Gyurkity Péter

Hack orvosolhatja az Opportunity marsjáró amnéziáját 

A NASA szakemberei a hibás memóriát megkerülve biztosítanák a marsjáró további működését.

Még decemberben számolt be az amerikai űrügynökség az Opportunity marsjáró legzavaróbb hibájáról, amely ugyan jó ideje ismert volt számukra, a probléma súlyossága azonban csak mostanra érte el azt a szintet, ami cselekvésre készteti őket. Az immár egy évtizede égi szomszédunkon szolgálatot teljesítő eszköz ezzel további időt nyerhet, folytatva helyszíni megfigyeléseit és az értékes adatok visszaküldését.

A probléma lényege az egyik memóriamodul meghibásodása, amelynek következtében bizonyos telemetriai adatokat a flashmemória helyett a RAM-ba kénytelen elmenteni a marsjáró. Ezzel az áthidaló lépéssel ugyan ideiglenesen elkerülhető az adatok elvesztése, ám az egység gyakori leállása, illetve újraindulása során már adatvesztés következik be, vagyis nem minden megfigyelés részletei jutnak vissza a Földre, annál inkább, mert a kapcsolat olykor teljesen megszakad a korosodó, a számára eredetileg kiszabott időt messze túllépő marsjáróval. A NASA szakemberei most egy kisebb hacket készítenek elő, ami ugyan hetekig elhúzódhat, ám megoldást kínálhat a problémára, hogy tovább folytassák az értékes munkát.


A szoftveres javítás eredményeként az eszköz a jövőben a hét memóriamodulból csak hatot használna, megkerülve a hibás egységet, mintha az nem is létezne. Ezzel elkerülhető lenne a RAM szükségtelen használata, az adatok pedig minden különösebb gond nélkül eltárolhatók lennének, amíg azokat az Opportunity vissza nem küldi a vezérlőközpontba. Ezzel a leállások és a kapcsolat megszakadásának gyakoriságát is csökkenteni tudják majd, mivel ezeket szintén a memóriahiba okozza, vagyis a marsjáró visszanyerné hatékonyságának jó részét.

A NASA még egy esetleges siker esetén sem számol azzal, hogy hosszabb ideig használhatják majd az öreg eszközt, mivel az már valóban közeledik élete vége felé. A Spirit és az Opportunity testvérpárost még 2004-ben állították munkába a Mars felszínén, eredetileg egy alig három hónapos határidővel. Ennek ellenére előbbi 6 évig dolgozott fáradhatatlanul, utóbbi pedig még mindig bírja a gyűrődést – eddig 41,8 km-es távolságot járt be, és számos fontos adatot küldött vissza az egykor vízben gazdag területről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!