Gyurkity Péter

11 milliárd éves törpecsillagot fedeztek fel

A csillagászok szerint egyedülálló objektumról van szó, amely minden eddiginél hidegebb és haloványabb.

A Wisconsin-Milwaukee Egyetem szakemberei közleményben jelentették be, hogy egy méretében a Földhöz fogható fehér törpecsillagot fedeztek fel, amely gyakorlatilag hatalmas gyémántként fogható fel, hiszen rendkívül hideg és tömör állapotában az alapanyagát szolgáltató szén kristályos formában van jelen. Társa egy pulzár, amely az első lökést adta a felfedezéshez, bár a vizuális megerősítés még várat magára.

A PSR J2222-0137 névre hallgató pulzár tőlünk mintegy 900 fényévnyi távolságra található. Megfigyelését két éven keresztül folytatták, eközben pedig (Einstein relativitáselmélete alapján) kiderült, hogy az általa kibocsátott rádiójelekben időszakos késés figyelhető meg, ami viszont egy kozmikus társ jelenlétére utalt. Ezen késések tanulmányozásával meghatározták a neutroncsillag kísérőjének keringési pályáját, valamint a két objektum tömegét, aminek alapján a pulzár a Nap tömegének 1,2-szeresét, a társcsillag pedig annak 1,05-szörösét mutatta. A neutroncsillag valóban gyorsan forog, másodpercenként 30-szor teszi ezt meg, a két társ pedig 2,45 naponként kerüli meg egymást.

A további kalkulációk alapján a kísérő egy fehér törpecsillagnak mutatkozott, amit az infravörös tartományban igyekeztek visszaigazolni. Érdekes módon azonban sem a chilei Southern Astrophysical Research, sem pedig a Hawaii-szigeteken található Keck-teleszkóp nem érzékelte annak jelenlétét, márpedig a szakemberek arra számítottak, hogy egy, a hasonló pulzárok körül keringő törpecsillagokhoz képest is százszor, az összes ismert fehér törpéhez képest pedig tízszer halványabb jelet találnak majd. Ennek alapján egy még hidegebb objektumra tippelnek, amelynek hőmérséklete ötezerszer alacsonyabb a Napénál.

Egyelőre tehát matematikai számításokkal tudják igazolni a fehér törpe jelenlétét, amelynek korát egyébként 11 milliárd évre teszik - ez nagyjából megegyezik a Tejútrendszer korával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • teddybear #18
    A fehér csillag anyaga ugyan kevésbé sűrű, mint a neutroncsillag pulzáré, de azért azt sem lehet normálisnak nevezni. Vagy egy milliószor sűrűbb, mint a Nap anyaga.
    Természetesen az ilyen sűrű anyag már nem a szokásos szerkezetű, ha még nem is neutrónium, de már nagyon is elfajult, az atommagok a normálisnál közelebb vannak egymáshoz és az elektronok leszakadtak az atommagokról.
  • Irasidus #17
    Csakhogy itt fehér törpecsillagról van szó, aminek van egy pulzár kísérője - ami valóban neutrongázból áll, de a fehér törpe mégsem annyira sűrű, hogy neutrongáz alkossa. Úgy vélem kicsit összekutyultad a két égitestet, amit írsz az a kísérőjére igaz. A gyémánt állapot meg a fehér törpére.
  • teddybear #16
    A fehér törpék anyaga elfajult anyag, amit neutróniumnak neveznek. Ennek sűrűsége több nagyságrenddel magasabb, általában 15-30 ezer kg/köbcenti, mint a normál anyagé. A platina ehhez képest szinte súlytalan és ritkás.

    A gyémántot azért szokás emlegetni a fehér törpékkel kapcsolatban, mert a felszínen uralkodó hőmérséklet, nyomás, és gravitáció következtében a széntartalmú anyagokból gyémántszerű anyag képződik, de ez csak a törpe "légköre".
  • Irasidus #15
    A kulcsszó: sűrűség. Olyan sűrű, mintha platinából lenne. A másik, hogy ez csak elméletben gyémánt, ez igazából kristályos szén. Remélem kielégítő választ adtam.
  • zeneszp #14
    Magyarázza már el nekem valaki, hogy ha Föld méretű és gyémántból van, akkor hogy lehet 1.05 Nap tömegű?
  • johnfly #13
    " ha még élünk akkor" Hát, végül is, elég közel vannak egymáshoz, mert 2, 45 napos keringési periódus, az eléggé kevés...Ráadásul CSAK 900 fényévnyire vannak, tehát..... Ha elég hosszú életünk lesz, lehet láthatunk szép tűzijátékot.
  • Vol Jin #12
    Azért nincs kilökődés, mert azon már túl vannak. De ha összecsókolnak, akkor ott érdekes dolgok fognak történni.
  • gforce9 #11
    Átolvastam, ja benéztem, bár a fehér törpében sem sok fúzió van. Szóval koronakilökődésre meg ilyenekre nem nagyon kell számítani :)
  • Vol Jin #10
    A fehér törpe nem neutroncsillag.
  • gforce9 #9
    http://www.youtube.com/watch?v=valGqebVwo0

    Témába vágó előadás, akit érdekel.