Berta Sándor

Fitnesz­karkötő kutyáknak, macskáknak, lovaknak

Az emberek számára már számos fitneszkarkötő kapható, most már az állatok sem maradnak ki a sorból.

A Tractive cég kifejlesztette a Motion nevű termékét, amely akár kutyák, macskák vagy lovak esetében is alkalmazható. A Motion nem különbözik sokban az embereknek készített fitneszkarkötőktől: a kis méretű eszköz számos különböző értéket gyűjt és a segítségével megállapítható, hogy az adott állat mennyit mozgott egy nap. A készülék kis méretű OLED-kijelzővel és egyetlen gombbal rendelkezik, az utóbbival néhány információ kérdezhető le közvetlenül. Ilyen információ például az aktuális napi célok elérése és az állat neve. A név helyett elvileg akár egy telefonszám is megadható, így ha egy eb vagy macska elkóborol, akkor a megtaláló értesítheti a gazdáját.

A fitneszkarkötőt az iOS- és Android-kompatibilis ingyenes alkalmazással lehet vezérelni. Ennél először az állat nevét kell regisztrálni, a tömegét megadni, a kutyáknál a fajta is kiválasztható, végül az okostelefon összeköthető az egységgel és az összegyűjtött adatok a program elindításakor Bluetooth-kapcsolaton keresztül szinkronizálhatók. A fő egység lecsatlakoztatható a pántról, az állatra rögzítve pedig megbízhatóan teszi a dolgát, nem lazul ki és nem esik le róla.


A Motion méri többek között az állatok által megtett lépések számát és ebből úgynevezett Pet pontokat számít ki. Minél többet és gyorsabban mozog az állat egy bizonyos időn belül, annál több pontot kap. A Pet pontok tekintetében kitűzhető egy napi cél, az alkalmazás mindenesetre először egy átlagos értéket ad meg. Attól függően, hogy az állat mennyit fekszik, fut vagy rohan, százalékokban kifejezve megjelenik a mozgás kiértékelése három kategóriában (lusta, aktív, dinamikus). Az eszköz a Pet pontokat feltölti egy globális adatbázisba, ahol összehasonlíthatók más állatok információival.

Az alkalmazásban előhívható a felhasználó profiloldala is, ahol elolvashatók a kutyával vagy macskával kapcsolatos részletek és egészségügyi adatok, például, hogy mikor látta állatorvos és mikor kapott gyógyszereket. Szintén láthatók a részletes statisztikák, az egyes napokon mért értékek, például a tevékenységek időbeli eloszlása, az előző naphoz viszonyított eltérések, a napsütéses órák száma és az átlaghőmérséklet. Az eredmények akár heti vagy havi viszonylatban is jelezhetők.


A legolcsóbb eszközben nincs viszont távolságmérés, holott hasznos lenne tudni, hogy a kutya vagy a macska mennyit futott egy nap. Ennek oka, hogy az egységben nincs GPS-modul és a helymeghatározás nagyon lerövidítené az üzemidőt. Alternatívaként tudni kellene az állat testének, illetve a lábának a hosszát, amelynek megadására jelenleg nincs lehetőség. A GPS-szel kiegészített modulban mindez megvan, sőt, még biztonságos zónák is létrehozhatók, melynek elhagyásakor értesítést kapunk.

A Motion üzemideje 5-6 nap, a feltöltéshez egy USB-porthoz kell csatlakoztatni, a csomag része a töltő is. A készüléket a Tractive online boltjában 80 euróért lehet megrendelni. Az állatoknak szánt kiegészítők piacát egyre több cég fedezi fel. A Petwalk nevű osztrák vállalat például kifejezetten olyan ajtók készítésével foglalkozik, amelyeken át egyszerűen bemehetnek a kutyák és a macskák is, s amelyek akár passzívházakba is beépíthetők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #6
    Én inkább megvárom a bolhára szerelhető fitness-karkötőt, tudnom kell hogy mennyit ugrik egy nap!

    Bár bizonytalan vagyok a működését illetően: vajon ha kutyán van a bolha, akkor annak az ugrásait is beszámolja? Mert akkor az ebet is fel kell szerelnem és számolni. Jajj de nem egyszerű a brit tudósok dolga... :-)
    Utoljára szerkesztette: M2, 2015.04.09. 18:13:41
  • Cickány90 #5
    ...why?
  • Papichulo #4
    Angol tudosok: Secret life of the cat: What do our feline companions get up to?

    ps: Ejjellato kamera is van benne ;)
    Utoljára szerkesztette: Papichulo, 2015.04.09. 16:42:21
  • kissssss #3
    macskára hörcsögre elefántra és emberdisznómedvére nem lesz?
  • Sir Quno Jedi #2
    Éjjellátó kamerával az igazi.
  • M2 #1
    Mondjuk egy macskára adatrögzítős GPS-t rakni és kiengedni estére az jó móka. :-)
    - Na, akkor lássuk hol járt Cirmike!