SG.hu

4K kijelző a Toshiba új laptopjában

A Toshiba bejelentette új, Satellite P50 és P50t laptopjait, melyek kimagasló képminőségük mellett megőrizték hordozhatóságukat.

A P50t a Toshiba első olyan laptopja, ami 3840 x 2160 felbontású kijelzővel is szerepel a kínálatban. A készülékház burkolata alumínium, króm díszítéssel, a billentyűzet pedig ledes háttérvilágítást kapott. A 15,6 hüvelykes (39,6 cm) Ultra HD kijelző egy Full HD kijelzőhöz képest négyszer annyi képpontot tartalmaz, a pixelsűrűség 282 PPI (négyzethüvelykenkénti pixelek száma). A nagyobb felbontás mellett a cég közleménye szerint ez a megjelenítő nagyobb betekintési szöggel is rendelkezik, így fényképészek, grafikusok és a kifinomult szórakozás iránt érdeklődők kiváló minőségű, professzionális tartalmakat tudnak előállítani és megtekinteni bárhol és bármikor. Akinek nincs erre szüksége, annak a Full HD kijelzős P50 típus való, ugyanis a kettő közötti különbség kimerül ebben.

A sajtóanyag szerint minden Ultra HD kijelzőt a ChromaTune megoldás segítségével egyedileg kalibráltak, és a pontos színskála valamint a természetes színek megjelenítése érdekében Technicolor színtanúsítvánnyal is rendelkeznek. A telepített szoftver segítségével a felhasználók igényeiknek megfelelően a széles színskálával rendelkező monitorok egyedi színtereit is kezelhetik, és a beállításokat számos támogatott szoftverben is használhatják. Ennek eredményeként a kijelzőn minden tartalom úgy jelenik meg, amilyennek azt eredetileg szánták, így a fotók vagy más képi tartalom megtekintése során nem adódnak pontatlanságok. Kiemelik még a tízujjas érintésvezérlést és hogy a keret nélküli kijelzőt ujjlenyomat-taszító bevonattal is ellátták, így azon nem jelennek meg a nem kívánt foltok.


A Satellite P50 és P50t modelleket 4. generációs négymagos Intel i7 processzorokkal szerelik, így számításigényes feladatok, több szálon futó alkalmazások, valamint több szoftver egyidejű futtatása sem jelenthet gondot számukra. A 2 GB GDDR5 memóriával ellátott AMD Radeon R9 M265X videokártya révén a nagyméretű médiafájlok kezelésével sem lehet gond, ezek a nagy teljesítményű laptopok mind munkára, mind szórakozásra egyaránt alkalmasak.

A felhasználó igényeinek megfelelően a P50 és P50t modellek számos különböző méretű háttértárral vásárolhatók meg. Akik számára a gyors rendszerbetöltés és adatbeolvasás elengedhetetlen, akár 256 GB-os SSD-vel ellátott típust is választhatnak, míg a nagyobb zenei, video- vagy fotógyűjtemény számára az 1 TB HDD-vel felszerelt változat az ideális. Mindemellett 1 TB SSHD (hibrid) meghajtóval rendelkező modell is kapható, így a gyors rendszerbetöltés mellett a nagy tárkapacitásról sem kell lemondanunk. Memóriából maximálisan 16 GB-ot kérhetünk.


Mindkét modellt DTS Sound hangzásjavítással ellátott harman/kardon hangszórókkal is felszerelték. A Sleep-and-Music lehetővé teszi, hogy kedvenc dalainkat a notebook hibernált állapotában is a beépített hangszórókon hallgathassuk meg. Mindkét modellhez Blu-ray BD-RE (XL) meghajtó is választható. A készülékek az Intel Wireless Display technológiát is támogatják, így a szabványt támogató nagy megjelenítők csatlakoztatása során kábelekre sincs szükségünk. Az USB 3.0 szabványt támogató csatlakozó révén a nagy fájlok átvitele sem jelent gondot.

Az akkumulátor üzemideje gyári adat szerint mindkét modellnél 5 óra, ami finoman szólva sem kiemelkedő, a 2,2 kilós saját tömeg pedig végképp nem mondható könnyűnek. Az új, Satellite P50 és P50t modellek 2014 második negyedévében kerülnek az európai boltokba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #4
    És az miért baj, hogy "nehéz"? Nem kézben tartva, hanem asztalon kell használni. Laptoptáskában cipelve meg már tényleg tökéletesen mindegy, hogy 2,2 kg vagy mondjuk 1,8. Legalább normálisan megcsinálták, és nem deformálódik/vetemedik össze-vissza a ház pár hónap használat után + valószínűleg a hűtése sem olyan, mint pl. egyik-másik Acernek...
  • Tinman #3
    Sajna az érintőképernyőnek így ebben a formában viszont semmi értelme.

    De, ha elmondja nekem valaki, hogy leválaszthatóság (Transformer/hibrid jelleg) és átfordíthatóság (kvázi tablet) nélkül mi értelme van annak megköszönném.
  • MsUser #2
    Tinman teljesen igazad van, a cikk író technikai tudása "finoman szólva sem kiemelkedő" a Toshiba igényeset alkotott a csúcskategóriában.

    Viszont az ára is a csúcskategóriában 450000.-Ft felett várható!
  • Tinman #1
    Aranyos ez a "4k-zás" miközben a 4k-t csak alulról ;-)

    "Az akkumulátor üzemideje gyári adat szerint mindkét modellnél 5 óra, ami finoman szólva sem kiemelkedő"

    Félig üres a pohár? Ez a jelenlegi mezőnyben egy ilyen csúcs laptoptól, ahol Ci7-el, meg 2 GB-os GPU-val szerelt gépről beszélünk abs. jó.

    " a 2,2 kilós saját tömeg pedig végképp nem mondható könnyűnek."

    De miért nem? Ebben a kategóriában ez is jó értéknek számít.
    "A készülékház burkolata alumínium, króm díszítéssel", a Ci7 az AMD vga normális hűtést igényel, ráadásul optikai meghajtó is akad. Több, mint jó a készülék súlya. Nyilván optika nélkül, műanyag házzal, meg egy vacak Celeron CPU-val bőven 2kg alatt lenne...