Gyurkity Péter

Sok a hamis őssejt terápia az interneten 

Túlságosan sok magánklinika hirdet a világhálón olyan eljárásokat, amelyek hatékonysága kétségbe vonható.

Nemrég olvashattunk egy érdekes kísérlet nem kívánt mellékhatásáról, amely évekkel az eredeti terápiát követően jelentkezett, orrot növesztve egy végtagbénulással (pontosabban gerincsérüléssel) küzdő nő hátán. A malőrre egy tudományosan megalapozott eljárás keretében került sor, ám egy új tanulmány szerint számos magánklinika hirdet olyan szépészeti beavatkozást, amely a szakemberek számára szinte azonnal gyanússá válhat.

A Stanford Egyetem ezen témával foglalkozó csapata a dokumentumban arról ír, hogy több tucat olyan klinika weboldalára bukkantak a világhálón, amelyeken komoly kételyeket támasztó eljárásokat népszerűsítenek. A kizárólag modern szépészeti beavatkozást hirdetők közül 50 klinikát választottak ki, ezek ígéreteit összegezték és igyekeztek kiszűrni a sötétebb, a laikusok számára legtöbbször nem teljesen egyértelmű részleteket. Kiderült, hogy az intézmények legnagyobb része nem igazán törődik a tudományos megalapozottsággal, és olyan eredményeket ígér, amelyekre az eddigi kutatások alapján semmilyen garanciát nem nyújthatnak.

Jellemző a helyzetre, hogy az illetékes amerikai hatóság, az FDA, eddig egyetlen ilyen eljárást hagyott jóvá, ennek keretében a fül mögül vételezett sejtekkel az orr és a száj körül látható ráncokat igyekeznek eltüntetni, vagy legalábbis kevésbé láthatóvá tenni. Az anyagban idézett klinikák többsége esetében viszont vagy a szükséges előzetes kísérletek hiányoznak, vagy a terápiánál alkalmazott eszközök bizonyulhatnak nem megfelelőnek – többüknél az őssejtek elkülönítése sem teljesen megoldott a biopsziát követően. Mások őssejtek helyett a trombocitákban (vérlemezkékben) gazdag plazmát alkalmaznak, az őssejtek esetében pedig felmerül a nem kívánt kinövések megjelenése, ahogy az az említett kísérletben is történt.

A hivatalos, kifejezetten szépészeti téren releváns kutatások jelenleg gyerekcipőben járnak, konkrét eredményekről eddig nem igazán hallottunk. Ezek egyikében a mellrákkal küzdőket segítenék a műtét utáni időszakban a zsírszövetek átültetésével, illetve újbóli növesztésével, de még nem igazán világos, hogy a szervezet mennyiben szállítja át azokat más testrészekre. A hivatalosan elismert eredmények hiányában az ilyen eljárásokat hirdető cégek egyértelműen a megbízhatatlan szereplők kategóriájába tartoznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #1
    Fáradjon be klinikánkra!

    Szolgáltatásaink:

    Mell növelő műtét, orrplasztika, zsírleszívás, őssejttranszplantációs fiatalító kúra, tenyérjóslás, horoszkóp, szelleműzés, átoklevétel, pénzenergia rituálé és sikermágia.