Hunter

Mágneses sztráda a Naprendszer peremén

A héten nem csak a Marson dolgozó Curiosity szolgált izgalmakkal az űrkutatás rajongóinak, hanem egy sokkal távolabb barangoló robotfelderítő is. A csillagközi űrhöz egyre közeledő Voyager 1 a Naprendszer egy egészen új területére bukkant, amit a NASA mérnökei "mágneses sztrádának" neveztek el.

A mágneses sztrádát akkor azonosították, amikor a Voyager heves kozmikus sugárzást észlelt. Erre az lenne a legkézenfekvőbb magyarázat, hogy az 1977-ben elstartolt űrszonda végre elérte a csillagközi űrt, műszerei azonban nem észleltek semmilyen változást a mágneses mező irányában, márpedig ennek be kellene következnie, ha valóban elhagyja a helioszférát, a napszél, a Nap felső légkörének töltéssel rendelkező részecskéi által képzett hatalmas buborékot. Az adatokból a kutatók azt szűrték le, hogy a Voyager egy mindeddig ismeretlen, a Naprendszer és a csillagközi űr között hidat képező területre érkezett.


A napszél részecskéi mágneses erővonalak mentén közlekednek, a mágneses sztráda pedig elméletileg a Nap mágneses mezejének és a csillagközi űr gáz- és porfelhőiben található erővonalak kapcsolódásának eredménye. A sztráda lehetővé teszi a helioszféra alacsony energiájú részecskéinek nagy sebességű kiáramlását a csillagközi űrbe, valamint a kintről érkező nagy energiájú részecskék beáramlását. Ezt a kölcsönhatást már más csillagok körül is észlelték a Hubble űrtávcsővel. "A mágneses sztráda betekintést nyújt a kozmikus sugarak bejutásának módjába" - magyarázta Timothy Horbury, az Imperial College London szakértője a New Scientist-nek. "Minden, amit a Voyagertől látunk, az nem az amire számítottunk. Hosszú ideje dolgoznak a küldetésen és eddig minden egyes várakozásunkat felborította"


A Voyager 2003-ban érte el a napszél belső szuperszonikus és külső szubszonikus tartományát elválasztó úgynevezett terminációs lökéshullámot, azonban még több hónap, vagy akár év is eltelhet mire a szonda teljes egészében maga mögött hagyja naprendszerünket. A NASA tudósai szerint a mágneses sztráda lehet a "legutolsó réteg köztünk és a csillagközi űr között". Hamarosan meg fogjuk látni, hogy ezúttal beteljesülnek-e a várakozásaik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #17
    Jajj, ez rizsa.
    Humorkodni akartál, csak nem volt vicces. Nem kellemetlen volt, vagy zavaró, hanem csak szar. Így viszont csak az az üzenete számított, hogy kritizálsz egy teljesen korrekt fogalmazást.

    Amúgy, ha úgy csinálsz, mintha kérdeztél volna, akkor kapsz választ is. Na nem tudósfélét, hanem hétköznapit, amit mondjuk általános iskolában is tudtam volna.

    Csillagközi űr, a csillagok közötti tér, ami nem része egyik naprendszernek sem.
  • fszrtkvltzttni #16
    A világűrre van egy egész szép kis szócikk a wikin. Szépen le van írva, hogy mi micsoda.
  • fszrtkvltzttni #15
    A kérdésednek megfelelően reagáltam.
    "csillagközi űr" = "űr a csillagok között"
    Ennyit jelent, nem többet. Ehhez nem kell tudósnak lenni.
    Ha ehhez hozzáveszed, hogy az űr nem üres, csak nagyon ritka, akkor már nem is meglepő, hogy másmilyen az űr a naprendszeren belül és kívül.
  • fszrtkvltzttni #14
    Nem a fókusz a lényeg, ilyen távolságnál már gyakorlatilag minden végtelen fókusznak számít. A probléma a nagyítás. A hold kb 400000 km távol van. Ahhoz, hogy egy tárgyat olyan nagyra nagyíts mintha 100m-re lenne 4 milliószoros nagyításra lenne szükség.
    Azt kellene megérteni, hogy a csillagászat nem a nagyításról szól, hanem a nagy érzékenységről, hogy a nagyon gyenge fényt is érzékelni tudják, lehetőleg minél rövidebb expozíciós idővel.

    Mi lenne ha 10x-re növelnék a nagyítást? Ez ugye a kép mindkét dimenziójójára értendő, tehát az égboltnak egy jóval kisebb, az eredetihez képest 1/100-ad részére koncentrálnának. Erről a területről viszont értelemszerűen jóval kevesebb fény jutna a detektorba, gyakorlatilag 1/100-ad részére csökkenne a fényintenzitás pixelenként, ami miatt az expozíciós időt 100x-ára kellene növelni. Ezzel együtt ugyanannak a területnek a feltérképezése 100x annyi felvételbe kerülne, mivel sok kicsiből kellene összerakni. A kettő együtt azt eredményezné, hogy 10000x annyi időbe kerülne ugyanannak a területnek a megvizsgálása egy nagyságrenddel nagyobb felbontásban. Ezért nem zoomolgatnak a csillagászok.
    Az egyetlen értelmes megoldás: egyszerre a lehető legnagyobb területről a lehető legtöbb és legérzékenyebb detektorokkal a lehető legtöbb adatot gyűjteni. A Hubble erre jó és nem arra, hogy az eltömődött miteszerekre is rá tudjon zoommolni.
  • Zoli007 #13
    Rá tud, csinált is képet a Holdról, csak szimplán nagyon kicsi a felbontása.
  • SchumiBacsi #12
    Vagy annyira távoli a közel-fókusz hogy a Holdra lehet rá se tud állni?
  • wraithLord #11
    Szerintem az "Olyan, mint az űrök közti űr?" mondatból szűrték le azt, amit. Itt nagyon alacsony a "szupernormális ingerküszöb", teszem hozzá, nem véletlenül... X)

    Amúgy a csillagközi űr nevében is benne van, hogy csillagok közötti térről van szó. Tehát nyilván galaxisokon belüli térről. A galaxisokon kívüli teret pedig galaxisközi űrnek nevezik. (Gondolom, nem értek hozzá. Érdekelni érdekel, csak sok minden érdekel, így nem árt szortírozni, és ez sokszor lemarad a listáról...)
  • adampierson #10
    "ostoba módra okoskodó szőrszálhasogatásod" Csak kérdeztem valamit, amit nem tudok. Ennyi. Senki nem okoskodott. Valóban nem tudom, mi a csillagközi űr basszátok meg. Fogalmam sincs! Pusztán csak megkérdeztem!!! Nem tudtam, hogy ez a kibaszott fasszopó tudós gecik fóruma, ahol egy "egyszerű" kérdése, már nem is lehet az embernek. Köszöntem! A további legjobbakat...
  • Vol Jin #9
    Hát neked volt egy ostoba módra okoskodó szőrszálhasogatásod, tehát lehet tükör előtt gyakorolni a kérdezést!

    Amúgy meg mit lepődsz meg azon, ha kommenteket szeretne olvasni, és nem idióta benyögéseket?
  • adampierson #8
    Te általában ilyen vagy? Vagy csak, rossz napod volt?