Hunter

Gordon, az agyszövettel irányított robot

A brit Reading Egyetem tudósai egy élő agyszövettel irányított roboton dolgoznak. A kerekeken gördülő szerkezet szürkeállományát patkány agysejtekből rakták össze.

Az úttörő kísérlet a természetes és a mesterséges intelligencia közötti határmezsgyét igyekszik felderíteni, valamint felfedheti a memória és a tanulás alapvető építőelemeit. "A célunk az, hogy kiderítsük hogyan tárolódnak el valójában az emlékek egy biológiai agyban" - nyilatkozott szerdán Kevin Warwick professzor a kutatás egyik vezetője az AFP hírügynökségnek.

Az agysejtek egy hálózatba tömörülésének és az ott kibocsátott elektromos impulzusaik megfigyelése segíthet több neurodegeneratív betegséggel felvenni a harcot, mint például az Alzheimer és a Parkinson kór. "Ha sikerül megismernünk az általunk létrehozott apró modell-agyban végbemenő folyamatok lényegét, annak hatalmas gyógyászati eredményei lehetnek" - tette hozzá Warwick professzor.


A robot és az agy. A két egység Bluetooth-on keresztül kommunikál egymással

Gordon agya közel 300.000 aktív neuronból áll, melyeket patkány magzatok cerebrális kérgéből nyertek ki, egy enzim fürdőben választva szét egymástól. A különálló agysejteket végül egy tápanyagban gazdag közegbe helyezték egy 60 elektródát tartalmazó 8x8 centiméteres tömbben. Ez a "multi-elektróda tömb" (MET) interfészként szolgál az élő szövet és a gép között, továbbítja az agy által küldött elektromos impulzusokat a robot mozgató mechanizmusa felé, illetve fogadja a gépen elhelyezett környezetre reagáló szenzoroktól érkező jeleket.

Mivel az agy élő szövet, ezért egy speciális hőmérséklet-szabályzott egységben tárolják, ami testhőmérsékleten tartja a neuronokat. Az "agy" a "testtel" Bluetooth rádiókapcsolattal kommunikál, sem ember, sem számítógép nem avatkozik be a működésébe.

A neuronok a kezdetektől fogva igen aktívak voltak. "Körülbelül 24 órán belül megkezdik az érzékelő jelek kiküldését egymás felé, majd a kapcsolatok létesítését" - mondta Warwick. "Egy hét leforgása alatt már spontán tüzeléseket és agyszerű tevékenységet észleltünk, hasonlót a normális patkány - vagy emberi - agyban végbemenőhöz".

Külső stimuláció nélkül azonban az agy elsorvad és néhány hónapon belül elpusztul, ezért is fontosak a szenzorok és a tőlük érkező jelek. "Most azt kutatjuk, hogyan taníthatnánk a leghatékonyabban bizonyos viselkedésekre" - tette hozzá Warwick.


Bizonyos mértékig Gordon magától is tanul. Amikor például nekimegy a falnak, egy elektromos stimulációt kap szenzorjaitól, ami idővel rögzül az agyában és ha szenzorja falat észlel, akkor az agy más irányba vezeti tovább a robotot. Jelenleg 80 százalékos hatékonysággal kerüli el a fallal való ütközéseket. A tanulási folyamat elősegítése érdekében a kutatók különböző kémiai anyagokkal is kísérleteznek az adott tevékenységek során felvillanó természetes útvonalak megerősítésében vagy kioltásában. Gordon valójában több személyiséggel, azaz több MET "aggyal" rendelkezik, ami közül válogathatnak a tudósok. "Elég mókás felfedezni az agyak közötti különbségeket. Az egyik egy kicsit heves és aktív, míg a másikról már tudjuk, hogy úgysem azt fogja csinálni, amit mi szeretnénk" - mosolygott a tudós.

Főként etikai okokból nem valószínű, hogy a readingi kutatók emberi neuronokkal is kísérletezni fognak a közeli jövőben. A patkány agysejtek azonban kitűnően megfelelnek céljainak, Warwick szerint a rágcsáló és az emberi intelligencia közötti különbségek inkább mennyiségiek, mint minőségiek. A patkány agya jellemzően 1 millió neuronból épül fel, az embereknek 100 milliárd áll a rendelkezésükre. Ez alapvetően a kutatóknak kedvez, mivel egy leegyszerűsített közegként tekinthetnek a rágcsáló agyára, amiben könnyebb áttekinteni a folyamatokat, mint a tekervényes emberi agyban.

A brit kutatók azt remélik , sikerül valamilyen szinten választ kapni a jelenlegi egyik legnagyobb és legalapvetőbb kérdésre, hogyan kapcsolódik egy neuron tevékenysége egy teljes organizmus összetett viselkedéséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #278
    Na hát ez az...
  • Epikurosz #277
    "klasszikus fizikai fogalmakkal megfoghatatlan a tudatos átélés szubjektív élménye"

    Közhelyek.
    Nyilván a tudatot nem a fizika vizsgálja, hanem a pszichológia.
    A fizika, kémia stb. legfeljebb egyes elemi folyamatok magyarázatában segíthet.
  • Epikurosz #276
    Tudom. Ezért adtam neki ezt a címet.
  • dez #275
    Tudod, hányszor ígérték ezt már az elmúlt 50 évben?
    De egyébként ez az alacsonyabb feldolgozási szinteket érinti, a magasabb szinteken (az önszervező folyamatoktól a tudatos döntésekig) még nincs semmi (legfeljebb előre megírt egyszerű scriptek).
  • Epikurosz #274
    Spanyolviasz
  • dez #273
    Ha már említed, belinkelnéd Tegmark válaszát?

    Mindegy, itt két elmélet hadakozik. Mindkettő lehet hibás, így a pillanatnyi állást végérvényesnek venni nem okos dolog.
  • dez #272
    Jó szórakozás az állandó csúsztatás? Én azt mondtam, klasszikus fizikai fogalmakkal megfoghatatlan a tudatos átélés szubjektív élménye.

    A te értelmezésed semmit sem magyaráz meg, így csak okoskodás. Te vádolsz azzal, hogy nem nézek a dolgok mögé, miközben te megelégedsz egy igencsak felületes "magyarázattal". Hát éppenhogy én mögé nézek ennek. Példát vehetnél a kutatókról, akik nem félnek bevallani, hogy igenis különleges dolog a tudatos átélés, és csak sejtés jellegű felvetéseket tesznek.
  • dez #271
    Oké, lehet, hogy DcsabaS-sel keverlek, aki hozzád igencsak hasonló eszmerendszerrel rendelkezik.
  • dez #270
    Kár, hogy azt a fajta kapcsolatot, amiről korábban szó volt, és amiről itt szó van, össze akarod mosni...
  • kukacos #269
    Table II, legjobb becslésük 10^-4, míg a szükséges időskála 0.1-0.001 kellene legyen (ami a neurális működés skálája). A számításokat simán elnézték, olvasd el Tegelmark válaszát a kritikára. A legjobb becslést is csak úgy tudták behozni, hogy extra feltételeket tettek különböző "szigetelő" mechanizmusokra a mikrotubulusokban, de ezidáig ilyet senki sem tudott kimutatni. Ja persze, ha azt akarom kihozni, hogy az agy kvantumszámítógép, akkor csak elég sok feltevést kell tenni... :) A kvantumagy hipotézis a filozófusoknak sem tetszik, még azoknak sem, akik egyébként qualophilek:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_brain#Philosophy