Gyurkity Péter

Pulzáló csillagduót fedeztek fel

Egy 40 éve ismert csillagról derült ki, hogy valójában egy furcsa párosról van szó.

Az Európai Déli Obszervatórium által használt Very Large Telescope, valamint a Hubble és más távcsövek segítségével derítette ki egy nemzetközi kutatócsoport, hogy egy négy évtizede ismert, annak idején tévesen magányos változócsillagként azonosított távoli szomszédunk valójában két példányból áll, amelyek egy furcsa, eddig nem látott típusú rendszert alkotnak.

Az AR Scorpii névre keresztelt rendszerről van szó, amely nem is olyan távoli, tőlünk ugyanis „mindössze” 380 fényévre található. A brit, német és belga amatőr csillagászokból álló csoport még tavaly májusban kezdte meg ennek megfigyelését, az ő munkájuk eredményeit később a Warwick Egyetem és mások igazolták vissza, mostanra pedig egyértelművé vált, hogy valóban egy új típusú csillagrendszerről van szó. Az AR Scorpii két tagból áll, ezek egyike egy gyorsan pörgő fehér törpe, amely a Föld méretéhez fogható, ám ahhoz képest 200 ezerszer nagyobb tömegű, míg a másik tag egy hűvös vörös törpe, amely a Nap tömegének egyharmadát vonultatja fel – ők ketten alig 3,6 óra alatt kerülik meg egymást.

Az igazi furcsaság a páros pulzáló jellege, a fehér törpe ugyanis a fénysebességhez közeli iramra gyorsítja fel az egyelőre ismeretlen forrásból eredő elektronokat, amelyek a gyengén világító vörös társat is célba veszik, így gyakorlatilag a teljes rendszer felvillan, mégpedig csaknem minden második percben. Mi több, ezen pulzusokat a rádiótartományban is észlelték, amire fehér törpék esetében eddig nem volt példa. Hasonló pulzáló jelenséget egyébként már korábban is láttak, ezekért azonban neutroncsillagok, nem pedig fehér törpék voltak felelősek. Azt még nem tudjuk, hogy az említett elektronok melyik csillagból származnak, így a megfigyelés folytatódik.

A rendszert egyébként még az 1970-es években fedezték fel, akkor azonban úgy vélték, hogy az egyetlen változócsillagból áll. A mostani pontosítás amatőr és profi csillagászok közös munkájának eredménye, amely több különböző távcsőre támaszkodott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!