Gyurkity Péter

Radioaktív a német vaddisznók jó része 

A csernobili katasztrófa számlájára írják a vaddisznók sugárzását, ami jó ideig velünk maradhat.

A Telegraph számolt be egy igencsak lesújtó eredményről, amelyet Szászországban végeztek el a területtel foglalkozó szakemberek. Ebből kiderül, hogy az itt megtalálható vaddisznóállomány jelentős része komoly radioaktivitást mutat, ami emberi fogyasztásra is alkalmatlanná teszi azokat.

A kérdés azért merül fel ilyen módon, mert Németországban a vaddisznóhús (csakúgy, mint hazánk egyes régióiban) gyakran szerepel az étlapon, ebből többek között kolbász és szalámi is készül. Mások számára inkább fenyegetést, vagy éppenséggel kényelmetlenséget jelentenek ezek az állatok, több esetben kellett már lezárni autópályákat, de olyan eset is előfordult (például 2010-ben Berlinben), hogy vaddisznók egy kisebb csoportja tolószékes emberre támadt. A mostani vizsgálat azt mutatta ki, hogy az abba bevont 752 példányból 297 bizonyult radioaktívnak, ezek közül néhány a határértéket (600 becquerel kilogrammonként) több tucatszor felülmúlta.

A probléma nem új keletű, hiszen évek óta folyik az állomány felmérése, mi több, a vaddisznókat elejtő vadászok számára Szászországban 2012 óta kötelező a sugárzási szint mérése és annak rögzítése. A határértéket túllépő tetemeket el is kell pusztítaniuk, hogy megelőzzék a további gondokat, az esetleges károkat pedig a kormányzat téríti meg számukra, ami azonban mindössze a tetem megfelelő megsemmisítésének költségeit fedezi.

A szakemberek szerint mindez az 1986-os csernobili katasztrófa utóhatása, és mint ilyen, még legalább 50 évig velünk lesz. A vaddisznók azért érintettek ilyen súlyos mértékben, mert a balesetet követően az időjárási viszonyok a mintegy 1150 kilométerre lévő helyszínről ebbe az irányba terelték a radioaktív porfelhőt, ez pedig a csapadékkal együtt a talajba került, ahonnan a földet túró, gombák és egyéb finomságok után kutató vaddisznók vették fel a sugárzás egy részét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HussarF #24
    Amelyik húsokban túl magas a radioaktivitás, azt nyugodtan nekem adhatnák, szeretem a vaddisznóhúst.

    A német egészségügyi sugárszintek irracionálisan alacsonyan vannak megállapítva. Ahhoz, hogy akkora dózist kapj az általuk sugárzónak megállapított hústól, mint amekkorát egy Amerikába való átrepülés alatt kapsz, 13 kg húst kéne megenned egy ültő helyedben.

    http://www.forbes.com/sites/jamesconca/2014/09/05/germans-boared-with-chernobyl-radiation/
  • pakeszke #23
    es kepzeld el vannak olyan teruletek ahol egy kcisit vilagit a vaddiszno es nem engedik megenni...

    mellesleg te gondolom felnottkent meg viszed a rizst az iskolaba hogy az megy majd az etiopiai menekulteknek ugye?
  • zola2000 #22
    Akkor az élelmiszer kidobókat is bűntessék, egy-két lecsukás után mindenki meggondolná mit dob ki ^_^
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2014.09.10. 18:25:59
  • fszrtkvltzttni #21
    A földön nincs élelmiszerhiány, csak egyenlőtlen elosztás. A kidobott/feleslegesen felzabált mennyiség bőven elég lenne a szegényeknek. Persze a helyzetet rontja amit írsz, de nem ez az elsődleges, és ennyi erővel sok embert kellene letartóztatni. De legalább megennék a gyerekek a spenótot. :D
  • sempronius18 #20
    Ez a biodízel dolog nekem is nagy kedvencem Brazíliában az utóbbi években több Magyarországnyi füves és erdős területet vetettek be, hogy a sötétzöldek San Franciscóban meg isten tudja hol büszkén tudják vezetni biodízel hajtású kocsijukat és elmondhassák mennyire jót tesznek ezzel a környezetnek.

    Persze ugyanezek a zöldek az olyan mezőgazdasági újításokat amivel növelni lehetne a terméshozamot és ezzel több embert lehetne jóllakatni és eddig megművelt területeket vissza adni a természetnek hevesen ellenzik, mert természetellenes.......
  • zola2000 #19
    A másik "kedvencem" a biodízel, biomassza erőmű, energiafű stb -> mivel 7milliárd ember él a földön emberiség ellen elkövetett bűncselekmény alapos gyanújával venném őrizetbe és zárnám életük végéig börtönbe azokat a politikusokat akik megszavazták hogy ezeket támogatni kell.

    úgy, hogy ott annyi és olyan ételt kapjanak mint egy átlagos afrikai/india, aztán elgondolkodnak, hogy kell e élelmiszer helyett biodízelt termelni.
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2014.09.10. 11:51:53
  • zola2000 #18
    Na igen, egy napelem is évek alatt termeli meg azt az energiát, amit egyáltalán a saját előállításához használtak ... de ez csak az energia, a felhasznált anyagok bányászásával okozott kárt már nem is nézik, meg azt sem hogy pl a termelt energiának hány százaléka vész kárba azért mert a hagyományos erőművek napelem ide vagy oda ugyanúgy kell menniük.

    Még mindig az atomenergia a legkörnyezetbarátabb, azt is nézzük hogy csernobil miatt mennyi oxigént termeltek a csernobil környékén kialakult erdőségek, mert nem vágják őket :)
    A viccet félretéve csernobilhoz semmi köze a mai technológiával készült erőműveknek, példálóznak itt fukushimával a sötétzöldek, de 1.: az is régebbi technológia volt 2.: de még igazából ott sem történt nagyobb atomkatasztrófa.
  • pakeszke #17
    na egy kis gugli...
    http://www.permaculture.co.uk/articles/how-mushrooms-can-clean-radioactive-contamination-8-step-plan

    "6. Plant native deciduous and conifer trees, along with hyper-accumulating mycorrhizal mushrooms, particularly Gomphidius glutinosus, Craterellus tubaeformis, and Laccaria amethystina (all native to pines). G. glutinosus has been reported to absorb – via the mycelium – and concentrate radioactive Cesium 137 more than 10,000-fold over ambient background levels. Many other mycorrhizal mushroom species also hyper-accumulate."

    es ezeket aldozatos munkaval gyujtik ossze a vaddisznok eletuk soran, hat nem csodalatos elolenyek?
    remelem amugy a tetem megsemmisitese alatt nem az egetest ertik :)))
  • pakeszke #16
    "A csernobili katasztrófa számlájára írják a vaddisznók sugárzását, ami jó ideig velünk maradhat."

    most mi marad velunk? a vaddisznok? vagy a sugarzas?
    de legyen ez a legnagyobb baj a csernobillal kapcsolatban, hogy a vaddisznok celzottan agyonzabaljak magukat u.n. sugazo gombakkal...
  • Molnibalage #15
    Uncsi és irritáló ez a balfasz duma. A zöldnek csúfolt erőművek nem zöldek...