Berta Sándor

Laptopos autótolvajokat fogtak Houstonban

A két elkövető több tucat gépkocsit lopott el, de még nem ismert pontosan hogyan csinálták.

A bűnözők laptoppal járták a texasi város környékét és az elmúlt hat hónapban több mint 30 járművet sikerült eltulajdonítaniuk. Végül a houstoni rendőrség kapcsolta le a két férfit. Mint kiderült, a duót már hónapok óta figyelték a nyomozók, de eddig nem tudták őket bűncselekmény elkövetése közben letartóztatni. Azonban nemrég siker koronázta a rendőrök erőfeszítéseit.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy konkrétan milyen módszert alkalmaztak és hogy a Fiat Chrysler autóit az OBD II- vagy az USB-kapcsolaton keresztül törték-e fel. A nyomozók azután jutottak a páros nyomára, hogy felfigyeltek egy térfigyelő kamera felvételére. Az áprilisi anyagban az volt látható, ahogy egy Jeep Wrangler Ulimited típusú gépkocsit loptak el. Az amerikai hatóságok jelenleg több mint 100 járműlopásos esetet vizsgálnak és ezek mindegyikében Fiat Chrysler márkájú autó érintett. A márkán túl a közös pont a hasonló szoftver. Az ügyek tavalyig nyúlnak vissza, de nem kapcsolódnak egymáshoz, alighanem különböző tettesekhez köthetők. Az viszont szintén közös az esetekben, hogy a lopás után mindegyik gépkocsit Mexikóba vitték.

A sikeres elfogásra a Fiat Chrysler is reagált. Az autógyártó kifejtette, hogy komolyan veszik az ügyfeleik biztonságát és olyan biztonsági funkciókat integráltak a modelljeikbe, amelyek csökkentik a fedélzeti rendszerekhez való nem engedélyezett vagy törvénytelen hozzáférések kockázatát.

Tavaly júliusban két hacker átvette az ellenőrzést a Fiat Chrysler rendszere felett. Az első "áldozat" egy Jeep Cherokee volt, amelyben először beindult a klíma, majd nagyon hangosan megszólalt a zene, elindultak az ablaktörlők és végül a sebesség is drasztikusan lecsökkent. A Uconnect rendszert a konszern többi márkájához (Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Chrysler, Dogde, SRT, RAM) tartozó autókba is integrálták. A társaság végül kénytelen volt 1,4 millió gépkocsit visszahívni, hogy elvégezhessék rajtuk a szükséges szoftverfrissítéseket. A gyártó nemrég hibakereső programot hirdetett, hogy kiszűrje a fedélzeti rendszereiből a különböző sebezhetőségeket. A projekt keretében a hasznos segítséget nyújtó hackerek biztonsági hibánként 150 és 1500 dollár közötti jutalomban részesülnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #1
    Hát ez nem a Fiat Chrysler fizetett reklámja volt, az biztos (a fenti linkre gondolok)