Berta Sándor

Kémkedés minimális ráfordítással

Saar-vidéki kutatók olyan új rendszert fejlesztettek ki, amely képes akár a célszemély szemüvegéről is felismerni az illető által éppen látott információkat.

A Saar-vidéki Egyetem munkatársai szerint így anélkül, hogy valaki észrevenné, akár több méter távolságból is megszerezhetők a képernyőn feltűnő adatok. A rendszer egy átlagos digitális kamerából, egy 300-400 euró értékű távcsőből és egy egyszerű képszerkesztő programból épül fel.

"A használt eszközöknek köszönhetően sikerült kiolvasnunk a teás és kávéscsészéken, valamint a szemüvegeken tükröződő tartalmakat. Tíz méter távolságból, 10-es és 12-es betűméretű teljes dokumentumokat tudtunk elolvasni és rekonstruálni" - jelentette ki Michael Backes, a Saar-vidéki Egyetem Információsbiztonsági és Kriptográfiai Tanszékének vezetője, a projekt irányítója. "Az alapötlet egy móka során jött elő. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mindez a valóságban is működik-e, valamint, hogy mennyire pontosan tudnánk visszaadni a tükröződések segítségével a valaki által éppen olvasott információkat. Az eredményen teljesen meglepődtünk.



A módszer az LCD-kijelzők optikai kisugárzására épít és minden olyan esetben alkalmazható, amikor az adott személy közelében található egy üveg, egy kanál, egy teás vagy kávéscsésze, de az is elég, ha az illető szemüveges. Az utóbbi esetben a legegyszerűbb az információszerzés, akkor ugyanis annyira jó képet kapunk, hogy a szövegeket szoftveres segítség nélkül, szabad szemmel is el tudjuk olvasni. A visszatükröződő információkat minden esetben digitálisan rögzítjük, majd egy képszerkesztő program segítségével feldolgozzuk. Többnyire elég, ha az elmosódott részeket korrigáljuk, a tükröződést megfordítjuk és máris elolvashatjuk a szöveget vagy dokumentumot.

Az egész felszerelés 1000-1500 euróba kerül és az alkotóelemeit gyakorlatilag bárki beszerezheti. Fontos azonban megjegyezni, hogy amennyiben például jobb távcsövet vásárolunk, akkor a felismerési távolság akár 20 méterre vagy tovább növelhető" - tette hozzá Michael Backes.



A szakember elmondta, hogy ugyan a tükröződő felületű tárgyak eltávolítása megoldást jelenthet, de a módszer működik az emberi szem esetében is. Ez azonban már bonyolultabb eljárás, lévén az emberi szem felülete a többi tárgyénál kisebb, másrészt elliptikus. Ezenkívül a szem mozgásai, a pislogások stb. jelentősen megnehezíthetik vagy akár lehetetlenné tehetik a zökkenőmentes felvételt. De Backes szerint egy jó szoftverrel ez a probléma is megoldható. Ráadásul az ő csoportjának - igaz csupán fél méter távolságból -, de sikerült már a szemen tükröződő információkat rögzítenie.

A kutató és kollégái most egy olyan megoldáson dolgoznak, amely képes a képernyőkről a fehér falakra tükröződő információk felismerésére, rögzítésére és feldolgozására. Ez jelenleg még nehéz feladat, azonban a megoldása korántsem lehetetlen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • toto66 #22
    A módszer kémkedésre alkalmatlan. Hogy marad rejtve egy ekkora távcső?
    Egy pici rejtett kamerával viszont, a billentyűzetet figyelve, megszerezhető a "juzer" jelszava...
  • teddybear #21
    Ellensúly, hogy lehúzza a távcső elejét!
  • krajcsovszkig #20
    Az a C jelzésű kólásflakon milyen funkciót tölt be? :D Az az üzemanyagcellája a kezelőnek? :DD
  • Thrawn #19
    Az a helyzet, hogy a Hubble főtükrét egészen egyszerűen elszúrták, az ellenőrzés felületes volt. A tartalék tükör - mert hogy kettőt rendeltek - hibátlan, sajnos nem az került beépítésre.
  • Epikurosz #18
    15 centi felbontás, az kicsit durva nekem. Azzal nem lehet rendszámokat leolvasni.
  • kernerster #17
    Nem kvp-t akarom védeni, de az akkor is hihetetlen hogy a rövidlátásra nem gondoltak, hiszen nem ez volt az első távcső a világűrben.
  • teddybear #16
    Na és? Felhasználták a kész műhold terveket. A KH-11 vázát, energiaellátó-rendszerét, stb. Mindent amit lehetett. Ez így szokás, mert az értelmesebbje nem dolgozik feleslegesen. Meg olcsóbb is.
    Viszont, ami komoly nehézséget okozott, az az volt, hogyan stabilizálják a megfelelő pontossággal a távcsövet, mert ha nem, akkor használhatatlan lesz a felvétel. Egészen új, és sokkal precízebb giroszkópikus rendszert kellett kifejleszteni, amit a biztonság kedvéért megtöbbszöröztek. Ez a rendszer kezd bedögleni, ezért kéne szervizelni, amire nincs szabad űrsikló.
    A "rövidlátás" magyarázata meg az, hogy a normális távcsövek a légkör alján ülnek a használatkor. Ez meg nem, és hiányzott a légkör torzító hatása.
  • kvp #15
    "The KH-11 replaced the KH-9 film return satellite, among others, the last of which was lost in a liftoff explosion in 1986. It is believed to resemble the Hubble Space Telescope in size and shape, as the satellites were shipped in similar containers. Using a powerful 2.3-meter mirror, the theoretical ground resolution with no atmospheric degradation and 50% MTF would be roughly 0.15 meter (6 inches). Operational resolution would be worse due to effects of the atmosphere. Different versions of the KH-11 vary in mass from 13,000 to 13,500 kilograms. Its length is believed to be 19.5 meters, and diameter is 3 meters or less."

    Azonos gyarto, azonos meretek, azonos tavcso, azonos tudas, azonos telepitesi modszer. Ezek alapjan jo esellyel egyforma rendszerekrol van szo, csak a Hubble kevesebb uzemanyagot es tubb muszert vitt magaval. Az utolso KH-11 inditas 1990-ben volt az sts-36 kereteben. A hubble-t az sts-31 vitte magaval. Ket evvel kesobb atalltak a modernebb KH-12-es sorozatra. Most valoszinuleg az egyik meg fent levo KH-11-es akar visszajonni... (a sajtoban megjelent meret es tomeg alapjan)
  • Molnibalage #14
    "Eredekes meg, hogy a katonai valtozatokra nem kellett korrekcios lencse, mivel ezek rovidlatoak kell hogy legyenek, mivel a foldfelszin kozelebb van mint a csillagok. A telepites utan, amikor a tartalekot megkaptak tudomanyos celokra, a nasa persze nem gondolt arra, hogy meg itt a foldon lencset csereljen benne. "

    Ekkora baromságot ritkán hallani.
  • Amergin #13
    De sok ráérő idejük volt a tisztelt kutatóknak a bolondozásra...