Gyurkity Péter

Kanada partjainál a fukusimai radioaktív víz 

A kanadai illetékesek jókora késéssel tették közzé a partmenti vizekben mért pozitív eredményeket.

Brit-Kolumbia partjainál a kanadai kutatóállomások már 2013 nyarától észlelték a radioaktív cézium-izotópok szintjének emelkedését, ezen eredményeket azonban csak most tették közzé. A kormány szerint nincs ok aggodalomra, hiszen a megengedett értékhatár alatti számokat kaptak, de a Japánból származó radioaktivitás jelenléte már egyértelműen igazolható.

A kutatók szerint teljes bizonyossággal állítható, hogy a megnövekedett szint a fukusimai erőmű katasztrófája nyomán jutott el Kanada nyugati partjához, mivel az ott kibocsátott cézium-134 és cézium-137 izotópok felezési ideje (2, illetve 30 év) kizárja a tévedés lehetőségét - előbbi ráadásul a legfelső 100 méteren koncentrálódik, ennél lejjebb már nem kimutatható. Rögtön hozzáteszik azonban, hogy a megengedett értékhatárokat még nem lépte át ezen izotópok szintje, így például az ivóvíz is bátran fogyasztható, emellett pedig folyamatosan figyelemmel követik a beérkező adatokat, hogy időben figyelmeztethessék a lakosságot az esetleges veszélyekre. Jellemző adat ezzel kapcsolatban, hogy az erőmű körüli csapadékvízben annak idején a jód-131 izotóp mennyisége a megengedett szint 126-szorosát mutatta.


A kanadai hatóságok 2011-ben, közvetlenül a baleset után több mint 200 eltérő élelmiszerből vettek mintát, ezek közül volt Japánból származó, hazai, illetve a halpopuláció vándorlása eredményeként a két ország között mozgó termék is. Kiugró eredményt nem tapasztaltak, de érdekes módon az adatok közlését 2012 márciusában, egy évvel a katasztrófát követően, leállították. Most derült csak ki, hogy már 2013 júniusától mérni lehetett a radioaktivitást mutató izotópok szintjének emelkedését, ám ezt akkor nem árulták el.

A tengeri áramlatok hatása miatt ez a még alacsonynak mondott szint áprilisban érheti el az USA nyugati partját, a kanadaiak most a februárban vett minták eredményére várnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Irasidus #6
  Ja igen a kép... 2013-ban készült, kicsit előbb mint a Kanadai jelentés, de biztos jó lesz ide, külön gratulálok az sg, szerkesztőinek a képlevágás miatt! Szuper!

  Itt az eredeti, és a kép alá ez van írva:

  "This map is from a detailed simulation of the spread of Pacific ocean radiation, and shows the anticipated levels as of Aug. 2013. It looks scary, but the red color indicates that the levels of Cs137 from Fukushima are 10,000 times less than when released in March 2011, while the light blue indicates levels that are less than one-millionth."

 • Irasidus #5
  Idézet a cikkből "A kormány szerint nincs ok aggodalomra, hiszen a megengedett értékhatár alatti számokat kaptak, de a Japánból származó radioaktivitás jelenléte már egyértelműen igazolható."

  Az "egyértelműen igazolható" lefordítva: egy nagyon érzékeny műszerrel mérhető növekedést mértek az alapszinthez képest, ami megfelel egy elméletileg számított értékhez képest. Ez a határérték alatt maradt, és ez a lényeg, hiszen így csak a mérések érzékenységéről van szó...
 • Irasidus #4
  Radioaktív cézium a halakban, kagylókban természetes forrásból is felgyűlik. Ezért van egy elfogadott határérték, ezt sokszor átlépik a halak - természetes forrásból származó radioaktivitással is! (a halak már csak ilyenek...). Banánban lévő termesztés eredetű káliumizótókkal is megeszel radioaktív anyagokat, nem is keveset!

  Pár éve volt egy hír, hogy egy, Fukosima közelében kifogott halban 254000 becquerel/kg mértek(!), ami megengedett érték sokszorosa; nos, a megengedett határérték 100 bq/gramm, átszámítva az előbbi nagyon ijesztő számot 254 bq/gramm kapunk. Viszont sok nullával jobban lehet ijesztgetni egy embert akinek halvány fogalma sincs arról mi, mennyi.

  De mit is jelent ez? Hiszen a bq semmit nem mond a radioaktív anyagok mennyiségéről, vagy arról, hogy ennek milyen biológiai hatási vannak, vagy ha veszélyes, milyen veszélyt jelent. Persze, mert nem erre találták ki, arra más mérőszámok vannak. Ez csupán annyit jelent, hogy a halban a radioaktív anyagok 245 bomlás/sec produkáltak. De radioaktív anyagok minden élőlényben, és anyagban, természetes módon ott vannak, kiben kevesebb, kiben több.
 • Cat #3
  A halakban, kagylókban felhalmozódnak a radioaktiv anyagok, és azokat mi megesszük.
 • Irasidus #2
  Ostoba rémhírkeltés. Persze sugároz, azt mindenki érti, viszont, hogy ez mekkora sugárzás (alacsony, nagy hígítás miatt), és milyen hatással van ránk (semmilyen!), azt ugye egy a laikus már nem tudja. Csak annyi marad meg: sugároz, és a sugárzás rossz! Erre még rá is erősít egy ostoba, értékek nélküli ábrával amin csak annyi látszik radioaktív az óceán! No, de mekkora koncentrációban? Lényegtelen, csak rettegj, és klikkel! Azt vajon hányan tudják, hogy az óceán Fukosima nélkül, termesztés állapotában is sugároz?