Berta Sándor

Ijesztően jó az új orosz arckereső

A program nem csupán az ismerkedőknek, de a biztonsági erőknek is hasznos lehet.

A FindFace nevű alkalmazással ha valakit lefotózunk például a metróban, utána elegendő az összehasonlítja a képet a közösségi platformok felvételeivel és így megtalálhatjuk az illetőt. Az adatvédelmi szakemberek ugyanakkor amiatt aggódhatnak, hogy a megoldás rossz dolgokra is felhasználható, hiszen gyakorlatilag minden megosztott információt megtudhatunk egy általunk azelőtt sohasem látott emberről. Az alkalmazás elvileg képes egy egymilliárd képet tartalmazó adatbázist egyetlen másodperc alatt átkutatni.

A FindFace egye népszerűbb Oroszországban és 70 százalékos pontossággal dolgozik. A programot a 26 éves Artyem Kukarenkó és a 29 éves Alexander Kabakov készítette. Előbbi írta az algoritmust, amely a VKontakte közösségi oldal 200 milliós adatbázisával elvégzi az összehasonlításokat, míg Kabakov felel a marketingtevékenységért és a befektetésekért. A szoftverrel eddig három millió lekérdezést végeztek és 500 000 ember használta. A FindFace minden esetben a legvalószínűbb találatot választja ki és még tíz olyan felvételt, amelyek hasonlóak.

Kabakov szerint a technológia forradalmasitani fogja a randizást. "Ha tetszik valaki, elég lefotóznod és máris küldhetsz neki egy üzenetet. Vagy elég megadni neki az általad tetsző filmsztár fotóját, vagy a volt barátnődét, és máris mutat 10 olyan lányt, aki hasonlóan néz ki, és kezdheted a hódítást." A megoldás bármilyen adatbázisra ráköthető, de a Facebookra nem, mert azon még a publikus fotók is nehezen elérhető formában vannak fenn. Az üzleti modell egyszerű: havonta az első 30 keresés ingyenes, utána már fizetni kell.

Kabakov szerint a megoldás tiszteletben tartja a személyiségi jogokat és a használt technológia jobb a biztonsági erők arcfelismerő programjainál. Éppen ezért azt remélik, hogy kódot hamarosan eladhatják valamelyik állami hivatalnak. Ez azonban beláthatatlan következményekkel járhatna, hiszen így például a tüntetéseken minden személyhez hozzárendelhető lenne egy digitális profil. Kabakov elmondta, hogy néhány orosz rendőrkapitányság már használja a FindFace-t és a segítségével olyan ügyeket is sikerült megoldani, amelyeknél évek óta nem volt előrelépés. Nemsokára pedig rá fogják kötni a 150 ezer moszkvai térfigyelő kamerára, és a rendőrségi körözöttek listájával való egyezés esetén jelezni fog.

A negatív véleményekkel nem foglalkoznak. "Kütyük vesznek körül minket. A telefon, a tévé, a hűtő, körülöttünk minden valós időben adatot küld rólunk. Már most rengeteg adat jön létre az emberek mozgásáról, érdeklődési köréről. A modern világban az emberek a technológia reflektorfényében élnek és ezzel mindenkinek együtt kell élnie." - mondta Kabakov.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • philcsy #5
    Aki zaklatni akar, az most is tud keresni random lányokat. Ezt az adott közösségi oldalnak kell elintéznie, pl. a zaklatás jelentésével/tiltással. Információt is csak annyit tud meg ami nylvános.
  • msnforever2 #4
    igen, és férfiaknál is.
  • dartois83 #3
    "Ha tetszik valaki, elég lefotóznod és máris küldhetsz neki egy üzenetet."

    Na ez is max. Oroszországban, nem kicsit aggályos a hazai polgári jogi szabályozással szemben. Az még so-so, hogy a hatóság használja személyazonosításra, profilalkotásra, de hogy minden "stalker" majd a Metrowagonmash-szerelvényeken fotózza a random tinilányokat, hogy aztán üzenetekkel zaklassa, egy kicsit sok.
  • Cat #2
    az ATM fosztogatós meg tolvajos rendőrségi fotókon a baseballsapka meg a kapucnis pulcsi szinte kötelező uniformisnak számít.
    Utoljára szerkesztette: Cat, 2016.05.24. 07:30:39
  • Berber #1
    Na most fog divatba jönni a burka...