Hunter

Új irányba mutat egy megkövült ujj

Egy szibériai lelet alapján elképzelhető, hogy új ággal gyarapodik az emberi családfa, szakértők szerint azonban ez csak a jéghegy csúcsa.

Egy megkövült ujjcsontból nyert DNS nem mutat egyezőséget sem a modern emberével, sem a neandervölgyiekével. Az "X-nő", ahogy a kutatók elkeresztelték felfedezésüket, nagy valószínűséggel az emberek és a neandervölgyiek közös ősének a leszármazottja, de feltehetőleg mindkét fajtól különbözik. 30-50 000 évvel ezelőtt élt. A csontot még 2008 nyarán találták egy barlangban, ahol számos neandervölgyi eszközt felfedeztek az elmúlt években, ezért nem is tulajdonítottak neki túlzott jelentőséget, elemzésével sem siettek különösebben. A vizsgálatok azonban a várakozással ellentétben nem mutattak egyezőséget a neandervölgyiek genetikai adataival, ami igencsak meglepte a tudósokat.

"Ez csak a jéghegy csúcsa" - nyilatkozott a New Scientist magazinnak Chris Stinger, a londoni Természettörténeti Múzeum paleoantropológusa. Ugyan nem vett részt a kutatásban, azonban úgy véli, hogy elsősorban közép- és kelet-Ázsiában további emberféléket fognak felfedezni az elkövetkező években, melyek nem csoportosíthatók sem a neandervölgyiek, sem az emberek fajába.

Korábban az antropológusok úgy vélték, csak a neandervölgyiek és az emberek képviselték az emberféléket Európában és Ázsiában a késői pleisztocén korban. Nemrég felfedezték azonban a 17 000 éves Homo floresiensist, vagy ahogy sokan nevezik őket, a hobbitokat, ami megingatta a korábbi nézetet, bár az antropológusok többsége egyfajta anomáliaként tekint rájuk, akik az ember-neandervölgyi hegemóniától elszigetelve éltek.


Szoba...
Az újonnan felfedezett élőlény azonban láthatóan igen közeli szomszédságban élt a két hominid fajjal, tehát a kérdés koránt sem intézhető el holmi anomáliákra való hivatkozásokkal. Egyre erőtejesebben kezd kibontakozni egy kép, mely szerint a jégkorszak hominid élővilága sokkal változatosabb volt, mint gondoltuk. "A kép, ami az elkövetkező években ki fog bontakozni sokkal összetettebb" - fogalmazott Svante Paabo, a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet paleogenetikusa, aki kollégájával, Johannes Krauséval a dél-szibériai Gyenyiszova-barlangban fedezte fel a kövületet és a csont mitokondriumából elvégezték a DNS szekvenálását.

Egyetlen csontból persze lehetetlen megmondani milyen lehetett a teljes élőlény, ezért a német kutatók nem nevezik új fajnak felfedezésüket. Az elnevezés ellenére a lény neme sem ismert, csupán azért nevezik X-nőnek, mert a mitokondrium anyai ágon öröklődik. A kielemzett DNS közel 400 betűben tér el az emberétől, és körülbelül ennek a felével a neandervölgyi DNS-től.

Ezek az adatok azt jelzik, hogy az X-nő az egyik ágon a két ismert fajjal is közös afrikai őstől származik, elválása az embertől és a neandervölgyiektől valamikor 780 000 és 1,3 millió évvel ezelőtt következhetett be. Ez jóval az emberek és a neandervölgyiek szétválása előttre esik, vagyis a feltételezett fajnak egy eddig ismeretlen migrációval kellett elhagynia Afrikát, ami a Homo erectus 1,9 millió évvel ezelőtti, és a neandervölgyiek ősének számító Homo heidelbergensis 500 000 évvel ezelőtti kivándorlása közé esik.


...kilátással
Clive Finlayson, a Gibraltár Múzeum paleoantropológusa ennek nem tulajdonít túlzott jelentőséget, szerinte az elmélet, mely szerint csupán néhány hominid kivándorlás zajlott Afrikából, nem más, mint egy folyamat túlzott leegyszerűsítése, ami figyelmen kívül hagyja más fajok terjeszkedési szokásait. "Egy vagy két terjeszkedésről beszélni egy adott területen biológiailag értelmetlen" - mondta. "Feltehetőleg több száz, ezer kivándorlás volt Afrikából."

Paabo és csapata nem akar találgatásokba bocsátkozni az X-nő természetét illetően, amíg hozzá nem jutnak a sejtmagba kódolt genetikai információ, azaz a nukleáris genom 3,1 milliárd betűjéből a DNS szekvenciákhoz. Ez a projekt már folyamatban van, az első eredményekre néhány hónapon belül fény derül. Paabo a genomból ugyanazokat a kérdéseket szeretné megválaszolni, ami a hamarosan publikálásra kerülő neandervölgyi genommal kapcsolatban is fölmerült.

Például a neandervölgyiek is rendelkeztek azzal az egyedi génmutációval, ami az embereknél a beszédhez és a nyelvhez köthető. Amennyiben az X-nő szekvenciája kiegészül, képesek lesznek megállapítani, hogy esetében is jelen volt-e ez a változat, a FOXP2. A mitokondriális genomban nincs jele, hogy az X-nő kereszteződött volna az emberrel, vagy a neandervölgyiekkel, nukleáris genomja azonban sokkal többet fog elárulni ezekről a dolgokról, különösen, hogy a jelek szerint ez a faj - amennyiben ténylegesen külön fajnak tekinthetjük őket - nem volt elszigetelve a másik kettőtől.

"Mivel szinte ugyanabban az időkeretben élt három különböző hominid forma, ez megnöveli mindennemű kapcsolat esélyét, beleértve a genetikait is" - tette hozzá Paabo, aki a leletben az emberi történelem megismerésének egy új útját látja. "Ez egy másik képet ad a múltunkról, egy molekuláris képet génállományunk fejlődéséről" - ami szerinte bizonyos szempontból jóval nagyobb bizonyító erővel rendelkezik, mint a kövületek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anaid #23
    A csontot még 2008 nyarán találták egy barlangban, ahol számos neandervölgyi eszközt felfedeztek az elmúlt években, ezért nem is tulajdonítottak neki túlzott jelentőséget, elemzésével sem siettek különösebben

    Ha ő nem neandervölgyi volt, akkor az eszközök mér????
  • hangulati #22
    meg annal is helyesebben: a lo es a szamar kepes kozos utodot nemzeni, de ilyen modon szaporodni nem. megis vannak olyan helyzetek, amikor oszver kell. papa csodor majd talal egy kancat, mama (szamar) majd talal egy csacsifiut. aztan szaporodnak. de! lett egy oszver is kozben...
  • vasedeny2 #21
    félig ember, félig neadervölgyi, és félig disznó
  • Epikurosz #20
    Helyesebben: a ló és a szamár is tud utódot létrehozni, de az szaporodni nem képes.
  • uwu #19
    Egyrészt, nem definíciót írtam, csak célzás volt, ha nem lett volna egyértelmű.
    Itt most csak azt szerettem volna elérni, hogy látható legyen, hogy külön fajokról beszélünk, nem rasszokról.

    Másrészt, a szaporodás ugyancsak szaporodóképes utód létrehozását jelenti. Ez a próbálkozás nem jött be, majd talán legközelebb.
    Helyesen: a ló és a szamár is tud utódot létrehozni, de szaporodni nem képes
  • xyl #18
    A ló és a szamár is tud egymás között szaporodni, pedig nem egy faj... Az más kérdés, hogy az öszvér már nem tud.

    "A mai emberek tudnak egymásközt szaporodni, mert egy faj."
  • djhambi #17
    Sőt, egy új lehetséges emberfaj csak megerősíti a gondolatot. Hiszen precízebb lenne tőle a családfa, és a Szentírás sem ír másik emberfajról.

    "Új irányba mutat egy megkövült ujj"

    Ez a szóvicc megér egy csillagot.
  • djhambi #16
    "A mostani fejlődés történet szerint Afrikában kéne, hogy éljen a legfejlettebb, legmodernebb emberfaj."

    Ezt a kijelentést több helyen pontatlannak érzem. Mi a fejlettség? Mert biológiai, technikai, illetve szellemi érettség teljesen különböző mérőszámok. Például a négerek testi állóképessége messze lekörözi az európai rasszba tartozót. Biztos már láttál amerikai focit, vagy kosárlabdát, hosszútávfutást, vagy a holland és francia foci válogatottakat. Az európai viszont szellemi téren alkotott maradandót. A görög tudományfilozófia egészen meghatározóvá vált a téren. A mezopotámiai és egyiptomi kultúra hatott leginkább rá, Nagy Sándor hódításai révén. A görög tudomány leginkább a Közel-Kelettel érintkezett, és Nyugat-Európába az arab hódítással jutott el. Innentől kezdve megállíthatatlanul utat tört magának, és ma is ebben a tudományban élünk, mára meghódította az egész világot. A szellemi fejlettséggel kapscolatban nem tudok különösebben hozzászólni, mert nincs erkölcsméter. Nekem az a benyomásom, hogy ilyen téren a világ mindenhol homogén, mert az nem változik holmi húszezer év alatt semmit. Minden csoportban vannak önző és civilizált emberek is.

    "Sokkal idősebb az emberiség, mint azt itt állítják és nem hiszem, hogy 30e éve kőbaltával rohangáltunk, most meg már űrhajókat építünk.."

    Azért mondják, hogy 30e, mert a leleteik alapján ez a legvalószínűbb. Egyébként maga a moden ember fogalma is "elkent", hiszen folyamatosan változott.
  • djhambi #15
    Azt nem fajnak hívná, mert a fajnak van egy definíciója, ami ugyanaz marad, és az ázsiai, az afrikai és az európai is képes életképes utódokat létrehozni - márha a nemek is olyanok. :P Viszont lehet, hogy másképp rendszereznék az élőléyeket, és nem faj definíciójuk lenne, hanem kuric, és egy kurbicba a hasonló kinézetűegyedek tartoznának. Pl. külön kurbic a német juhász és a pitbull is. Persze attól még kutya faj.
  • 60voltosNeon #14
    megtalálták a jeti vikkendházát! XD