21
  • caius marius
    #21
    A kiterjesztett valóságtól inkább nyomorékok lesznek a gyerekek...
  • caius marius
    #20
    Minden függőség káros! Ettől független azért gondolom vannak fokozatok és egy könyvfüggést még véletlen sem említenék egy lapon egy TV vagy PC függéssel, mert az demagógia!
  • caius marius
    #19
    Két gyermekem van. Néha nézhetnek videót néha a kezükbe vehetik a telefonjaikat.(kb. havonta egyszer telefonoznak TV-t azt sürübben nézhetnek) Jómagam már 16 éve kilőttem mindenféle csatornát, ergo azt a töméntelen szutykot ami ezeken a kanálisokon jön nem látják, csak azokat a filmeket látják ami otthon van.
    Tapasztalatból állítom, hogy mindkét gyermekem a legegyszerűbb dolgokkal játszik a legjobban. Szó szerint faág, cérnaspulni, stb. Ez fejleszti a fantáziájukat a tablet és a TV nem.
    Elézvén az ismeretségi körömben élőket, bátran állítom, hogy jó úton járunk. Az aki lebassza a gyerekét a gép és a TV elé az egy ökör!
  • Ahoy
    #18
    Ez az, hogy nem tudjuk... nincs elég adat erre nézve, és rettenetesen nehéz erre bármilyen tanulmányt kitalálni, mert a kreativitás eleve nehezen mérhető dolog. A gyerekek mindennapjait és belső világát lehetetlenség lekövetni, hogy minek milyen hatása van.
    Elég ha csak azt nézzük, hogy az agytevékenység nagyon nagy része (90% is lehet) a belső világunk alakítja, csak 10%-ban függ az inputoktól. Erre egyre több bizonyíték van.

    Tehát lehetetlenség megmondani, hogy egy adott genetikai profilú kisember hogyan fejlődik és mitől milyen irányokba.
    Lehet valakinek rombolóan hat, valaki előtt pedig végtelen kreativitás nyílik meg.
    Azok lesznek a legjobb AR játékok, ahol a kézügyesség és a motorikus funkciók is fejlődnek valós tárgyakkal. Ha ehhez kiegészül digitális tartalom, akkor lehet sokkal jobban fognak fejlődni a kognitív tulajdonságok. Főleg ha neki kell kitalálni dolgokat... tényleg soha nem lehet tudni, hogy mi motiválja majd az embert. Kiskoromban (4-5 évesen) rengeteg Star Treket néztem a nagybátyáméknál. 100%-ban állíthatom, hogy ez vitt rá arra, hogy öreg fejjel megszeressem a természettudományokat, és tudományos pályára lépjek. Csak ez! A fantáziámat beindította, és rengeteg dolgot tovább gondoltam és vittem a jelenlegi pályámban is.

    Szerintem nem lehet kimondani egyértelműen erről, hogy káros LESZ. Annyit tudunk, hogy a felnövő generáció más lesz, más képességekkel fog rendelkezni, más motivációkkal. Egyáltalán nem biztos, hogy rosszabbak, fejletlenebbek lesznek bármiben is.
  • hawkie22
    #17
    Erre csak annyit tudok mondani, hogy én kb. 10 éves korom óta használok napi szinten számítógépet, most 33 vagyok. Emellett rendszeresen olvastam/olvasok és kint is jártam a természetben, profi szinten sportoltam is.
    Ezzel csak azt akarom mondani, nem csak a szülön múlik, hogy kit és mennyire tesz függövé a tablet/PC/könyv stb. Én zárkózott ember vagyok, nehezen ismerkedem, nem is nagyon volt sok barátom, emiatt inkább otthon foglaltam el magam.

    Nyilván nem azt mondom, hogy a gyerek kezébe rögtön PC kell meg tablet, meg okostelefon, én se fogom odaadni idejekorán a gyerekemnek (most 1 éves), de ha idöben megismeri, nem válik kárára. Én magamon látom, hogy a munkahelyemen baromi nagy elönyt jelent (orvosként dolgozom) a kollégákkal szemben, hogy mondjuk egy számítógépes feladatot vagy akár csak egy sima zárójelentést Word-ben is kb. fele- vagy harmadannyi idö alatt csinálok meg, mint ök. És ez a saját korosztályom. És nem azért, mert annyira nagy májer vagyok, hanem mert bevallásuk szerint kicsi meg tinédzser korukban majdhogynem el voltak tiltva a gépektöl, mert az fúj meg rossz meg az ördög müve és ha hozzányúlsz, akkor függö lesz, de rögtön.
    Utoljára szerkesztette: hawkie22, 2016.03.07. 06:52:50
  • Akva
    #16
    Az a helyzet, hogy éppen fordítva van. A gyerek akkor válik kreatívvá, ha egyáltalán nincs spéci játéka, neki magának kell fantáziával játékot csinálni akármiből. Kövekből, ágacskákból, vadgesztenyéből stb.
  • molnibalage83
    #15
    A könyvektől való függőség nem káros...?
  • zola2000
    #14
    Pedig abban igaza van, hogy nagyon nem tesz jót egy gyereknek hogy kis túlzással (?) már a bölcsiben is a csörgő helyett a mobil a kedvenc játéka, meg a függőség tényleg egészségtelen főleg kis korban.

    (oké túloz)
  • Tetsuo
    #13
    Persze, te meg intelligens, művelt ember vagy. :-D
  • TokraFan
    #12
    Technofób ökör! Középkor fètishben szenvedsz, szerencsére nem fertőző, az meg senkit nem érdekel, hogy te ostoba maradsz.
  • kvp
    #11
    A cikkhez mellekelt kepeken levo AR technologia mar jo ket evtizedes es eloszor Japanban jelent meg, amit most egy nemet csapat probal nepszerusiteni azzal, hogy egy szinezos gyerekkonyvvel kombinaltak.

    A cikk masik fele meg arrol szol, arrol hogy a google fele papirszemuveges VR rendszer reklamvaltozatat osztogatjak egy gyorsetteremen. Ennek igazabol semmi koze a masik, AR alapu technologivahoz es igazabol nem is nagyon van hozza rendes tartalom.

    Egyebkent a hozzaszolasok alapjan a latast ezek a kis kijelzok nagyobb mertekben romboljak mint kellene. Egyszeruen tul aproak a pixelek, viszont jobb minosegu kep helyett tobb tartalom kerul a kijelzokre. Anno nekem a 160x200-as felbontasu c64-es grafika egy 50 centis 'monitoron' latszott. Pixeles volt, de jo messzirol is olvashato volt. Ma egy atlag telefonon megjeleno tartalom meg kozelrol is eppen csak olvashato egy jo latasu szemely szamara is, mert a konyveknel hasznalt betumeretnel is jelentosen kisebb meretben van rajta minden. Miert? Mert mindenki az informaciosuruseget noveli a hasznalhatosag karara, aminek csak mellekhatasa a szemromlas. A full HD kijelzos telefonokat viszont varhatoan nem fogjak 50 centis kepatloval kesziteni, pedig a gyerekeknek az lenne a jo meret, amit mar nem kell 10 centirol nezni. Nagy valtozas lesz ha valaha majd lehet hagyomanyos kijelzo nelkuli, integralt megjelenitoket hasznalni, onnantol ugyanis nem lesz szukseg a szemen at torteno latasra a szamitogepek hasznalatahoz.

    ps: A technika tiltasa lehet hogy egeszsegesebb gyerekeket eredmenyez, akik utanna felnove kenyelenek egeszsegtelen fizikai munkakat elvallalni, mert nem szereztek meg azt a tudast ami a mai tarsadalomban szukseges. Az egyensulyt a technika es az egeszseg kozott meg nehez megtalalni, mert egyreszt annak a helye folyamatosan mozog, masreszt egyre inkabb csuszik el az atlag a beteges, de technikahoz erto iranyba.
  • Tetsuo
    #10
    Egy könyv olvasása közben - most figyelj! - az olvasó elképzeli a regény világát, míg egy film és általában egy számítógépes játék során készen kapja azt. A közösségi média ugyancsak durván redukál, ahogy a cikkben említett techno és várhatóan a VR gyakorlati megoldásai is azt teszik majd.
    most nem említve a tech közvetlen káros hatásait (amit te soha a büdös életben nem ismernél be a számtalan kutatás eredményei ellenére) oké, lehetne pozitívan is használni, serkentve a gyerkőcök agyát stb. de a gyakorlatban nem ez valósul meg, hanem az egyre aberráltabb és leegyszerüsített "valóságú" történetek béna megvalósítása, a látvány és a hangzás fejlődése mellett.

    Emiatt is érdemes a gyerektől kb. 10 éves korig eltiltani tabletet, mobilt, PC-t, később pedig időkorláttal használni.
    Rá kell vezetni a természet megismerésére és megbecsülésére, sportokra stb.
    Persze ezt nem egyszerű megvalósítani a szülőnek, ha a csapból (iskolatársak, reklámok) is ennek ellenkezője folyik, de erre kell törekedni.
    Személyes tapasztalatokon kívül a logika is azt diktálja, hogy a gyereknek abból, hogy a technót később ismeri meg semmi hátránya nem származik, csak előnye.
  • molnibalage83
    #9
    Micsoda? 20 ember azért az már eléggé statisztikai alap és mind ugyanabból a korosztályból voltak.

    Az olvasás is rontha a szemet, de te mégis tabletet akarsz égetni és nem könyveket.

    Lol bazdmeg...
  • Tetsuo
    #8
    Baromság.
  • molnibalage83
    #7
    Ott is leírtam már. Egyszerűen több embernek telik optikusra. 0.25 dioptriás szemüveg asszem még van. Nekem most 0.75 van és egy vén optikus szatyor közölte, hogy nekem nem is kell szemüveg, mert a táblán minden sort el tudok olvasni. Mire mondom, hogy persze, az utolsót több sec koncentrálés után. Vezetés és egyéb helyzetekben erre hol lenne időm?

    Az emberek nagy töbségének 0.25-0.5 diotria közötti szemüveg kellene, szóval az élő emberek nagy többsége enyén látsáhibás, csak szimplán nem tud róla vagy nem tud ellene tenni, ezért nincs benne a statisztikában.

    Az egyetemen első évesen kb. 20 ember próbálta fel a szemüvegem és 2/3-a jobban látott vele minden állítgatás nélkül. Izé...
  • molnibalage83
    #6
    Könyveket esetleg nem akarsz égetni?
  • wednes
    #5
    Szerintem is.

    2050-re a világ fele, nagyjából 5 milliárd ember rövidlátóvá válhat.

    "A különböző megoldások közül a legjobbnak az tűnik, ha a gyermekek minimum napi 2 órát a szabadban töltenek"
    Utoljára szerkesztette: wednes, 2016.03.05. 15:01:28
  • Ahoy
    #4
    Szóval nehéz téma ez, fogalmunk sincs mi mitől fejlődik jól egy gyereknél. Ehhez genetikai profil is kéne, mert a genetikánkra épül minden.

    Lehet valakinél függőséget és világkép torzulást, személyiségzavarokat okoz, valaki meg híres művész vagy tudós lesz ettől. Studyt is nagyon nehéz erre csinálni...
  • Ahoy
    #3
    És inkább bent punnyadtam... hát mégis itt vagyok nagy kreativitást és problémamegoldó skilleket igénylő kutató-fejlesztő munkakörben. A motivációmat főleg a Star Trekből vettem
  • Ahoy
    #2
    A baj már évek óta megtörtént. Fix ultragagyi színes játékok és nulla kreativitást jelentő gagyi TV rajzfilmek jelentik.

    A folyamatot úgy sem lehet megállítani, úgyhogy ennél ezek az AR megoldások 1000x jobbak, mint ami most van. Szerintem ha mellette egészségesen játszanak kint, akkor ezek növelik a kreativitást.

    Most belegondolok egykeként milyen gyerekkorom volt. Jó én sokat csesztettem egyedül a hangyákat, homokoztam, LEGOztam, fáramásztam stb... aztán bejött Commodore,PC és a beteg rajzfilmcsatornák (Nickelodeon pl)
  • Tetsuo
    #1
    Szerintem meg azzal, ha eltiltjuk a tablettől és kiengedjük őket a szabadba.