Balázs Richárd

Különös kőzeteket talált az Opportunity

A NASA sokat tapasztalt marsjárója, az Opportunity lassan befejezi maratonfutását a vörös bolygón, előtte azonban még egy kőzetvizsgálat vár rá.

Az immár 11. évét teljesítő robot a Marathon-völgy képzeletbeli célvonala előtt áll. "Egy fennsík széléhez értünk, ahonnan lepillanthatunk a völgyre, és ráakadtunk ezekre a nagy, sötétszürke tömbökre a gerincvonal mentén" - magyarázta Matt Golombek, az Opportunity projekt tudósa. "Megvizsgáltuk az egyiket és rájöttünk, összetétele minden korábbi marsi méréstől különbözik"

A völgy az átszeléséhez szükséges 42,195 kilométeres maratoni távnak köszönheti elnevezését, amihez az Opportunity-nak már csak 128 métert kell megtennie. A völgy műholdas megfigyelései a vizes múltra utaló agyagásványok jelenlétét mutatták ki, ezért is irányították a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának tudósai a marsjárót a völgybe, hogy némi betekintést nyerjenek ebbe az időszakba. A völgy kijárata azonban más izgalmakat is rejteget.


Az egyik különös tömbről, ami a "Jean-Baptiste Charbonneau" nevet kapta a kutatóktól, a robot alfa-részecske színképelemzője megállapította, hogy "viszonylag magas alumínium és szilícium koncentrációval rendelkezik", ami eddig egyetlen elemzett kőzetmintára sem volt jellemző. A tudományos csapat egy másik kőzetet is kijelölt további elemzésre. A NASA sajtóközleménye szerint a sziklák szürkék, a Charbonneau láthatófényű spektruma lilább, mint a Mars kőzeteinek többsége, míg a másik kőzet, ami a "Charles Floyd őrmester" nevet kapta, kékebb. A kékebb kőzetek a gerinc magasabb területén fekszenek. Az elnevezéseket a Lewis és Clark Expedíció ihlette.

A Charbonneau elemzése után az Opportunity csapat új szoftvert töltött fel a robot számítógépére, ami megakadályozza, hogy adatokat írjon flashmemóriájának egy meghibásodott területére. Jelenleg a memória hét blokkjából hat használható. 2014 vége óta az Opportunity úgynevezett "no flash" módban volt, csupán azt a memóriáját tudta használni, ami nem marad meg, naponta törlődik. A flashmemória hiánya jelentősen lelassította a marsjáró munkáját az elmúlt hónapokban, a frissítéssel azonban a mérnökök reménye szerint kiküszöbölhetik a technika elöregedéséből adódó fennakadásokat.

A szoftver frissítés ellenőrzésének befejezéséig a tudósok nem tudják használni az Opportunity robotkarját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #17
    Szerintem sejted mire gondoltam. :-)
  • Macropus Rufus #16
    "viszonylag magas alumínium "
    ha jól tudom aluminium nem fordúl elő a természetben, legalább is elemi állapotában nem. Kissé nagy a kémiai reakcióképessége. Ami simán megtalálható az az aluminium-oxid. Nem vagyok kémikus, tehát ha tévedek akkor pls. javítson ki valaki.





  • senki687 #15
    "a fémek teljesen homogénen oszlanának el a kőzetekben....Hogy ez nem így van, annak biológia okai vannak."

    Ilyen hülyeségeket ilyen komolyan ne írj, mert ha nem olvastam volna már sok hozzászólásod, azt hinném hogy komolyan gondolod.

    Magas fémtartalmú meteoritakkal is jöhet ilyen, valamint a kőzetbolygók kialakulásakor a fémek a nagyobb tömegük miatt lentebb süllyedtek az olvadt kőzetben, ezáltal a mélyben a tömegük alapján koncentrálódtak, a hő miatti áramlatokban keveredtek, de nem egyenletesen, a lehűlés közben a földmozgások hatására képződött repedéseken keresztül a lávával a felszin közelébe kerültek és most találtak fémet. Véletlenül sem fordulhat elő, hogy homogén lenne.
  • Vol Jin #14
    Az LHA nem befolyásolja itt az időjárást...
    Még ott sem, ahol van.
    Figyeljél!

    2008 szeptemberében üzemelték be.
    Az LHC a gazdasági világválságot okozta!
  • Pluskast #13
    Értem. Köszönöm a felvilágosítást!
  • sárkánylovag #12
    Esemény horizontnak van egy nagyon érdekes tulajdonsága, persze semmi köze a cikkhez :)
    Ha beleléptél és megpróbálsz rakétahajtással kijutni, minél gyorsabb sebességgel próbálsz kijutni annál gyorsabban mész be a fekete lyuk közepe felé. Ezt hívják futóhomok effektusnak.
    Csak gondoltam jobb ha tudjátok :)
  • SirBubu #11
    hát szidom is őket rendesen (remélem, sűrűn csuklanak), de nem csak emiatt

    hanem a Large Hadron Collider ("Nagy Hadronütköztető") miatt. mert ugyanis amióta beröffentették, itt, Mo.-n képes a tél nyárba fordulni, a nyár meg őszbe, meg ilyenek

    ha még sokat szórakoznak az ilyen szubatomikus ingyom-biongyomok lövöldözésével, még a végén létrehoznak egy fekete lyukat, ami elnyeli a Földet is, meg a Naprendszert

    szemetek. ostoba, felelőtlen szemetek ezek
  • Csatti #10
    Akkor szidd a kvantumfizikusokat. Az eseményhorizont ugyanis egy szakkifejezés. A fekete lyukaknál jelenti azt a választóvonalat, ahonnan már nem tud elszökni a fény és a fekete lyuk óhatatlanul magához vonz mindent (beleértve ezáltal azt az információt is, hogy mi van azon túl, ezért is hívják eseményhorizontnak).
  • Vol Jin #9
    Elvileg a fémek teljesen homogénen oszlanának el a kőzetekben. Itt a Földön is. Hogy ez nem így van, annak biológia okai vannak. A vasérc telepek például telepes egysejtű életformák maradványai.
  • SirBubu #8
    "nos, annyit azért még én is tudok,..."

    de egyébként ha megnézzük, nem írtam én akkora hülyeséget, ugyanis valóban/ténylegesen tudtam, miről van szó, csak rosszul :DD