Berta Sándor

Obama kiemelt szere­pet szán az IT-iparnak

Barack Obama ötödik alkalommal mondta el a nemzet helyzetével kapcsolatos beszédét, amelyben ezúttal kiemelt helyet kapott az IT-ágazat.

Az amerikai elnök azt javasolta, hogy idén összesen hat új hi-tech centrumot hozzon létre az Amerikai Egyesült Államok, hogy így segítse elő a helyi gyártást. "Több mint egy évtized óta először jelentették ki világszerte gazdasági vezetők, hogy nem Kína a világ első számú befektetési helye, hanem Amerika" - mondta az elnök. Együttműködésre szólította fel a kongresszust az adórendszer olyan kiskapuinak bezárása érdekében, amelyek a termelés külföldre telepítését ösztönzik, és kérte, hogy csökkentsék az Amerikában munkahelyeket teremtő vállalkozások terheit.

A 2014-es esztendőt a cselekvés évének nevező politikus közölte: az USA-nak most van esélye arra, hogy megelőzzön más nemzeteket a legmodernebb munkahelyek kapcsán. Két ipari park már működik, az egyik az Észak-Karolinában lévő Raleigh, a másik az Ohio állambeli Youngstown városában. Ezek a létesítmények összekötik a cégeket és az egyetemi kutatásokat, mindez pedig segíthet az Amerikai Egyesült Államoknak abban, hogy vezető pozícióba kerülhessen a jövőbeli technológiák területén. Sürgette a kutatás-fejlesztés szövetségi finanszírozásának növelését és a szabadalmaztatás reformját.


Az elnök nem tért ki arra, hogy hol létesülhetnek ilyen új centrumok és azt sem árulta el, hogy azok mire specializálódhatnak majd. Tavaly ugyanakkor Youngstown kapcsán azt mondta, hogy az ottani épület lehet a 3D-nyomtatás következő fellegvára, s kiemelte: a National Additive Manufacturing Innovation Institute 30 millió dollár állami és 40 millió dolláros egyéb támogatásban részesülhet. Utóbbit egy vállalatokból és egyetemekből álló konzorcium adná, az intézet pedig forradalmasíthatja a gyártási folyamatokat.


A Raleigh városában megnyitott centrumban hatékonyabb energiafelhasználású chipeket készítenek és ott a kutatók szintén együttműködnek a gyártókkal. Az illetékes konzorcium 70 millió dollárt kapott az amerikai kormánytól. A projektet az Észak-karolinai Állami Egyetem vezeti, s a tagok között van az ABB, az APEI, az Avogy, a Cree, a Delphi, a Delta Products, a DfR Solutions, a Gridbridge és a Hesse Mechantronic.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #4
    Érdekes az USA 19-20. szd-i történelme.
    Ha azt nézzük, hogy először az olcsó mindenhonnan beáramló, viszonylag jól képzett munkaerő, illetve az olaj emelte fel. Akkor mára ezekből nem sok minden maradt, és csak idő kérdése, amikor minden területen lehagyják, azok akinek van olaja, ásványkincsi, vagy olcsó jól képzet munkaereje.

    Ahogy az európai tudósok tömegesen mentek át amcsiba, a jobb feltételek miatt, úgy mennek majd az amcsi tudósok bárhova, ahol jobbak lesznek a feltételek. Márpedig ott lesznek jobbak, ahol több a pénz.
    Az USA 10 évvel korábban elkezdett építeni egy olyan gyorsítót, ami ráadásul nagyobb teljesítményű is lett volna, mint a LHC, de abbahagyták, mert nem volt rá pénz. A Higgs-bozontot, így nem ott találták meg, a beruházás nem amcsi cégeknek adott jövedelmet, nem amcsi egyetemek vannak rákötve a kapcsolódó informatikai rendszerre, hanem európaiak.

    Ennyi.
  • MANOWAR #3
    Szerintem meg egyreszt ez csak humbuk, masreszt meg az eletben nem fognak annyiert gyartani barmit is mint a kelet. USA kezd egyre jobban gyengulni mindenben. Persze, hogy kiemelt szerep az IT hiszen nincsenek a helyzet magaslatan, bar egy ket utokepes kartyajuk lehet de azok bevezeteset a vilag piacra veszelyesnek talaltak(jak) - ahogy Japan, Ruszki vagy Kina.
    Erdekes fejlemenyekre lehet szamitani a kovetkezo evekben szinte minden teren.
  • CairoJack #2
    Na remek. Ha amcsiba kerül a gyártás, akkor már alapból úgy fognak megtervezni minden chipet, hardvert, hogy már a gyártósoron integrálják bele a kémkedésért felelős áramköröket. Akkor nem kell utólag vacakolni a kémszoftverekkel, hardveresen fog menni minden. Csúcs. :(:(
  • sanyicks #1
    persze. Az IT-vel háború nélkül lehet gyarmatosítani(ami lehet nagyobb haszonnal kecsegtet mint az eddigi legnagyobb biznisz, a fegyverbiznisz), emellett még a lehallgatás is egyszerűen megoldható, folytatva az ipari kémkedést, és még USA birodalmat fenyegető elemeket is ki tudják szűrni, ráküldeni a drónokat, esetleg "öngyilkosság" elkövetésére bírni :)