív munkából nem fog sok mindent észlelni a vásznon. Az álla csak akkor fog leesni, amikor egyszer megnéz egy forgatásról szóló kisfilmet. (Sajnos ez a B-roll videó pont a lényeget nem mutatja meg.)


A barátságos óriás főhőse - a filmcímnek ellentmondva - egy árvaházban lakó kislány, aki egy éjszaka London utcáit bámulva megpillant egy óriást. Utóbbinak nem is kell több, megragadja a lányt és magával viszi Óriásországba, hogy ne tudódhasson ki a létezése. Szerencsére utóbbiról kiderül, hogy ő nem más, mint a HABÓ, avagy a Hatalmagos Azonáltal Barátságos Óriás, aki teljesen más, mint a többi fajtársa. Egyrészt jóval kisebb (csupán 7-8 méter magas), másrészt pedig nem eszik embert, mint mondjuk Csontkrámcsáló, Bendőnyelő vagy Vértunkoló. Kettejük között természetesen barátság alakul ki, mely révén Álomországba is eljutnak, azonban kisvártatva olyasmi történik, ami az emberek világát nagy veszélybe sodorhatja, márpedig ezt meg kell akadályozni.

Klasszikus alapanyag ide vagy oda, a film kapcsán a többség a kinézetét fogja elsőként felemlegetni. Főleg, hogy meglepően ambivalens módon csapódhat le bennünk A barátságos óriás látványvilága. Egyrészt a HABÓt, vagyis az óriást, alakító Mark Rylance, valami frenetikus. Annak ellenére, hogy számítógép segítségével teremtett figuráról van szó, a hangja és a motion capture révén a gesztusai révén eggyé válik karakterével, tökéletesen életre kelti azt, minden egyes érzelmet tökéletesen megjelenít. Azonban az animáció fotorealisztikus stílusának köszönhetően az összkép rettenetesen művinek tűnik, a világ pedig amolyan mesterséges módon összetákoltnak, nem túl természetesnek, így hiába a remek színészi játék, ha a néző ki-kizökken, vagy adott esetben eleve el sem tud merülni a fantasztikus birodalomban. Van, amikor a több nem jobb.


A barátságos óriás mindazonáltal tiszteletre méltó vállalás volt, de az az érzésünk, hogy túl sokáig halogatták a megfilmesítést, és manapság (sajnos) az efféle történetek már nem nagyon működnek. Ezzel persze nem az alacsony bevételeket akarjuk igazolni, de nem tehetünk mást, hiszen a film nehezen fogja megtalálni a célközönségét. Talán a gyermeki lelkületű felnőttek között fog igazán sikert aratni, mert a tinédzserek manapság már nem Roald Dahlon nevelkednek, és cinikusabbak annál, hogy egy tiszta szívvel elmesélt történet lenyűgözze őket, míg a legfiatalabbak, amellett, hogy egy-két jelenet el fogja varázsolni őket, és a szellentéseken is jót mulatnak majd, inkább unalmasnak és helyenként ijesztőnek fogják találni a végeredményt, a film mondanivalója pedig végképp hatástalan lesz számukra. (Ők ráadásul a roppant kreatív óriásszövegtől sem fognak beindulni.)

Mi is szeretni akartuk A barátságos óriást, de sajnos még a szerkezete is olyan, hogy hagyja a néző figyelmét elkalandozni, hiszen a féltávra beillesztett, mégis csúcspontnak számító jelenetet követően teljesen másféle sztorival folytatódik a film. Ez persze szükséges a végcél eléréséhez, és mivel a könyv adott, így nem is Spielberg hibája, de ettől még meglepő a megvalósítás. Összességében sajnos mindenképp kihagyható mese lett A barátságos óriás, csak a könyv nagy rajongóinak fog örömet szerezni, de nekik szinte biztos.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
A barátságos óriás (The BFG)
színes, amerikai-angol-kanadai családi film, 2016
6 éven aluliak számára nem ajánlott

rendező: Steven Spielberg
forgatókönyvíró: Melissa Mathison
zeneszerző: John Williams
operatőr: Janusz Kaminski
producer: Frank Marshall, Sam Mercer, Steven Spielberg

szereplők:
Ruby Barnhill (Szofi)
Mark Rylance (HABÓ)
Rebecca Hall (Mary)
Bill Hader (Vértunkoló)
Jemaine Clement (Húshabzsoló)
Rafe Spall (Mr. Tibbs)


Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Archenemy #13
    Az éj trilógiában rohadt jól jött ki ez a helikopterek meg kommandósok vs sárkányok és élőholtak vonulat :D
  • jkedzs #12
    koppintás!!44!!! :O


    https://www.youtube.com/watch?v=InF16sp7J0M


    http://download.gamezone.com/uploads/image/data/1202317/doom_bfg.png
  • takysoft #11
    hát van 1-2 kivétel.
    A Star Wars pl tökéletes keveréke a fantasy-nek és a sci-fi-nek :D

    zero: akkor egyszerűen úgy fogalmazok, hogy az én lelki békémnek ez nem ért össze :S
  • sárkánylovag #10
    Az még sose volt jó ha a Fantasy-t és a technikai dolgokat egybemossák..
    Kijött egy ilyen zanzásított valami amibe vannak helikopterek meg óriások.
    De ez nem az éj trilógia...
    Életében nem látott még helikoptert aki szerint ilyen mozgó súlyok alatt azonnal nem törne rommá bármilyen helikopter.
    Te jó ég legközelebb vadászgéppel fogunk lepkét a filmekben ?:))))

    Utoljára szerkesztette: sárkánylovag, 2016.09.07. 21:13:10
  • zetortraktor #9
    "ez a mese nem passzol a modern korba"

    Az óriások talán passzolnak?:) Ez nyilván nem a mi világunkban játszódik, akkor pedig bármi szabad.
  • takysoft #8
    3 baj van a filmmel:

    1.- Rossz a dinamikája. Pörgősen indul, és a második fele is egész pörgős. De az első felének a 70%-a annyira lassú, hogy kb bealvós :S

    2.- Nincs tisztában a stílusával. Egy szép filmbe isfér humor. És egy humoros filmbe is fér szépség. De nem fér meg egymás mellett a két véglet. Egy ilyen szép filmbe egyszerűen nem passzol a fingós humor :S Úgy éreztem, hogy nem tudja eldönteni, hogy mi is akar ez lenni, mi a célja.
    Könyv ide, vagy oda, ez akkor is zavaró.

    3. Nem olvastam a könyvet. De ez a mese nem passzol a modern korba. Már az elején is furcsa volt a zsemlámpa... de amikor a végén mentek a katonai helikopterek, komolyan mondom, elhittem, hogy ezek véresen szanaszét fogják lőni az összes óriást :S (mert végülis emberevő sorozatgyilkosok vagymi...)
    Mondom, lehet, h a könyvben is ez van, de akkor a könyv is fura :D
  • Ulrich von #7
    Igen, hát a könyv megjelenése óta történt egy s más a BFG rövidítés körül, kíváncsi lennék, az emberek hány százaléka asszociál tökéletesen másra erről a címről...
  • Prof William #6
    Engem is meglepet a film. A címéből arra számítottam, hogy láthatok egy remek dokumentumfilmet , a Doom ikonidus fegyveréről erre meg jött ez az óriásos nyál. :)
  • Segal #5
    Biztos csak sokat játszottam a Doom-okkal de nekem a BFG mást jelent:D
  • dregnarr1 #3
    Nekem rendkívül tetszett. Nagyon különleges, elvarázsolt hangulata van. A vége nekem elszállt lett volna, de sikerült gyerekfejjel néznem, és befogadtam a mesét. Az óriásnak valami elképesztő arcjátéka volt, ámultam-bámultam, díjra érdemes, mind a színész, mind az effektelő.