Balázs Richárd

Óriási balsze­rencse okozta a dino­szauruszok vesztét

A dinoszauruszok valószínűleg még ma is élnének, ha a közel 10 kilométer széles Chicxulub aszteroida egy földtani léptékekkel számítva kicsit korábban, vagy később ütközött volna a Földdel, állapította meg a világ vezető paleontológusainak egy csoportja.

A dinoszauruszok egy hatalmas balszerencse áldozatai lettek - foglalta össze röviden eredményeiket a brit Edinbourgh Egyetem őslénytudósa és evolúciós biológusa, Stephen Brusatte a Biological Reviews legfrissebb számában, aki a diverzitás csökkenése következtében meggyengült dinoszaurusz ökoszisztémáknak tulajdonítja az aszteroida totális pusztítását. "Ha az aszteroida pár millió évvel korábban csapódik be, amikor a dinoszauruszok jóval sokszínűbbek voltak, vagy pár millió évvel később, amikor már esélyük lett volna a talpra állásra, ahogy az korábban oly sokszor bekövetkezett, akkor valószínűleg nem haltak volna ki" - magyarázta Brusatte.

A következtetést a dinoszaurusz kövületek legfrissebb katalógusának tanulmányozásából vonták le, képet alkotva a dinoszauruszok és a környezet néhány millió évvel az aszteroida becsapódása előtti változásairól. A kutatás szerint az aszteroida 66 millió évvel ezelőtti érkezése előtt a Földet hatalmas vulkánkitörések és a hőmérséklet, valamint a tengerszint szélsőséges változásai sújtották. A tektonikus események, mint a hegyek kialakulása ugyancsak hátrányosan érintették a dinoszauruszokat, hatást gyakorolva populációikra, kezdve a tápláléklánc alján elhelyezkedő nagy növényevőkkel, melyek számában drasztikus csökkenés következett be, meggyengítve a teljes ökoszisztémájukat.


A paleontológusok kezdenek konszenzusra jutni a nem repülő dinoszauruszok pusztulását illetően, azt azonban még mindig nem tudják, hogy egyes madarak hogyan élték túl a Kréta-kor végén bekövetkezett felfordulást. "Sok dinoszaurusz tényleg úgy nézett ki és viselkedett, mint a madarak" - mondta Brusatte. "Ha most a Kréta-korban szemlélődnénk, úgy vélem nem igazán tudnánk megkülönböztetni egy velociraptor-típusú dinoszauruszt egy igazi madártól."

Sok madárfaj is kipusztult körülbelül 66 millió évvel ezelőtt, de nem mindegyik, hangsúlyozta Richard Butler, a Birmingham Egyetem Földrajz, Föld és Környezettudományi karának tanára, aki szerint egyes fajok kis méretüknek, magasabb szaporodási rátájuknak, vagy más tulajdonságaiknak és viselkedésüknek köszönhetően maradhattak fenn. Butler és Brusatte is úgy gondolja, hogy az aszteroida becsapódás, valamint az éghajlati és környezeti zűrzavar nélkül a dinoszauruszok még ma is uralnák a Földet.

"Abból kiindulva, hogy az emlősök diverzitása csak a dinoszauruszok eltűnését követően kezdett drasztikusan emelkedni, úgy vélem nagyon valószínűtlen, hogy ma léteznének emberek a dinoszauruszok kihalása nélkül" - mondta Butler. Simon Conway-Morris, a Cambridge-i Egyetem kutatója szerint azonban ha tömeges pusztulásuk nem következett volna be, akkor sem tartottak volna ki mostanáig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zero001 #37
    A légkör a pár centis meteoritok becsapódásától véd. A nagyobbaknak csak a kérgét melegíti fel egy picit.
  • Irasidus #36
    "A Marson van gravitáció,harmadakkora,mint itt.Ezt mesterséges eljárásokkal meg lehet növelni,az ISS-en is létrehoznak gravitációt."

    Most csupán csak dicsekedsz, hogy tudod az égitesteknek van gravitációjuk, és a Marsnak mekkora van, vagy ezzel mondani is akartál valamit? Súlytalanság nem jelenti a gravitáció hiányát, vagyis a testre ható gravitációs és tehetetlenségi erők eredője nulla, nem a gravitáció! Magyarul azért nincs súlyuk, mert nincs - Fa - alátámasztási erő. Van gravitáció az ISS-en. Most, hogy ezt tisztáztuk (bár szerintem egy kukkot sem értettél belőle), szóval kérlek áruld el kik, hogyan és MIKOR hoztak létre mesterséges gravitációt?

    "Az általam említett eljárásokat komoly tudósok is említik,mint lehetőségeket."

    Kik és mikor?

    "De milyen más opciók vannak még?Lézer használata?"

    klikk amúgy google a te barátod is.

    "A becsapódás szöge és a test összetétele szerintem nem lényeges,mert ha már becsapódik,akkor mindegy...
    A helyével kapcsolatban a két lehetséges helyszínt:szárazföldet és tengert megemlítettem és a hatásokat is. "

    wiki , elte Szerinted, ami false érv. A deflációval foglakozó tudósok szerint meg igen. Linkben szerepel, hogy miért.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.06.13. 11:34:48
  • jovokutato #35
    A Marson van gravitáció,harmadakkora,mint itt.Ezt mesterséges eljárásokkal meg lehet növelni,az ISS-en is létrehoznak gravitációt.

    Az általam említett eljárásokat komoly tudósok is említik,mint lehetőségeket.De milyen más opciók vannak még?Lézer használata?
    A becsapódó test mérete valóban lényeges.
    A becsapódás szöge és a test összetétele szerintem nem lényeges,mert ha már becsapódik,akkor mindegy...
    A helyével kapcsolatban a két lehetséges helyszínt:szárazföldet és tengert megemlítettem és a hatásokat is.
  • Irasidus #34
    "Ha van gravitáció,akkor megtermékenyítés is lehetséges.."

    Csak az olvasási készség nem lehetséges gravitációval, az tanult dolog... Az írtam a magzat _fejlődéséhez_ elengedhetetlen a gravitáció. Érted ugye, hogy nem lesz életképes az utód? Erre kísérleti bizonyítékok vannak.

    "Az eltérítéssel az a gond,hogy ahhoz időben észre kel venni és el is kell juttatni az eszközt.De mit is vetnénk be?Napvitorlát vagy nukleáris fegyvert?"

    Nem az Armageddoból kellene az ötleteket venni. Több lehetséges opció van, de nem ez.

    "Én az emberiség túlélésének módjait említettem meg.Mert ha a felszínen maradunk,akkor esélytelenek lennénk.A szeizmikusan inaktív területek pedig ezért valóban nagyobb esélyt kínálnak "

    Én meg említettem, hogy a méretétől és a becsapódás helyétől/szögétől/összetételétől függ, hogy milyen következményei lesznek. Ami különböző hatással jár, és egyáltalán nem magától értetődő az a "forgatókönyv" amit voltál szíves leírni. Csak ugye a túlzott gravitáció nálad olvasási nehézséget okozott...
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.06.12. 22:39:57
  • jovokutato #33
    Az igaz,hogy a Föld élhetőbb lesz,mint a Mars.A Mars-sal ha már becsapódásról beszélünk,éppen az a probléma,hogy a ritka légköre nem védi meg a becsapódásoktól.
    Ha van gravitáció,akkor megtermékenyítés is lehetséges..A marsi légkör összetétele és a szabad víz hiánya nagyobb gond lenne,mint a sex..
    Az eltérítéssel az a gond,hogy ahhoz időben észre kel venni és el is kell juttatni az eszközt.De mit is vetnénk be?Napvitorlát vagy nukleáris fegyvert?
    A bolygónk a becsapódást kibírja.Én az emberiség túlélésének módjait említettem meg.Mert ha a felszínen maradunk,akkor esélytelenek lennénk.A szeizmikusan inaktív területek pedig ezért valóban nagyobb esélyt kínálnak
  • Irasidus #32
    Egy aszteroida becsapódása után még mindig élhetőbb hely lesz a Föld - mint jelenleg a Mars. Nem lenne egyszerűbb a Földet helyrerakni, mint kolonizálni a Marsot? Tehát 3. Egyébként nagy valószínűséggel egészséges utódokat sem tudnák létrehozni a Marson, az alacsony gravitáció miatt. A magzat egészséges fejlődéséhez (hogy minden a helyén legyen) kell a Földi gravitáció. Túl sok sci-fit nézel. Egyébként meg a méretétől és a becsapódás helyétől/szögétől/összetételétől függ, hogy milyen következményei lesznek. Ami nem ugyanaz a hatás, mint amit leírtál.

    Amúgy meg 4. az aszteroida, vagy üstökös eltérítése. 5. megvárni míg regenerálódik a Föld, n+1 stb. Valóban csak két mód van, vagy csak kettőt vagy képes kitalálni? Nem mindegy. De tudok még vad ötleteket... :)
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.06.12. 18:48:31
  • jovokutato #31
    Aszteroida vagy más égitest most is becsapódhat..
    Ha megtörténik,akkor a becsapódás következtében megnövekszik a szeizmikus és a vulkáni aktivitás,akár vmelyik szupervulkánt is felébresztheti..
    A becsapódás direkt hatása tűzvihar vagy tengeri becsapódás esetén szupercunami,a közvetett hatása a hamufelhője miatt lehűl az éghajlat,összeomlik a tápláléklánc,ennek eredménye éhezés..
    Ezt két módon kerülheti el az emberiség:vagy szeizmikusan inaktív területeken önfenntartó föld alatti menedékeket épít vagy kolonizálja a Mars-ot..
  • Gabbbbbbbbbbbb #30
    De hüllők.
  • bmw #29
    Ez mind csak talalgatas....
  • keembo #28
    A dinoszauruszok kihalása
    Ez a videó 7:44-től mindenre választ ad.