MTI

Hatalmas űrhulladékot talált egy brazil halász Amazónia egy folyójában

Hatalmas űrhulladékot talált egy brazil halász Amazónia egy folyójában. A fém borítólemez egy európai műhold felbocsátásából származik.

A halász elmondta: Pará állam Salinopolis városa közelében, egy folyóban akadt rá a vízen úszó, óriási fémlapra. A hulladékon az Egyesült Királyság Űrügynökségének (UK Space Agency) logója olvasható - tudósított a BBC. Julia Short, az űrügynökség szóvivője megerősítette: a fémlap a szomszédos francia guyanai Kourouban lévő űrközpontból tavaly júliusban fellőtt műhold hordozórakétájáról származik. Európa legnagyobb távközlési szatellitjét, az Alaphasatot bocsátották pályára ekkor.


"A hordozójármű borításából származik a lemez, mely feltehetően az Atlanti-óceánban landolt, majd az áramlatok hátán juthatott be a szárazföld egyik folyójába" - vélte Short. Pará állam hatóságai elmondták: megkérik a brit űrügynökséget, távolítsák el az objektumot. A helyi lapok szerint több mint tíz ember kellett ahhoz, hogy a folyóból kihúzzák az óriás rakétalemezt. A lakosokat megkérték, azonnal jelentsék, ha betegség tüneteit tapasztalják, ám a mentőcsapat úgy vélte, a roncs nem radioaktív.

A szokatlan zsákmány megtalálója, a 73 éves Manuel Alves dos Santos elmondta, a hatóságok először nem hittek neki. Szombat éjszaka bukkant az űrroncsra, de a helyi lakosok szerint az első telefonhívásokra nem válaszolt neki senki. Csak akkor érkezett meg a mentőcsapat, amikor a média is beszámolt a különös felfedezésről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #7
    remek. Az űrt már teleszemeteltük a Föld közelében. Most már ott is lesz űrszemét a Földön ahhol ember nem járt még. Kissé koszos egy népség ez az emberi faj.
  • teddybear #6
    Ezt nevezik dagálynak. A folyó esésétől függően a torkolattól felfele akár többszáz kilométerre is érződhet a hatása. Ezt minden tengerparti ismeri.
  • T0nk #5
    "az Atlanti-óceánban landolt, majd az áramlatok hátán juthatott be a szárazföld egyik folyójába"

    Nem is tudtam, hogy a folyók arrafelé visszafelé folynak.
    Mondjuk ami jobban elképzelhető, hogy a szárazföld felé indították a rakétát, az is meredek.
  • kjhun #4
    ...Pará állam hatóságai elmondták: megkérik a brit űrügynökséget, távolítsák el az objektumot....

    LOL

    Inkább vigyék a vasműbe és olvasszák be. Kaptak ingyen pár mázsa fémet. :D
  • barret #3
    Az íráshibákon itt már nem kell fennakadni!
    Ez már a továbbfejlesztés eredménye :D
    Együtt jár az új dizájnnal.
  • gforce9 #2
    "a roncs nem radioaktív" csak én maradtam le valamiről? Egyátalán ez hogyan merült fel, hogy az lehet?
  • Griphons #1
    Alphasat nem alaphasat...