Ötvös Tibor

Patkányokon éltek a Húsvét-szigetek őslakosai

Egyedi étrendet követtek a Húsvét-szigetek őslakosai. A szigetlakók általában tengeri élőlényekkel táplálkoznak, ám Rapa Nui népe patkányokat evett.

A szigetet szinte mindenki a közel 1000 darabot számláló szoborcsoportjáról ismeri, melyek közül a legtöbb a sziget belseje felé nézett. Ám az évek során "mozogni" kezdtek és most már más irányokba is elfordultak. A szigeten természetesen éltek őslakosok, akik csontjait folyamatosan találják meg a kutatók.

Eme leletekből pedig igen érdekes dolgok derülnek ki. A legutóbb fellelt 41 őslakos maradvány esetében például a fogazatot vizsgálták. Az ebből nyert nitrogén és szén izotópokat összevetették azon állati maradványokkal, melyekre már korábban rátaláltak. Ezen vizsgálatból azt szerették volna kideríteni, mi is jelentette a lakosok fő táplálékforrását.

A szigetvilág lakói esetében a fő élelmet a vízi élőlények jelentik és sokan ezt gondolták a Rapa Nui lakosok esetében is. Ám az izotópos összehasonlítás alapján a Húsvét-szigeteken a fő proteinforrást a polinéziai patkány jelentette. Ez a faj kisebb, mint az európai fajtatársa, ám etnográfiai szakértők szerint jóval ízletesebb is.

"A polinéziai kultúrákban a tenger nyújtotta élőlények felhasználása volt túlsúlyban, főleg a kolonizáció korai fázisaiban" - áll Amy Commendador, az Idaho Természetrajzi Múzeum munkatársa közleményében. "Ám Rapa Nui esetében, a víz adta források ilyen jellegű elhanyagolása valószínű a sziget helyrajza miatt történhetett meg."

A Húsvét-szigetek északi részén hegyek fekszenek, melyek igen nehézzé tehették a halászatot. A déli részen pedig hidegebb volt az idő, ami hatással lehetett az élőlények felbukkanására - vagy éppen távol maradására a partoktól. A patkányok a legkézenfekvőbb megoldásnak tűntek, hiszen ezresével jöttek a különböző hajókkal, majd jelentősen elszaporodtak a szigeten.

Kutatók szerint a szobrok is ezért néztek a sziget belseje felé. Így kívánták jelezni, hogy nem a víz a legfontosabb a számukra, sokkal inkább a szárazföld volt az ő világuk. Természetesen a vizsgálatok során találtak nyomokat növényekre is, így biztosan az őslakosok étrendének része volt a yamgyökér, a banán és az édes burgonya.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #8
    Pontosan. És ebbol a konyvbol az is kiderul, hogy gyakran patkányfészkeket elemeztek, mert azok jól konzerválódtak, majd abból kovetkeztettek az ottlakó emberek élelmére stb.
    A cikk megint csak durván bulvárszint. Ez az angolszász "tudományos" szaklapok sajátossága, a német, a francia vagy a magyar azért nincs ilyen alacsony szinten.
    (Gyengébbeknek: csak a tudomanyos cikkekrol van szó, nem a tudományról, pláne nem a találmanyokról vagy egyébrol. ;))
  • daninet #7
    Alapvetően hiba van szerintem ezekkel az elméletekkel valahol, meg a kőszobrokkal, piramisokkal stb. Rossz irányba mennek a kutatások. Engem még mindig inkább a szobrok felállítása izgat. Aki azokat fel tudta állítani, az meg tudta oldani a kaját is. Félreértés ne essék, nem földönkívüliekről beszélek, a régi idők embereiben kellene gondolkodni, vagy valakikben akik ő előttük voltak ott, és okosabbak voltak mint mi :)
  • Bren X #6
    Csak az a kérdés, hogy azok a patkányok mit ettek, és hol laktak.
  • Macropus Rufus #5
    "Kutatók szerint a szobrok is ezért néztek a sziget belseje felé. Így kívánták jelezni, hogy nem a víz a legfontosabb a számukra, sokkal inkább a szárazföld volt az ő világuk."

    lol. És ezt komolyan is gondolják...
  • sonicPSYyoshida #4
    Ez nem ilyen egyszerű, mint ahogy a cikk említi...
    Érdemes elolvasni Jared Diamond, Összeomlás című könyvét, de legalább a Húsvét szigeteki fejezetet. Elég szépen látszik az élelemfogyasztás változása.

    A lényeg hogy az összes fa kivágása után már "hajót" csónakot se tudtak készíteni, így nem könnyű halászni... :) (de amúgy is a hideg óceán miatt korall zátonyok

    De voltak házi tyúkjaik is. Persze ahogy kezdtek éhen halni, biztos jól jött a patkány, de ez inkább a szenvedésük vége felé lehetett. No meg túl is élte pár ember, a leszármazottak mai napig ott élnek a szigeten.

    De a cím erősen csúsztatás kategória...

    idézet a könyvből:

    "MIT ETTEK A HÚSVÉT-SZIGETIEK, és hányan voltak?
    Az európaiak érkezésekor itt egy döntően földművelő nép élt,
    édesburgonyát, jamgyökeret, tarót, banánt és cukornádat termesztve, és
    ezeket egyetlen állatként kiegészítve a házityúkkal. Korallgyűrűk
    hiányában étrendjükhöz a legtöbb polinéz szigetnél kevésbé járultak
    hozzá halak és tengeri puhatestűek. Eleinte vadásztak barnadelfinekre,
    szárazföldi és vízimadarakra, de nemsokára részletezendő okokból
    később már nem. Ételeik tehát sok szénhidrátot tartalmaztak. Sőt,
    legnépszerűbb italuk is, a cukornádié, aminek fogyasztását részben az
    indokolta, hogy az ivóvízzel takarékoskodniuk kellett. Ezért egyetlen
    fogorvos sem csodálkozna azon, hogy fogaik az összes történelem előtti
    nép között a legrosszabb állapotban voltak: tizennégy éves korára sok
    gyereknek kialakult néhány lyukas foga, a húszas évekig pedig
    mindenkinek."

    Ezt egészíthetjük ki a mostani eredménnyel, miszerint a patkányt is megették, de ettől még nem patkányon éltek... :)
    A szemétdombok elemzésekor nem nagyon találtak patkány maradványokat
  • teddybear #3
    Tapasztalatból mondod?
  • woy #2
    Finom is az.
  • Broafka #1
    teljesen jó az