Ötvös Tibor

Alice Tükörországban - a kidobott Idő


Egy teljesen felesleges és lélektelen folytatás lett az Alice Tükörországban, melyet már Johnny Depp ripacskodása sem ment meg.

Hogy tetszett az Alice Tükörországban?
  • Tetszett, jó film volt
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
Hat évvel ezelőtt igazi bombaként robbant Tim Burton Alice Csodaországban filmje, mely végül több mint egymilliárd dolláros bevétellel zárta mozis pályafutását. Csak a balgák gondolhatták, hogy egy ekkora siker folytatás nélkül marad, azonban meglepetésre csak most kaptuk meg azt. Rögtön hozzá is teszem, hogy látván a végeredményt meglettünk volna az Alice Tükörországban nélkül még jó pár évig. Megjegyzem és az első filmtől sem voltam elájulva, de a második fejezetnek megadtam a lehetőséget. Ugyan az előzetes kritikák nagyon lehúzták a filmet, de ugyanez volt a Batman Superman ellen esetében is, így nem nagyon foglalkoztam belük. Most azonban igazuk volt.

Az alaptörténet szerint Alice hajóskapitány lett, aki kínai útjáról hazatérve szembesül a ténnyel, hogy anyja és egykori udvarlója (aki nem mellesleg a hajózási cég új vezetője) megállapodtak a háta mögött és elveszítheti apja hajóját. Ezzel jön a hír, hogy Csodaországban a bolond Kalapos teljesen magába fordult, miután arra utaló jeleket talál, hogy a családja nem halt meg a Szívkirálynő támadásában. Alice elindul, hogy egy kis időutazással (!!!) erősítse meg a tényt, hogy a Kalapos szülei élnek és segítsen a felkutatásukban.



Szóval aki esetleg arra számít, hogy Lewis Carroll meseregényét vitte filmre a Disney, az nagyon nagyot téved. Az Alice Tükörországban mellőz minden olyasmit, amitől egyedi és ötletes volt az 1871-es könyv és csupán a látvánnyal próbálnak lenyűgözni minket. Ez azonban nem megy, a 3D-s hatások ma már nem számítanak újdonságnak (nem úgy, mint az első résznél), de az új rendező, James Bobin úgy gondolta, hogy a nézők számára ismét elég lesz a színes világ a már megismert őrült szereplőkkel és a bolond Kalapos ripacskodásával. De tévedtek, méghozzá hatalmasat!

Deppen látszik, hogy baromira unja már ezt a ripacskodást és szíve szerint inkább valami Fekete mise-szerű keményebb filmben venne részt. Anne Hathaway keveset van a színen, pedig igazából ő a viszály kiváltó oka, de legalább akkor hozza a kötelezőt. A főszereplő Mia Wasikowska első csodaországi kirándulása telitalálat volt, nagyon jól hozta a fiatal Alice-t, ám ez az érett nős karakter már nem működik nála. Két színész élvezi láthatóan a rá osztott szerepet: Sacha Baron Choen és Helena Bonham Carter.



Előbbi az Idő emberi alakját hozza pazarul és bár az alkotók átestek a ló túloldalára a különböző szóviccekkel (Hova sietsz? Az Idő nem végtelen?) de mégis a színésznek köszönhetjük a film értékelhető pillanatait. A Szívkirálynő karaktere pedig mintha Carterre lett volna kitalálva, láthatóan lubickol a szerepben Tim Burton neje. És ha már szóba került Burton, érdemes megemlíteni, hogy feltehetően csak a neve került fel a stáblistára, valószínű semmit nem tett hozzá a filmhez, hiszen abszolút nem érezni a jelenlétét. Még az első részben is fel lehetett fedezni bizonyos elemeket, melyekből érezni lehetett a szebb napokat megélt rendezőt, itt azonban nyoma sincs.

Persze lehet mondani rá, hogy ez nem az ő filmje és ez így is van. De én azért kíváncsi lettem volna egy Burton-változatra. Abban biztosan nem lett volna ennyire kiherélve az eredeti regény és talán felbukkanna benne a Gruffacsór vagy Dingidungi. Mindegy, ezt kaptuk most és ezzel kell beérnünk. Az Alice Tükörországban egy teljesen felesleges film, melyet nem is tudom, kinek lehetne ajánlani. A gyerekeknek nem fog tetszeni, hiszen az első rész kedvenc szereplői alig-alig bukkannak fel. A felnőttek pedig a fejüket fogják majd a sok ostobaságtól és esetlen megoldástól, amit Alice elkövet. Számomra ez a két szék között a földön tipikus esete.



És a végére még egy kis megjegyzés, hiszen nem tudok elmenni szó nélkül Johnny Depp mellett. A színész ezzel a filmmel feltehetően ismét jó időre elásta magát és ha nagyon pesszimisták lennénk, nevezhetnénk karriergyilkosnak a filmet. Az Alice Tükörországban hatalmasat zakózott és ez Depp sokadik buktája már az elmúlt években (Mortdecai, Fekete mise, Transzcendens), szóval kérdés, hogyan tovább. Bár készül a következő Karib-tenger kalózai film is, ami feltehetően ismét robbant egyet, de utána...

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Alice Tükörországban (Alice in Wonderland: Through the Looking Glass)
színes, magyarul beszélő, amerikai fantasztikus film, 113 perc, 2016
12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: James Bobin
Forgatókönyvíró: Linda Woolverton
Operatőr: Stuart Dryburgh
Producer: Tim Burton
Vágó: Andrew Weisblum

Mia Wasikowska (Alice Kingsleigh)
Johnny Depp (Bolond Kalapos)
Helena Bonham Carter (Szívkirálynő)
Anne Hathaway (Fehér Királynőy)
Sacha Baron Cohen (Idő)
Michael Sheen (Fehér Nyúl)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pupuci #8
    Te, aki a cikket írtad - ne nézz filmet vagy tanuld meg a helyén kezelni a dolgokat.
    Ennek a filmnek semmi baja. Igaz, annyira nincs ott mint az első, de ettől még egyáltalán nem rossz. Ripacskodni max te ripacskodsz.
    Biztos fasza gyerek vagy, meg jól írsz (nem jókat, érzed ugye a különbséget), de a filmekhez nem értesz.
    Inkább menj el kapálni. Ostoba.
  • Ender Wiggin #7
    8 film több, mint 2 milliárdos bevétel (inflációval számolva 3 felett). Nem annyira rossz az együttműködésük...

    @zetor, a legutóbbi kettőben nem, de az azt megelőző 5-ben igen :-)
  • MasterMason #6
    Nagyon különleges steampunk képi világa van ennek a mesének, ahogy az előző résznek is.

    Egy igazi mese.
  • yamato41 #5
    Más kérdés, hogy én csak azt a Depp filmet tudom elviselni, amihez Deppnek semmi köze.
  • zetortraktor #4
    Szerintem egy kicsit le vagy maradva, mert Depp nem szerepelt Burton legutóbbi 3 filmjében. Ebben viszont szerepel, és ehhez nincs köze Burtonnek - mint ahogy a legutóbbi 9 Depp-filmhez sincs köze. Akkor ezt és azokat is el tudnád viselni?

    (Egy főhajtós produceri pelcsnije van, de az csak névleges, az előző rész rendezői tisztsége miatt.)

  • NEXUS6 #3
    Johnny Depp és Tim Burton nagy spanok, eccerűen muszáj minden Burton filmben szerepelnie. Más kérdés, hogy én csak azt a Depp filmet tudom elviselni, amihez Burtonnek semmi köze.
  • BrockSamson #2
    Szerintem nem Depp jatekaval van az igazi gond, egyszeruen rosszul valaszt filmeket az utobbi idokben.
  • Seth #1
    Ettől a posztertől kiráz a hideg