Gyurkity Péter

Lézerágyút demonstrálnának a britek 

A védelmi minisztérium keresi a lézerágyút demonstrálni képes beszállítóját.

A napokban hozta nyilvánosságra a brit védelmi minisztérium az illetékesek azon szándékát, hogy a jövő hónap közepén a terület fontosabb szereplői előtt ismertessék az ország első lézerágyújának megépítésére vonatkozó projektet, amely egy kellő hatékonysággal és biztonsággal működő fejlesztés kifejlesztését célozza. Évtizedes előzmények után most egészülne ki valóban a fegyveres erők arzenálja.

A Laser Directed Energy Weapon Capability Demonstrator (LDEW CD) névre keresztelt projekt meglehetősen hosszú múltra, pontosabban számos előzményre tekinthet vissza, hiszen már 1983-ban feloldották bizonyos, több évtizedre visszatekintő munkával kapcsolatos anyagok titkosítását, vagyis 30 évvel ezelőtt is egy régi álom megvalósulásáról volt szó. Mi több, a Falkland-szigeteki háborúban használtak is ilyen eszközöket, akkor azonban a cél az alacsonyan repülő vadászgépek pilótáinak elvakítása volt, míg most az új lézerágyúval meg is pörkölnék a kiszemelt célpontokat. Hogy ez mennyiben sikerül, azt a védelmi minisztérium erre kijelölt részlege, a Defence Science and Technology Laboratory (Dstl) határozza majd meg a demonstrációt követően.


A képen a Boeing prototípusa, ködben is működött

Bár a minisztérium egyelőre csak keresi a lézerágyút demonstrálni kész partnerét, már 5 főbb pontban foglalták össze a követelményeket. Eltérő időjárási körülmények között kell biztosítani a hatótávon belül lévő célpontok kijelölését és nyomon követését, megfelelő módon kontrollálni kell a lézernyalábot és a besugárzást, ugyanilyen fontos azonban a szükséges energia és a hűtés biztosítása, valamint a hosszabb ideig való gond nélküli működtetés. Azt remélik, hogy egyetlen beszállító képes lesz demonstrálni a kívánt egységet, ám a komplex követelmények miatt könnyen elképzelhető, hogy több iparági szereplő összefogására lesz szükség.

Ezen szereplőket április 15-re hívták össze, hogy ismertessék velük a projekt részleteit, ezt követően indulhat meg a munka. A brit fél komoly lemaradásban van, hiszen az amerikaiak már élesben tesztelték saját fegyverüket, rajtuk kívül azonban a németek is hasonló megoldással álltak már elő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • molnibalage83 #30
    Ez a belső terekre igaz, és a "sok" fogalma is elég relatív.
  • Vol Jin #29
    Az anyahajókat úgy építik, hogy sok üres hely van benne, hogy később olyan rendszereket is integrálni tudjanak, ami az építésekor fel sem merült ötletként. A híd például félig sincs beépítve.
  • Cat #28
    A képet elnézve, ITT elég nagy köd volt. Szeles, esős, ködös időben próbáltak ki Florida partjainál egy 10 kilowattos lézert 150 célponton. (Tavaly szeptemberi cikk. ) A következő lépcsőben a teljesítményt 50-60 kilowattra növelik, a célpontok pedig robotrepülők lesznek.
  • Papichulo #27
    Ezen felül nincs hely. A meglevő RAM indítók helyére tudod csak letenni

    A Mk29 helyere is kerulhetne...
  • molnibalage83 #26
    Csak az nem így megy. Ugyanis a lézer teljesítmény felvétele gyakorlatilag ugrásfüggvény. Ez az egyik probléma. Már, ha vágod, hogy miért...

    Ezen felül nincs hely. A meglevő RAM indítók helyére tudod csak letenni, tehát vagy feláldozol valamit a jelenlegi képességekből vagy nem lesz egy ilyen sem.
  • Vol Jin #25
    Az anyahajóra kibasznak három ilyet, és mivel ott az áram ingyé van, ingyé lövi ki a célpontokat, amikor tudja, így rakétákat spórolnak, amikor meg nem jó az idő, akkor fogat szívva használnak rakétákat.
  • SirBubu #24
    "Igazad van abban, hogy aminek előnye van, mindig van hátránya is, viszont jelen esetben melléfogtál.
    A gravitáció meg a légmozgás stb. hatása a hagyományos lőfegyverek lövedékeire inkább a hátrányok közé tartozik."

    hát hogy mégiscsak válaszoljak, szerintem olyan durván azért nem fogtam mellé.

    ugyanis: a fentebb említett két tényező közül a gravitáció szerintem egyáltalán nem a "hátrány"-ok közé sorolandó, hanem a OBJEKTÍV TULAJDONSÁG-ok közé

    azaz: a gravitáció itt, földi körülmények között, igencsak hasznára válik az ágyúnak, mert ha nem lenne gravitáció, fedezék mögött az ágyú nem lenne képes célt leküzdeni, hanem a lövedék elszállna a büdös picsába, a világűrbe, és még véletlen se találná el a célt

    ugyanakkor a lézerfénynek meg egy elég vonzó tulajdonsága az, hogy pont oda talál be, ahova célozzák, azaz nem zavarja terjedését holmi gravitáció meg szélviszonyok
  • Sir Quno Jedi #23
    Hogy legyen. Ha használják, akkor már csak tökéletesítik, tesztelik élesben és egyre kisebb és használhatóbb lesz. Ha elvetik teljesen, akkor ez a fegyvertechnológia el is veszett. Később pl. az űrben, sok-sok év múlva már régi jól bevált cuccként tudnánk alkalmazni pl. (de ez már scifi).
  • molnibalage83 #22
    Csak éppen a RAM a jenkiknél képes több célra is dolgozni egyszerre, ellenben egy lézerágyú nem... Semmiben sem tud(na) többet a lézer, minthogy olcsó lőszer hozzá, ami csak áram lenne. A baj az, hogy maga a berendezés drága, eszméletlen korlátozott képességei vannak és mástól veszi el a helyet.

    Szóval mi a túrónak tartanál fent két párhuzamos rendszert, amikor a lézer perpillanat gyak semmit sem ad, amit a mai rendszerek nem tudnak...
  • Sir Quno Jedi #21
    De imiért kell végletekben gondolkodni? Nyilván mai hajókon is vannak különböző rakétavédelmi rendszerek, de bazi drágán üzemelnek (és ugye a lőszer/rakéta stb. az igen gyorsan fogy és drága, meg nehéz, meg valahol tárolni kell, aztán ha elfogy bevetés közben a tenger közepén az szívás). Ha egy ilyen lézerbuznyákot mellé passzintasz, akkor jó időben ez ócsóé szedi a skulókat (le), amikor meg ez már alig boldogul, még mindig ott a többi "hagyományos" védelem, ami kiválóan műxik. Ezeket párhuzamosan kell és lehet is fejleszteni és használni.

    Nyilván kávét sem tud főzni, de az nem is cél, arra ott a jó öreg kávéfőző.

    Nincs abszolájte multipurpose, mindenre ugyanolyan jó fegyó (egyelőre).