Gyurkity Péter

Elkészült az új kínai lézerfegyver 

A drónok ellen szánt erősebb változatot már be is mutatták, ennek elődjét exportra szánják.

Még a hónap elején jelent meg a CCTV beszámolójában az új kínai lézerfegyver, amely az illetékesek elmondása szerint a teljesítmény terén jelent előrelépést az első verzióhoz képest. Mindkét fegyvert drónok ellen szánják, a nagyobb védelem jegyében.

Az adásban egy katonai bázison lefolytatott tesztről tettek említést, amelynek során a Low Altitude Guardian II (LAG II) névre hallgató lézer sikerrel célzott és semmisített meg különböző mozgó légi célpontokat. A fegyver elsődleges feladata éppen ez, vagyis a manapság divatos, akár katonai és terrorcélokra is alkalmazható drónok eltávolítása az égboltról, ezért is kap különös hangsúlyt a fegyver fejlesztése - az sem mellékes körülmény azonban, hogy az amerikai és a japán fél is kísérletezik saját megoldásaival.


A LAG II - amely természetesen jóval gyengébb a műholdak ellen szánt rendszereknél - méretében hasonló az amerikai tengerészgyalogságnak szánt Ground-Based Air Defense Directed Energy On-The-Move rendszerhez, ezért teherautók is mozgathatják, beleértve ebbe a toronyt, az azt védő kupolát, valamint a szükséges energiát szolgáltató egységeket. A kupola visszavonásakor elektro-optikai szenzorral méri be célpontját, de ráköthető külső radarrendszerekre is, hogy a jóval nagyobb sebességgel közlekedő objektumokat, így például a rakétákat is sikereken nyomon kövesse.

A közvetlen elődöt, a nem mozgatható LAG I rendszert (amely tavaly novemberben mutatkozott be és egy 10 kilowattos sugárral vadászik a kisebb drónokra) kifejezetten exportra szánják, ez utóbbi 2 kilométeren belül hatékony és természetesen jóval gyengébb utódjánál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #55
    Hat az a penz lehet csak azert van, mert mashonnan (pl szocialis halo) kisporoltak. Szoval ha csak ugyanazt a penzt teszik vissza amit elotte kisporoltak, akkor nem sok eredmenye lesz. Ha viszont kepesek jol befektetni ezt a kisporolt penzt...
  • gforce9 #54
    Hát meg fogjuk látni mi lesz belőle. Szerintem a szegénységi gondokat meg fogják oldani. Egyrészt azért, mert javulnak a számok, másrészt azért mert tényleg van is pénz és gazdasági erő is van mögöttük, nem csak ködös számmisztika.A demográfiai katasztrófa. Hát ezt igazából nem is tudom mit fog eredményezni. Itt mondjuk Európában nyilvánvaló mit eredményez az elöregedő társadalom. Az, hogy ott mit is fog eredményezni nem tudom innen megjósolni. Más a vezetés, más a társadalomszemlélet. Ahhoz képest, hogy "mindenkit másoló"-ként vannak jelezve, elég jó problémamegoldást láttam tőlük. Kíváncsi vagyok, hogyan fogják megoldani. Gyanítom furcsán a mi szemünknek nem tetszően esetleg. Én azt gyanítom viszont, hogy hatékonyan és célravezetően. Az meg hogy a mi értékrendünknek esetleg nem megfelelően... hmm hát arra pont magasról fognak tenni, mert odáig már eljutottak, hogy ezt megtehetik, hogy tojnak a világ egy részére.
  • Papichulo #53
    Mindenesetre a 157 millió is elég jó, nagyon jó. Magyarországhoz képest is.

    Szerintem a KSH modszertanaval merve, a PRC-ben is joval tobb lenne a szegeny, mint Magyarorszagon.

    Ez egyebkent a ket orszag "hivatalos", nemzetkozi meroszama alapjan az eredmeny:

    MO:
    Poverty headcount ratio at $1.90 a day (2011 PPP) (% of population)
    .1% 2011 .3% 2012

    PRC:
    Poverty headcount ratio at $1.90 a day (2011 PPP) (% of population)
    14.7% 2008 11.2% 2010

    A trendek mondjuk nem kedvezoek Magyarorszag szamara.
  • Papichulo #52
    Nem volt mar 30 eve sem rendben minden, ahhoz kepest persze nagyot fejlodott az orszag es egy kozeposztaly is elkezdett kialakulni, de a rossz a hir, hogy minel jobban megy az orszagnak, annal nehezebb lesz meg tovabb fejlodni. Mar igy sok ceg hagyja ott a PRC-t es teszi at a termelest olcsobb orszagokba... Meg aztan ott van a tarsolyban nekik egy csunya nagy demografiai katasztrofa is. Mondjuk legalabb elkeszult az uj lezerfegyveruk - kivancsi lennek, hogy mekkora resze sajat munka es mennyi a lopott anyag :)
  • gforce9 #51
    Azóta rákerestem, előző években meg megemelte azt a rátát. Szóval nem csak amiatt lett kevesebb szegény mert annyira levitte hirtelen, hanem azért is mert korábban nagyon felvitte ami tarthatatlan volt, utána visszavette, akkor meg nem volt reális és azután vezették be az általad is említett értéket. Mondjuk az, hogy melyik állam mit húz meg szegénységi rátának természetesen tejesen szubjektív, másrészről meg akármennyire is "nemzetközi" is a valuta amiben megállapítják, azt azért tudjuk, hogy nem mégy ugyanannyira 100 dollárból itt, nem ugyanannyi USA-ban. Meg persze az életmódtól is függ. Nehéz éles határt húzni.

    Mindenesetre a 157 millió is elég jó, nagyon jó. Magyarországhoz képest is.

    http://hvg.hu/itthon/20130214_KSH_masfel_millioan_elnek_melyszegenysegb
  • Sequoyah #50
    Ez oke, de azt az erzest keltetted, mintha 30 evvel ezelott minden rendben lett volna, de miota megindult a fejlodes egyesek nyomorba sullyedtek volna.
    Ezzel szemben 30 evvel ezelott rengetegen nyomorogtak, es a fejlodes soran egy szuk reteg nagyon meggazdagodott, egy sokkal tagabb reteg jobban el mint elotte es van persze egy olyan reteg, amelyik ugyanugy nyomorban el, mint eddig.
    .
    Lehet, hogy nyugati szemmel nagyon ronda a tobbmillio, iPhonet osszeszerel munkas eletszinvonala, de szamukra ez a munka a nyomorbol valo kiemelkedest jelenti.
    Megegyszer hangsulyozom, nem allitom azt, hogy mas (mashol bevalt) strategiat hasznalva ne lehetne sokkal kiegyensulyozottabb a fejlodes.
  • Papichulo #49
    valahol 2013 körül 100millió alá esett, ami persze így kimondva nagy szám, de százalékosan igencsak jó eredmény.

    Azert volt ez a hatalmas javulas, mivel a CPC hirtelen ugy dontott, hogy onhatalmulag napi $1-ra csokkentik a szegenysegi kuszob merteket.

    Egyebkent pedig ezek a legfrissebb (2009-es) adatok, bar azota biztosan javult a helyzet:

    Live less than $1.25 a day 11.8% (157 million)
    Live less than $2 a day 27.2% (362 million)
    Live less than $2.5 a day 36.5% (486 million)
    Live less than $4 a day 58% (772 million)
    Live less than $5 a day 67.8% (902 million)
  • gforce9 #48
    Legjobb tudomásom szerint. (Ne kérj forrást, most így passz) szóval tudtommal kisebb a mélyszegénységi ráta mint szinte bárhol máshol. Ha rosszul tudom mea culpa, de tudtommal ez a fél "kína nyomorog" 15 évvel ezelőtt volt igaz. Valami olyan dereng, hogy amélyszegények száma valahol 2013 körül 100millió alá esett, ami persze így kimondva nagy szám, de százalékosan igencsak jó eredmény.
  • Papichulo #47
    Nagyon egyenlotlen a javak eloszlasa es a szocialis ellatorendszer gyakorlatilag nem letezik. Kizarolag az osszekottetesek szamitanak, mikozben mindent atszo a korrupcio, melyre csak akkor csapnak le, ha eppen egy magasabb szintu ember erdekeit serti. A penz persze omlik a rengeteg kirakatprojectbe, de ebbol csak egy szuk reteg profital, nem pedig az altalanos populacio. Kegyetlen egy vilag van az orszagban...
  • Sequoyah #46
    Az, hogy a fel orszag nyomorog, az nem a mostani fejlodes kovetkezmenye. A nyomor az egy adottsag volt, amit az elozo rendszerbol hoztak, a mostani rendszer pedig lathatolag enyhit rajta. Persze abban igazad van, hogy egy egeszsegesebb fejlodesi modellben (mint pl a regebbi nyugati) sokkal egyenletesebb lenne a fejlodes es az orszag nagyobb reszet emelhetne ki a nyomorbol.