Hunter

Gondolatolvasó rendszert fejleszt a NASA

A NASA egy olyan számítógépes programot fejlesztett ki, ami képes a száj és a torok idegeinek jelzései elemzésével kiolvasni szavainkat mielőtt azt kimondanánk, ezáltal irányíthatnánk egyszerübb dolgokat, vagy hang nélkül kommunikálhatnánk.

Az előzetes eredmények azt bizonyítják, hogy a gomb méretű érzékelők, amit az áll alá, az ádámcsutka két oldalára kell felhelyezni, a nyelv, a torok és a hangszálak idegeinek reakcióiból valóban képes a gondolatolvasásra. "Amikor olvasunk, vagy beszélünk valakihez akár mozog az ajkunk, akár nem, biológiai jelzések keletkeznek" - mondta Chuck Jorgensen, a NASA Ames Kutatóközpontjának mérnöke, a kutatás felelős vezetője.

Az érzékelőket már alkalmazták egyszerű web kereséshez, és egy napon segítségére lehet az űrsétát végző asztronautáknak és azoknak az embereknek, akik hanggal nem tudnak kommunikálni. Az érzékelők utasításokat küldhetnek a robotoknak, segíthetik a sérült űrhajósokat a gépek irányításában, vagy segítséget nyújthatnak a fogyatékosok számára. A NASA tudósai szerint azok számára is jó eszköz lehet, akik nem szeretnék, ha kihallgatnák beszélgetéseiket.


Az érzékelők első próbájához a tudósok a szoftvert hat szó, beleértve a "menj", a "bal" és a "jobb" szavakat, valamint tíz szám felismerésére képezték ki. A kísérletben résztvevők felhelyezték a szenzorokat, magukban a szavakra gondoltak és a szoftver nem kevesebb, mint 92 százalékos hatékonysággal vette a jeleket. Ezután a kutatók az ábécé betűit egy mátrixba helyezték, ahol minden oszlopot és sort egy egyjegyű számmal jelöltek meg. Ezzel a módszerrel minden betű külön szám/koordináta párost alkotott. A mátrix módszerrel a kísérleti alanyoknak magukban le kellett betűzniük a "NASA" mozaikszót egy web-kereső számára, amit a gondolatolvasó programhoz csatlakoztattak. "Ez a kísérlet bebizonyította, hogy képesek vagyunk a web böngészésre anélkül, hogy megérintenénk a billentyűzetet" - mondta Jorgensen.

Phil Green, a brit Sheffield Egyetem beszédre és hallásra szakosodott számítógép tudósa "érdekesnek és újszerűnek" minősítette a NASA kutatását. "Ha nem beszélünk, csupán gondolunk a beszédre, akkor is üzeneteink legalább egy része elküldődik az agyból a hangképző szervekig" - mondta. Azonban hangsúlyozta, hogy az előzetes tesztek elsősorban a szavak rövidsége miatt lehettek ennyire sikeresek. Véleménye szerint a tesztet azért is érdemes lenne többször megismételni, hogy megtapasztalhassák, vajon számos különböző ember esetében is képes-e az eszköz a fenti hatékonyság elérésére.

"A kezdeti siker még nem sokat jelent" - nyilatkozott a New Scientist magazinnak. "A kis szótár, az elszigetelt szavak felismerése teljesen más, mint egy társalgási szintű beszéd, nem arányaiban, hanem természetében." Véleménye szerint a hagyományos beszédfelismerő technika jóval hathatósabb, mint az érzékelők látszólagos eredményei.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #31
    Stephen W Hawkingnak is fejlesztik a beszédszintijét?
  • GyaxyBoy #26
    Igen ezt mondják, hogy ezt tudja és majd erre lesz jó! De vajon miért fajlesztik? Aerika nem arról híres, hogy azért találjon ki vmit, hogy azt a nép használhassa!!! Az majd annak a leszármazotja lesz! De akkor ezt mire akarják használni? Vagy ez egy ugródeszke vmi komolyabb cél felé??? Ez sem lehetetlen!! Sőőőt! Sztem az is vagy ebből nem mondanak el semmit!!! :) Majd kiderűl! :) Ez is a háborúkhoz fogják majd használni! :)) Nem vagyok pesszimista csak az amcsik számomra ilyenek! :)

    Ez mind csak SZVSZ!!!
  • Shadow_THH #22
    Nem létezik épkézláb beszélő és hangfelismerő program de mindjárt a gondolatokra mennek :) De hát nem is a gondolatokat mutatja meg, hanem a beszédképző szervek felé irányló ingereket (ádámcsutka, nyelv köré kell tenni a szenzorokat). Ebből pedig az következik, hogy ha egy magyar ember betüzi le a NASA-t akkor már teljesen más eredményt kapunk, hiszen mi máshogy ejtjük ki a betüket, más a magánhangzók neve is.
    De nagyon LOL, még ha csak pár szót is tud, már az is "bőven" elég mondjuk egy mozgássérült embernek hogy irányithassa a tolókocsiját (jobb,bal) vagy akár egy interaktívabb számitógépes játékban. Persze hazugság vizsgálónak sem lenne majd rossz tárgyaló termekben :D nagy királyság
  • Punker #20
    tudod pl. ha valaki néma annak egy ilyen cuccos nagyon jól jönne.....
  • Punker #19
    Mátrix a nagy sz*rt, ez tiszta CyberPunk 2020, aki játszott punk-t vagy olvasott William Gibson könyveket annak ez nem ujdonság :))))
  • Morgoth #18
    Nekem tetcccik! Ezeket kéne rárakni a politikusokra, aztán ha valami baromságot akrnának mondani, BUMM a seggükbe a 360-at. :D:D
    :D:D:D:D
  • Pakosz #11
    LoL ez a dumat!
  • gz8 #9
  • HuAn82 #8
    20 évesen még beszarni? :-) Mi lenne veled 2100-ban?! Összehánynád magad?
  • Darth Sith #6
    ez már tiszta matrix. ami kell azt betöltöd. aztán majd warezolunk a tudományal. Kvantum fizika CD.. :D