Gyurkity Péter

Adakozás segíthet a mini marsjárón 

A kanadai cég a kezdeményezés kudarca esetén is folytatná a 2010-ben indult projektet.

A kanadai Thoth Technology még 2010-ben hirdette meg ambiciózus tervét, amelynek keretében saját marsjárót juttatnának el égi szomszédunkra, hogy ott számos fontos vizsgálatot végezzenek el. Az elmúlt évek inkább a csúszásról és a halasztásokról szóltak, de most közösségi finanszírozás segíthet a Northern Light névre keresztelt projekten.

Az elképzelés szerint a mini marsjárót egy külső partner segítségével lőnék fel és juttatnák el a Marshoz, ahol a saját fejlesztésű leszállóegység és a kiegészítő rendszerek révén az eszköz egy darabban landolna, majd pedig – a többi hasonló fejlesztéstől némileg eltérő módon – nagymértékben önállóan végezné munkáját. A teljes megoldás mintegy 75 kg-ot nyom, a Beaver névre hallgató marsjáró ebből mindössze 6 kg-ot teszi ki, ami rögtön jelzi számunkra, hogy egy meglehetősen kicsinyke, már-már apró megoldásról van szó. Ennek megfelelően a költségek is alacsonyabbak, a novemberben elindult kampányban például 1,1 millió kanadai dollárt szeretnének összekalapozni.


Ettől még messze járnak, a január 4-i határidő pedig közeleg, de az illetékesek már jelezték, hogy egy esetleges kudarc esetén is folytatják a munkát. Mivel korábban már az űrbe juttattak néhány nanoműholdat, itt szert tettek némi tapasztalatra, bár a marsjáró egyelőre a tesztelési fázisban jár, a munka pedig a York Egyetem hallgatóinak bevonásával zajlik. Ha minden jól megy, a miniatűr jármű 90 napig járja majd a Mars felszínét, egy időben vizsgálva a légkört, a talajt, a kőzeteket, azok kémiai összetételét, miközben egy komplex algoritmus segítségével halad előre, eldöntve, hogy merre vegye útját.

A kritikusok kiemelik, hogy a projekt eddig nem tudott felmutatni konkrét eredményeket, ám az adakozás most nagy lökést adhat annak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #3
    Az elképzelés egy normális világban működhetne, de a mi mai átverős-bizalomhiányos világunkban nem fog.
    Talán majd 100 év múlva, a 4. világháború és a lehúzós pénzsóvár kamatos hitelpénzrendszer és a hazugságbajnokok teljes pusztulása után.... jaa, hogy olyan sose lesz? Hát akkor ez bizony nem fog menni
  • gombabácsi #2
    az űrmeghódításban hívők igazán lemondhatnának a következő okostelefon vásárlásukról, és ezt a pénzt elutalhatnák! végül is az űrmeghodiccsa az emberiség fő célja
  • Irasidus #1
    Közösségi finanszírozás? Lehúzás, már akkor (és most is) minden szakértő egybehangzóan mondta (utolsó mondatra felhívnám a figyelmet), hogy ebből nem lesz semmi. Természetesen a kitűzött határidőt nem tudták teljesíteni (meglepő?), de adjál nekik még pénzt, hátha... Jaj.