Gyurkity Péter

Véletlenül fedeztek fel egy tartós akkumulátort 

A lítium helyett arany nanovezetékek biztosíthatják az akkumulátorok hosszabb élettartamát.

Az UC Irvine kutatói bejelentették, hogy véletlenül rábukkantak egy a tartós akkumulátorok elterjedésével kecsegtető megoldásra, amelynek köszönhetően a jelenleginél jóval többször tölthetjük újra az egyes példányokat - anélkül, hogy azok hatékonysága jelentős mértékben romlana.

A kutatócsoport eredetileg azért állt neki a kísérletezésnek, mert a hőmérsékletre érzékeny, illetve robbanásra hajlamos lítium helyett egy szilárd belsővel kiegészített akkumulátort akartak előállítani. A jóval sűrűbb, megfelelő tulajdonságokkal rendelkező elektrolit gél alkalmazása volt az elsődleges cél, eközben azonban rájöttek, hogy a gélben elhelyezett arany nanovezetékek nem korrodálódnak, és még 200 ezer töltés után is mindössze 5 százalékos romlást mutatnak a hatékonyság terén. Azt még nem tudják pontosan, hogy mi biztosítja a megszokottnál jóval hosszabb élettartamot, ezért a munka folytatódik.


A szakemberek az arany nanovezetékeket mangán-oxiddal vonták be, ezt pedig a már említett sűrű gélben helyezték el. E két utóbbi komponens interakciója révén megelőzik a korróziót, bár az általuk összeállított egység nem valódi akkumulátor, hiszen itt két katód kombinálásáról van szó, amelyek egymást töltik újra - ahhoz hasonlóan, mint amikor két bögre között cserélgetjük a bennük lévő vizet. A kísérlet során észrevették, hogy a hatékonyság nem romlik, és miközben ugyanezen nanovezetékek a gél jelenléte nélkül már 4 ezer töltés után komoly korróziót mutattak, a gél hozzáadásával ez 100 ezer töltés után is alig volt kimutatható. A széles körben való megjelenéshez természetesen további munkára van szükség, hogy megértsük a technológiát, de az eddigi eredmény mindenképpen biztató.

Az arany alkalmazása miatt drága lenne az ehhez hasonló akkumulátorok piacra dobása, ám a jövőben ezt jó eséllyel nikkellel tudnánk helyettesíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #19
    Mellébeszélsz vagy - szokás szerint mindkettő - félreértetted, amit írtam. A többiek nem angyalok, de Chile esetében nem igazán rúghatnak labdába. Vagy szerinted igen? Mellesleg ennek arrafelé (is) hagyománya van Reagen és Thatcher illetve Pinochet idejéből... az angolszászok jól megkavarták az ottani sz@rt is és kavarják azóta is.
  • ostoros #18
    Meg vannak olyan országok is, amelyek kormányzatait más országok eltávolították annak érdekében, hogy olcsóbban juthassanak azokhoz a természeti kincsekhez.
  • gforce9 #17
    Vannak országok, amelyek meggazdagodtak abból, hogy olyan természeti kincsük volt, amit "jópénzért" el lehetett adni. Meg vannak olyanok is, amelyeknek a kormányzata, apróénzért és azért, hogy megtarthassa a hatalmát kiárusította az egészet. Hozzáállás kérdése.
  • Archenemy #16
    Nem, csak azok nem is hájpolják magukat ezerrel (legalábbis hozzánk nem jut el).
    Tudod, mindenki a medencébe pisál, de nem mindenki a trambulinról.
  • Szefmester #15
    Van azért fejlődés, csak közel sem annyi mint ami a hírekből lejön.
    Egy bő 9 éves telefonomban 1260mAH-s aksi volt a mostaniban 4000mAH, miközben a mérete alig valamivel a duplája az újnak. kb azonos méretben olyan 1800mAH lenne a mostani.

    Persze ez még édeskevés önmagában, mert a hírek alapján egy ilyen méretűnek már már percek alatt tölthetőnek és 2500mAH körüli kapacitásúnak kellene lennie...
  • SupraMKIII #14
    Drága lenne? Én ebben nem lennék olyan biztos.
    Ha mondjuk 30%-os teljesítmény vesztességgel számolunk, akkor az 1 millió körüli újratöltés áll szemben 5000-el, az pont 200x-os különbség. Ha az arany akksi csak 10X drágább, akkor a TCO pont 20x (!!!!) jobb.
    Szerintem ez simán piacképes lenne, még ha nem is feltétlen a hétvégi, telekre járós autóban érné meg...
  • molnibalage83 #13
    És más? A többiek angyalok? Te olyan vagy, mint a viccben a fickó a pszihológusnál, aki minden tintapacában pinát lát.
  • grobs #12
    Ugyanígy az oroszok, kínaiak is szeretnék majd. De mivel van két nem annyira jó szomszédja lehet belőle egy háború is ami felveri az árakat, és gyakorlatilag kinyírja az ipart mert nyersanyag nélkül marad.
  • Tetsuo #11
    Ne legyél ilyen naiv. Ámerika (értsd USA) szerinted nem ellenérdekelt a chilei bizniszben?
  • gforce9 #10
    "Ha az autóknál is elkezdik használni nagy tételben, akkor balhé lesz arrafelé."

    Vagy ha Chile kormányzata nem csak a saját zsebét akarja tömni, akkor az ország felvirágzásához vezethet.