Hunter

Lefagyasztott testek őrzik a reményt

Halottainkat folyékony nitrogénbe fagyaszthatjuk, annak reményében, hogy a jövőben a tudomány eljut arra a szintre, hogy valamilyen módszerrel új életet leheljen beléjük.

Mit tekintünk a halál beálltának? Eleinte a légzés, később a szívverés leállásakor nyilvánították az egyént halottnak, ma az agytevékenység megszűnése a mérvadó. Ez a vonal azonban hamarosan tovább tolódhat egy, eddig csak a sci-fikben bemutatott kriogén módszernek köszönhetően. Az elv lényege, hogy halott embereket legálisan folyékony nitrogénbe fagyasztják, annak reményében, hogy a jövőben a tudomány eljut arra a szintre, hogy valamilyen módszerrel új életet leheljen beléjük.

A szakterület, azaz a krionika tudósai szerint erre mindössze 100 évet kell várnunk. Az arizonai Alcor Élet Meghosszabbító Alapítvány, a világ legnagyobb krionikai cége 150 000 amerikai dollárért egy teljes testet lefagyaszt és vállalja a megfelelő körülmények közötti tárolását. Ha csak a fejünket szeretnénk megtartani a szebb jövő reményében, akkor mindezt 80 000 dollárból is megúszhatjuk - hogy azután milyen alkalmazásokat találhatnak egy fejnek, azt mindenkinek a saját képzeletére bízzuk.

Ralph Merkle, az Alcor igazgatója, nanotechnológiai szakértő a nanorobotok fejlődésében látja ezt a bizonyos jövőt, melyek képesek lesznek sejtszinten regenerálni a testet. Kijavítják vagy kicserélik a beteg és leépült szöveteket, valamint a fagyasztás eredményeként denaturálódott fehérjéket. Az újraélesztési folyamat ideális esetben tökéletes fiziológiai állapotba hozza az elhunytat, nem csupán megszüntetve a halálos betegség, vagy baleset által előidézett sérüléseket, de akár minden korábbinál jobb élettani feltételeket teremthet a test számára.


"Egy, a maiaknál alapjaiban hathatósabb gyógyászati technológiáról beszélünk, ami új értelmet ad az élet és halál fogalmának" - nyilatkozott Merkle, a Berkeley Egyetem számítástechnika professzora, a Stanford villamosmérnöki karának doktora. Mielőtt a testet lehűtenék -196 fokra, vagyis arra a hőmérsékletre, amin a folyékony nitrogén gáz halmazállapotúvá válik, a páciens, - mai értelmezés szerint a halott vérét egy krioprotektív oldatra cserélik, ami még ezen a hőmérsékleten sem fagy meg.

Technikailag a test és a krioprotektív oldat nem fagy meg, csak megüvegesedik, vagyis egy jégkristályoktól mentes üveges anyaggá szilárdul, ami ezáltal nem okoz semmilyen sérülést a testben. A jövőbeli regenerációs folyamat első lépése ennek a folyadéknak az eltávolítása lesz, megnyitva az utat a keringési rendszerben a nanogyógyászati robotok, nanaoanyagok és egy eltávolítható nagy sebességű száloptikás hálózat számára, melyek egy külső szuperszámítógéphez csatlakoznak.

"Körülbelül 1025 bitre lesz szükség az agy molekuláris szerkezetének tárolásához" - magyarázta Merkle, hozzátéve, hogy csak az agy kijavításához szükséges számítási teljesítmény 1037 kapcsolási művelet lehet, ami megoldhatatlan feladat a ma leggyorsabb szuperszámítógépeinek számára. A Moore-törvény szerint ezt a számítási teljesítményt 26 év alatt érhetjük el egyetlen szuperszámítógéppel. Adjunk neki még 10 évet és egy ilyen gép ára 100 millió dollárról 100 000 dollárra eshet, vagyis 2050 környékén ekkora számítási teljesítmény akár már az egyének számára is elérhetővé válhat. Merkle szerint az sem katasztrófa, ha Moore törvénye lelassul, hiszen a folyékony nitrogénben akár évszázadokig is eltárolhatjuk testünket.

Persze nem mindenki ilyen derűlátó, sokan egyszerű pénzszerzésként értékelik az Alcor megoldását. Robert Todd Carroll nyugalmazott filozófia professzor szerint "egy üzlet, ami pusztán a tudomány elméleti fejlődésének reményén alapul, egyszerű szélhámosság. Nincs különösebb okunk feltételezni, hogy a krionika ígéretei valaha is teljesülnek."

Stephen Barrett az észak-karolinai Chapel Hill pszichiátere, a Quackwatch egészségügyi érdekvédelmi hálózat üzemeltetője egyetért Carroll-lal. "Az esélyek igen csak a nullához közeliek egy halottnak nyilvánított ember bármilyen szintű agyműködésének a helyreállítására. Az agysejtek meglehetősen gyorsan elhalnak és a működés visszaállításához megfelelő sorrendben és számban kell regenerálódniuk. Ezután a test összes többi részét újjá kell építeni. Ennyi akadály fényében mindez egy esztelen befektetés, jobban járunk, ha ezt a pénzt jelenlegi életkörülményeink javítására, vagy mások megsegítésére áldozzuk"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • djhambi #72
    Igazad van, de az, hogy az ember önző, abból ered, hogy nem tanul a történelemből (se). Ha érett lenne ahoz, hogy a történelemből tanuljon, akkor önző se lenne. Vagy valami ilyesmi. :D Így beborozva nehéz kifejteni. :D
  • Epikurosz #71
    Értem én, hogyne érteném, de a kriogenika több annál, hogy halottakat lefagyasztanak. Vannak benne lehetőségek.
  • Merces #70
    .........méghogy racionális az ember , akkor mi most ép mi racionálissat csinálunk_? :D
  • who am I 7 #69
    Jó, csak ez jött le..a másik, h a történelemmel semmit sem érsz, ha az ember alapvetően önző.Nem véletlen "ismétli" magát a történelem...
  • MacropusRufus #68
    ne jó példa. Ui. a szívinfarktusos emberke nem halott. Csak majd lesz ha nem segítenek neki. Viszont a fagyasztott arcok, elöbb meghalnak és csak aztán hűtik le őket. Érted? Egy halott embert fagyasztanak le.
  • Epikurosz #67
    Hépersze. Majd, ha szívinfarktust kap valamelyik rokonod, neki sem kell elővenni a defibrillátort vagy a gyógyszereket, mert az is istenkísértés. Nem vagy te egy kicsit jehovista?
  • hiftu #66
    "Halottainkat folyékony nitrogénbe fagyaszthatjuk, annak reményében, hogy a jövőben a tudomány eljut arra a szintre, hogy valamilyen módszerrel új életet leheljen beléjük. "

    Eddig olvastam, de nem kellene ezt erőltetni. Többször beletört az emberiség bicskája a "Játszunk Istent" nevű mókába.
  • Epikurosz #65
    Konzerválódás: ép sejtek egy középkori agyban (tetemviasz)
  • Balumann #64
    Ez a félreértések és a keverjük bele a politikát topikja! :D

    Egyébként én nem lennék benne biztos, hogy jobban élnénk. Attól hogy tanulunk történelmet, nem minden nemzetnek, embernek lesz az az érdeke, célja, hogy békében, boldogan, tisztességesen éljen. És ők is tanulnak a történelemből! A politikusaink is. Régen a vallásokat használták fel saját céljaik elérésére, a XX-XXI. században meg a történelmet, az emberek félrevezetését. Így a történelemből is hibás következtetést vonunk le, másképpen látjuk a történteket, és nem is teszünk ellene semmit. Aztán majd jönnek a szélsőségesek, és újra megtörténik minden - bár ha időben jönnek akkor talán nem.
  • djhambi #63
    Nem ezt állítottam. Csak arra hivatkozam, hogy az, hogy az ember racionálisnak tartja magát, ez amitt van, mert a Földön a legracionálisabb lények egyike. Ez relatív. Csak a földi állatokhoz képest tűnik racionálisnak, de a gondolkodásunkat figyelve abszolút nem az. És ezt többek közöt az támasztja alá, hogy a történelem ismétli önmagát. Pedig logikusan csak a tötnelmet kéne jól megtanulni, és akkor nem követnénk el sok hibát, nem? Akkor jobban élnénk, nem? De többek között ezt sem tudjuk megtenni. És lejjebb felsorolt ezernyi példa igazolja ezt a hétköznapokból.