Hunter

Pixeleket vetít a retinára egy kontaktlencse

A nyulak számára elérkezett az augmentált valóság, a valós tér és a számítógép által generált tartalmak összevonása, a biomérnökök ugyanis a tapsifülesekkel igyekeznek demonstrálni, hogy elektronikus képernyőket tartalmazó kontaktlencséik biztonságosak az emberi szem számára. Az állatok semmilyen egészségkárosodást nem szenvedtek, állítják a kutatók.

Az első változatok csupán néhány pixel megjelenítésére képesek, idővel azonban a felbontás jelentősen javulhat, amivel a Terminátor című filmben látotthoz hasonló információkivetítések is valósággá válhatnak. A jövőben a kontaktlencse megjelenítheti a műholdas navigáció által felkínált irányokat, vagy szöveg, illetve e-mail fájlokat, sőt akár videókat is.

Több intézet is kísérletezik a technológiával, különböző irányokból közelítve meg a kontaktlencsébe ültetett kijelzőket. Először 2008 januárjában számoltunk be a megoldásról a Washington Egyetem kutatásai kapcsán, akkor 20 percre helyezték fel a még működésképtelen, csupán a technológia biztosításához szükséges parányi elektronikát magába foglaló lencséket a nyulak szemére. Most első alkalommal tesztelték élő környezetben a képeket a retinára vetítő kijelzőket. "Szabad térben, élő nyulakon demonstráltuk egy távoli rádiófrekvenciás adóval vezérelt kontaktlencse-kijelző működését" - nyilatkozott a fejlesztést vezető Babak Praviz. "Ez igazolta, hogy az antennák, rádió IC-k, vezérlő áramkörök és parányi fényforrások beintegrálhatók egy kontaktlencsébe és működtethetők az élő szemben"


A tesztlencsét egy, a lencsére nyomtatott 5 milliméter hosszú antennával működtették gigahertz tartományú rádiófrekvencia energiával, amit a nyúl szemétől centiméterekre elhelyezkedő adó bocsátott ki. A fény retinára történő fókuszálásához a lencsét úgy alkották meg, mint egy Fresnel lencsét, amiben egy sor koncentrikus gyűrű alakú szakasz generálja a szükséges ultrarövid fókusztávolságot.

Az amerikai-finn kutatócsoport megállapította, hogy lencséik fénykibocsátó diódái szabad térben a rádióforrástól egy méteres távolságban is fényesen ragyognak, azonban a szemre felhelyezve csupán 2 centiméter lehet a távolság, a vezeték nélküli kapcsolatot ugyanis jelentősen befolyásolják a testnedvek. A nyulakon általános érzéstelenítéssel elvégzett 40 perces tesztek mindegyike azt bizonyította, hogy a kijelzők jól működnek és a szem sem szenved el semmilyen károsodást.

Bár a következő lépcsőfok egy nagyobb felbontású kijelző elkészítése lesz, a jelenlegi kis felbontásúnak is találtak alkalmazásokat. "Egy egyetlen kontrollálható pixellel rendelkező képernyő is alkalmazható arra, hogy jelzéseket adjunk például a halláskárosultaknak" - tette hozzá Praviz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szabi0 #32
    Jah, de ezek szerint nem lett jó.

    üdv
    szabi
  • Irasidus #31
    Aha, tehát humor akart lenni. Ok.
  • szabi0 #30
    Morpheus mondta: klikk

    üdv
    szabi
  • Irasidus #29
    Ezt honnan tudod?
  • szabi0 #28
    Nem szükséges.
    Emberi test = 120V-os akkumulátor.
  • Irasidus #27
    Az energiaellátást meg egy kábellel, vagy gombelemmel oldották meg, ugye?
  • Quantizs #26
    Nekem ez ugrik be erről:
  • Kalman11 #25
    Ryder62
    Kipróbálhatnád akkor az első rész multiplayerét is, egy kicsit kevés a játékos :D
  • kvp #24
    "Miközben irtod a gaz nácikat, az árazó pisztollyal szépen felárazol minden virslit."

    Minek? Ha van rajta 2D-s vonalkod (qr kod), akkor ha ranez az ember a google goggles alkalmazasaval ugy is kiirja mennyi az ara, meg minden mast is. Nem a jovoben, hanem most. Az android-os es ios-es telefonokban van integrated ar, csak fejre szerelheto bluetooth-os kamera es szemuveg kijelzo kell hozza. Bar kulsore eleg viccesen nez meg ki a dolog. Ha meg nincs keznel megfelelo hardver, akkor allandoan az ember a feje elott kell hogy tartsa a telefonjat, hogy pl. ez mukodjon: http://www.wikitude.com/en/ Szoval van meg mit fejlodni, de legalabb mukodik a technologia.
  • Vereshegyi #23
    Már csak a ruhába integrált számitógéppel kell kombinálni és kész is a "Szivárvány tövében" világa.

    Lehet hogy a következő CoD-nak már lesz külön bolti dolgozók számára készült verziója. Miközben irtod a gaz nácikat, az árazó pisztollyal szépen felárazol minden virslit.