Hunter

2020 után lesz okosabb a gép nálunk

Vernor Vinge azt hangoztatja, hogy a technika exponenciális növekedése egy olyan ponthoz fog vezetni, ahol a következmények már beláthatatlanok.

Ezt a nézetet vallja Vernor Vinge, a San Diego Állami Egyetem nyugalmazott matematika és számítógép tudományok professzora, sci-fi író. A most 62 esztendős Vinge 1993-mas manifesztója kapcsán vált széles körben ismertté. Az "Eljövendő Technológiai Szingularitás" című esszéjében azt hangoztatja, hogy a technika exponenciális növekedése egy olyan ponthoz fog vezetni, ahol a következmények már beláthatatlanok. Vinge ma is tartja magát ehhez a jövőképhez, ami szerinte 2020 után bármelyik pillanatban bekövetkezhet. A professzorral Peter Moon, az IDG Now! munkatársa készített interjút.

A mesterséges intelligencia első villanásának 1997-ben lehettünk tanúi, amikor a Deep Blue legyőzte Gary Kaszparov sakkvilágbajnokot. Ez elsősorban a programozás diadala volt, ami egyetlen, limitált problémát tekintve az emberénél jobb teljesítményre tett képessé egy gépet. Vinge szerint a jövőben a szoftverek és a hardverek fejlődésével más intellektuális birodalmakban is hasonló sikerek születhetnek.

A technológia segítségével a közeli jövőben olyan lényeket teremthetünk, vagy olyan lényekké válhatunk, melyek minden intellektuális és kreatív dimenzióban felülmúlják az embert. Ez az a pont, a technológiai szingularitás, amikor az emberfeletti intelligencia megjelenésével a technológiai fejlődés és a társadalmi változások felgyorsulnak, olyan módon és sebességgel változtatva meg a környezetet, amit a szingularitás előtt élők képtelenek felfogni. A bekövetkező események megjósolhatatlanok számunkra, tartja magát még ma is ehhez a nézetéhez Vinge. A szingularitás eléréséhez nagyban hozzájárul az internet és a hálózatok terjeszkedése, az online adatbázisok, a társadalmi hálózatok.

A jövő intelligens gépei, mesterséges intelligenciája jóval kevésbé lesznek láthatók mint a mai számítógépek. Elsősorban hálózatokon keresztül tevékenykednek, illetve csak processzorok formájában jelennek meg, melyeket a mindennapi élet egyszerű gépeibe ültetnek majd. Teljesítményük és a gépek viselkedése azonban rendkívül látványos változást hozhat fizikai világunkban. Vinge egyik nagy reménye a mobil robotokhoz kapcsolódik, melyek akár már a szingularitás előtt meggyőző fejlődésen eshetnek át, fürgébb és koordináltabb mozgást érve el, mint akár legjobb atlétáink.

Stephen Hawking 2001-ben az emberek genetikai fejlesztésére irányuló projekteket azzal védte meg, hogy fel kell vennünk a versenyt az intelligens gépekkel. Ezt a nézetet Vinge is praktikusnak és pozitívnak tartja, bár szerinte a szerves biológia nem képes lépést tartani a hardverek fejlődésével, igaz a gépeknek hatalmas hátrányt kell ledolgozniuk a biológiával szemben. Vinge mindkét terület, illetve stratégia fejlesztését szükségesnek tartja az emberiség fennmaradásához.

Sokan a technológiai fejlődést az emberiség temetőjeként értékelik, köztük Bill Joy, az egykori Sun vezér, aki 2000-ben a hangzatos "Miért nincs szüksége ránk a jövőnek" című tanulmányával figyelmeztetett a nanotechnika, a genetikai tervezés és a kvantum számítógépek veszélyeire. Vinge teljesen másként látja ezt a kérdést, szerinte veszélyektől hemzsegő világunkban, világegyetemünkben a technológia a legbiztosabb válasz a ránk leselkedő kockázatokra. A sokak által vizionált "Terminátor" jövőképpel kapcsolatban csak annyit jegyzett meg, hogy a nukleáris, vagy a biológiai hadviselés sokkal egyszerűbb, valószínűbb és halálosabb eshetőség a "gépek támadásánál", ezért nem fordulna el a robotkutatástól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #155
    Kedves dez!
    Én kinyulatkoztatok.
    :-)
  • dez #154
    1. Tudtommal nem a majmokból alakult ki az emberi faj, hanem egy közös ősből jöttek létre mind.
    2. Szerintem nem volt véletlen, hogy pont egy ilyen ős-majomszerűség tudott egy vonalon emberré (ill. korábban több vonalon előemberré) válni. Éppen a viszonylagos békésség okán.

    ps. Epikurosszal nem nagyon volt mit ütköztetni, mert egy végkövetkeztetést közölt ténynek beállítva. Viszont olvass kicsit jobban vissza, volt itt azért érdemibb vita is.
  • bandypappa #153
    Te elolvastad a kommentemet egyántalán? Nem beszéltem kiirtásról. A hangyákat tényleg nem irtottuk ki, nem is tudnád nagyon. De néhány fajt igen, és sokat a kipusztulás szélére sodortunk. Azokat nem bántottuk, amelyeknek nics gazdasági hasznuk, nem öljük le a budájáért, húsáért.
  • Epikurosz #152
    Hülyeség.
    Mi sem irtottuk ki a hangyákat, vagy a gyermekláncfüvet.
  • bandypappa #151
    Egész mókás ez a vita, kár hogy nincs semmi értelme, mert egymás személyét támadjátok, ahelyett hogy az elveiteket ütköztetnétek.

    Mesterséges intelligencia igenis lehetséges elöbb-utóbb de lesz. Mi is képesek lettünk az idök folyamán gondolkodni, mert a környezetünkben élö fajok gyorsabbak és erösebbek voltak, és a viszonylag békés majmokból alakult ki az emberi faj. Mi lett volna ha a nagymacskák, vagy kutyafélékböl lett volna? Megmondom sokkal rosszabb körülmények között élnénk, annyi bánásmodunk se lenne, mint az állatkertbe a nagymacskáknak. A mesterséges intelligencia beindulása a problémás, azután nemsoká mi félhetünk töle. Technológiai szingularitás
  • Epikurosz #150
    Te bolond. :-)
    Téged nehéz lesz überolni.
  • dez #149
    Így is meg tudlak érteni. Na mutasd, nagyon fáj? :)
  • Epikurosz #148
    Aludnod kellene éjjel, hogy kipihend magad, és meg tudj érteni. :-)
  • dez #147
    Írj valami értelmesebbet annál, hogy "a határ a csillagos ég, mert szerinem".
  • Epikurosz #146
    Ne kekeckedj!