Hunter

Már az újszülött Földön is volt élet?

Egy új kutatás szerint elképzelhető, hogy földi élet az eddig feltételezettnél nem kevesebb, mint 750 millió évvel korábban is létezett.

Német kutatók az élet egyik legjellemzőbb indikátorára, szokatlanul könnyű szén-izotópokra bukkantak a bolygó legősibb ásvány üledékében, a nyugat-ausztráliai Jack Hills-ben. A szén több mint 4,25 milliárd évvel ezelőttre datálható vissza, az úgynevezett hadaikumra, a földtörténet első eonjára.

Az általános nézet szerint az élet 3,5 milliárd évvel ezelőtt vetette meg lábát a Földön, a Késői Nagy Bombázásnak elnevezett, igen viharos időszak után, amikor rengeteg űrtörmelék záporozott a bolygónkra, gyakorlatilag sterilizálva a Földet. A Jack Hills-i lelet azonban arra utal, hogy az élet már jóval azelőtt is létezhetett, bár a kutatók hangsúlyozzák, még túl korai végleges következtetéseket levonni.

"Van életre utaló jelünk" - mondta a németországi Münster Egyetem ásványtani tanszékének ásványtudósa, Thorsten Geisler, aki munkatársaival az ausztrál lelőhelyről származó minták kormeghatározását végezte a radioaktív elemek mennyiségének mérésével a cirkon üledékekben. Ezt követően kielemezték a cirkonban megragadt gyémánt és grafit darabkák szén-13 és szén-12 koncentrációját, ami azt mutatta, hogy a könnyebb szén-12 izotóp koncentrációja szokatlanul magas a nehezebb szén-13 izotóppal szemben. A könnyű szén a szerves anyagok jelenlétének egyik ismérve, azt azonban még túl korai kijelenteni, hogy mindez az élet jelenlétére utal.

"Még nem jelenthetjük ki, hogy egyértelmű bizonyítékokkal rendelkezünk a Késői Nagy Bombázás előtti életre" - nyilatkozott Geisler a New Scientist-nek, mivel a könnyű szenet egyes nem biológiai reakciók is képesek létrehozni, bár esetünkben az arány annyira elbillen a könnyebb izotóp felé, hogy ezt nehéz ilyen jellegű kölcsönhatásokkal megmagyarázni. A könnyű szén azt is jelezheti, hogy egyszerű szerves összetevők létezhettek a Földön, melyek csak előkészítették a környezetet az élet későbbi beindulására.

Többen már vártak valami hasonló felfedezést. Jeffrey Bada, a kaliforniai Scripps Oceanográfiai Intézet kémikusa üdvözölte a kutatást, szerinte ugyanis az élet eredetéhez vezető útról még hiányzik egy redukált szén összetevő készlet, ami előkészítette a terepet az élet kialakulására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #45
    mond meg te!
  • babajaga #44
    "később alakultak ki a kvarkokból, azok meg vmi egyébből"

    Ühüm. Valami egyébből.
  • babajaga #43
    A hangrobbanásban az egymáshoz csapódó levegő molekulák a levegőt alkotó molekulák egymáshoz csapódása adja a hangot, nem a semmi.
  • WantedMark #42
    Nah igen Biblia, méghogy 3000 évvel ezelőtt született minden. Akkor miujság a dinoszaurusz csontokkal, amik 65 meg 70 millió évesek? Mi van a szénizotópos vizsgálat által meghatározott milliárd évekkel. Ugyan már a Biblia csak egy könyv, amit emberek találtak ki. Itt teljes mértékben a tudományra kell hallgatnunk nem holmi könyvre. Szerintem lehetséges, hogy már a bombázások előtt volt vmiféle élet, de sztem maguk a meteorok hozták az életet, vagy legalábbis néhány nélkülözhetetlen kelléket a kialakulásához.
  • gotchaaa #41
    ...és a Chocapic.
  • Epikurosz #39
    "És ugye az ősrobbanás pillanatában nem voltak atomok sem"

    A válasz helyes, az atomok később alakultak ki a kvarkokból, azok meg vmi egyébből. Igazából, az ősrobbanásban született meg az anyag, a tér és az idő.
  • meteoreső #38
    A hangrobbanásban a hang robban ? :)
    Jó akkor az ősrobbanás utáni miliomod másodpercben. Így ok ?
  • babajaga #37
    "És ugye az ősrobbanás pillanatában nem voltak atomok sem "

    Semmi nem tud robbanni.
  • meteoreső #36
    Bár ezek a hozzászólások egyáltalán nem a cikkhez kapcsolódnak de legalább könyebb hozzászólni :)
    Lord Kelvin (talán valaki ismeri :P )azt mondta a kezdetleges élet a meteoritokkal is juthatott a földre és így bőven volt itt idő az evolúcióra.
    A biblia szerint nagyjából 3000 éve teremtődött a világ így az ettől korábbi dolgok nem más mint eretnekség :)
    Az anyaggal kapcsolatban pedig azt mondja az anyag azóta van, márpedig az anyag folyamatosan termelődik.
    Mindenki testéhez kellenek olyan anyagok amikhez csillagok halála volt szükséges.
    És ugye az ősrobbanás pillanatában nem voltak atomok sem :)

  • Epikurosz #35
    Köszike. A kereszténység elterjedésének folyamatáról olyan keveset tudunk.
    Azért érezni a különbséget, ugye?

    Mózes úgy terjesztette hitét, hogy saját nemzetéből 3000 embert lemészároltatott.
    Mohamed kezdetben kereskedőket rabolt ki, aztán erőszakkal terjesztette a hitet. (Jól mondta IV. Mánuel bizánci császár!)