Gyurkity Péter

Az egészségesnek tűnő vezetőket szeretjük 

Egy új kutatás szerint az intelligencia csak másodlagos szempont a vezetők kiválasztásában.

Egy érdekes tanulmányt közölt a napokban a Frontiers in Human Neuroscience magazin, amelyben arról olvashatunk, hogy az emberek többsége mely szempontok szerint választja ki a számára szimpatikus vezetőt. Kiderült, hogy a nekik tulajdonított intelligencia csak másodlagos szempont, a nagy többség inkább az egészségesnek látszó feljebbvalókat részesíti előnyben.

A VU University Amsterdam kutatói csaknem 150 online jelentkező bevonásával folytatták le a kísérletet, amelyben az emberi arcképek gyors és kényelmes módosítására alkalmas számítógépes programot is felhasználtak. Ezen szoftver segítségével kölcsönöztek a kiválasztott arcoknak egészségesebb, betegségre, intelligenciára, avagy puszta fizikai erőre utaló kinézetet, majd pedig arra kérték az önkénteseket, hogy válasszák ki az egyes szituációkban számukra kompetensebbnek látszó vezetőket. A válaszok ugyan a megadott helyzettől függően eltértek egymástól, ám néhány következtetést így is le tudtak vonni a kapott eredményből.


Az egészséget sugárzó, melegebb és teltebb arcok az esetek 69 százalékában az első helyen végeztek (erre jól példa a Kennedy-Nixon csata 1960-ból, bár JFK esetében a fizikai egészség csupán látszat volt), ez alapján elmondható, hogy ez számít a legfontosabb kritériumnak. Ez valószínűleg evolúciós adaptáció eredménye, az emberek megtanulták, hogy mely vezetőket érdemes követni, különösen a hosszabb ideig tartó, nehezebb periódusokban. Az intelligenciát sugárzó arcvonások csupán egyfajta bónuszként jönnek itt számításba, különösen akkor, ha komplex szituációval nézünk szembe, ez egy vállalat esetében lehet például új piacok felkutatása. Veszély esetén jönnek számításba az erősebb, tesztoszterontól fűtött vezetők, de békeidőben előttük végeznek azok, akik a kooperációra, együttműködésre hajlandóságot jelző, sokkal inkább feminin arcvonásokkal rendelkeznek.

A szakemberek nem tettek különbséget a férfi és női szavazók között, a nemek között lehetnek fontos eltérések, de sok minden függ attól, hogy az egyes személyek milyen szempontokat részesítenek előnyben. Leszögezhetjük azonban, hogy az egészséget sugárzó vezetők számítanak a legnépszerűbbnek, ezzel magyarázható tehát, hogy a politikusok miért fordítanak sok energiát a külső megőrzésére, annak ápolására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #6
    Régen az egészség volt a legfontosabb (pl. vadászat). Ma itt a társadalom, élelmiszeripar, egyéb iparok, közművek, relatíve fejlett orvostudomány stb. Most az ész a lényegesebb. Mondhatjuk, hogy ez az ösztön "elavult".

    Az ember nem csak utódokat hagyhat hátra, hanem szellemi örökséget is, mivel képes gondolkodni. Akit csak az ösztönei hajtják, és nem kontrollálja őket az eszével, az egy állat. Más szóval hülye.
    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2014.11.15. 17:28:11
  • ostoros #5
    A túlélést? Nem. A szexuális partner kiválasztásában lehet szerepe, de nehogy már azt mondd nekem, hogy a csoportnak előnyös, ha egy jól kinéző de üresfejű pali vezeti őket. Ezt nem veszem be.
  • Archenemy #4
    Ezek az ösztönök biztosították millió éveken keresztül a túlélést. Le lehet hülyézni mindenkit, csak minek? Jobb neked?
  • ostoros #3
    Ami végeredményben ugyanaz.
  • harmi2009 #2
    Nem ostoba, csak az ösztöneik hajtják.
  • ostoros #1
    Vagyis ostoba a társadalom.