Berta Sándor

Olcsó műhold barkácsolóknak

Egy skót férfi olcsó és bővíthető műholdat készített, azonban a fellövésével még problémái vannak.

A 25 éves Tom Walkinshaw által megalkotott kis méretű műholdat 20 000 dollárért lehet megvásárolni, s bárki tetszés szerint kibővítheti, illetve Föld körüli pályára állíthatja. Ugyan az összeg nem tűnik kevésnek, de az űrtechnológiai projektek költségeihez képest így is elenyésző.

Walkinshaw létrehozta a PocketQube nevű céget, ami az ugyanilyen nevű szettek gyártásával foglalkozik. A PocketQube-csomag többek között egy 5 cm3-es dobozból áll, amelyet a világűr viszonyainak ellenálló alumíniumborítással láttak el és amelynek a belsejében több alkatrészt is elhelyeztek, így például rádiót és miniatűr számítógépet. A műhold körülbelül akkora, mint egy okostelefon és bárki további berendezésekkel, szenzorokkal egészítheti ki, többek között kamerákkal és mérőeszközökkel.


Az új műholdak elkészítéséhez szükséges összegeket különböző egyetemek és kisebb országok, köztük Tajvan űrkutatási szervezetei biztosították. Azonban a vállalkozás számára komoly nehézségeket jelent, hogy miként lehetne felbocsátani és Föld körüli pályára állítani a műholdakat. A szóba jöhető és elismert űrkutatási és űrhajózási cégek ugyanis jelenleg mereven elzárkóznak attól, hogy a rakétáik magukkal vigyék a berendezéseket, annak ellenére, hogy jelentős többletsúlyt nem jelentenének. A The Guardian szerint Walkinshaw éppen ezért azt tervezi, hogy a közeljövőben a a vállalat a skóciai székhelyéről saját maga bocsátja majd fel a műholdakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SirBubu #10
    háhá, nem haltál meg, most néztem utánad, 9-kor még aktív voltál az oldalon :DD

    a szívbajt hoztad rám
  • SirBubu #9
    neked meg mi bajod van? ne hívjunk gyorsan orvost? :DD

    (szerk.) vagy a haláltusádat írásban is megörökítetted, mint a Gyalog-galoppban? :DD
    Utoljára szerkesztette: SirBubu, 2014.12.12. 10:32:53
  • verge175 #8
    urmeghodiccsa!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    bulizos diplomas fiatalok!!!!!
    ertelmisegi naplopok!!!!!!!!!!!!!!
  • Ender Wiggin #7
    darth vader légszűrőjét lassan ki kéne cserélni? :-D
  • T0nk #6
    Hööörrggg.... Szörcs. Grrrhörrr hörrrr. Hőőőőőőőőőőőőrggh. Fröcs. Frics. Szőőőrcs, hőőőrg..
  • kvp #5
    Ezek sima cubesat-ok. Mar van ra szabvany es a magyar MASZAT is ilyen. Most az hogy egy maganember ujra feltalalta es nem veszik komolyan nem meglepo.
  • MasterMason #4
    Igazából minden a szeméttelepen végzi és a kérdés csak az, hogy mikor ismerik fel valamiről azt, hogy az oda való. :P

    Amúgy meg igen, veszélyes műfaj ez, és ha az ilyen 20 ezer dolláros vacakok léket ütnek egy millió dolláros modulon akkor bizony baj van. Fejünkre viszont nem eshet vissza mert egy ekkora kis semmi elég a légkőrbe való belépéskor.
  • barret #3
    Ez az évszázad a szemetelésre épül!
  • mrzed001 #2
    Már így is tele van az orbit űrszeméttel. Mi a fuxért kellene felesleges kis apró vackokkal még jobban teletenni, hogy aztán egymással, meg a nagy és tényleg fontos műholdakkal (+ISS) ütközve tényleg komoly károkat okozzanak ... meg hogy még több szar hulljon vissza a fejünkre (jó esetben elég) ?!??
  • MasterMason #1
    És vajon hogy tervezi felbocsátani ezeket a műholdakat, feldobja hátha nem esik majd vissza?! :D