Balázs Richárd

Felfedezték a valaha élt "legnagyobb" dinoszauruszt

Egy dinoszaurusz megkövült csontjai alapján megtalálták a valaha a Föld felszínén barangoló legnagyobb lényt, jelentették be paleontológusok.

Hatalmas combcsontjai alapján az Argentínában kiásott dinoszaurusz 40 méter hosszú és 20 méter magas lehetett, súlya 77 tonna körül mozgott, ez 7 tonnával nehezebb, mint a korábbi csúcstartó, az argentinoszaurusz súlya. A tudósok szerint a késő kréta kor gigászi növényevője, a titanoszaurusz egy új fajára bukkantak.

Egy helyi gazdálkodó botlott bele elsőként a maradványokba a La Flecha közelében található sivatagban. A kövületeket az Egidio Feruglio Őslénytani Múzeum paleontológus csapata ásta ki dr. Jose Luis Carballido és dr. Diego Pol vezetésével. Hét őslény részleges csontvázát, közel 150 csontot sikerült "kiváló állapotban" feltárni.


Az állat súlyát a legnagyobb combcsont hosszából és kerületéből számították ki. "A csontok méretéből adódóan, melyek meghaladják bármelyik eddig ismert óriás állatét, az új dinoszaurusz a legnagyobb ismert lény, ami a Földön sétált" - nyilatkoztak a kutatók a BBC News-nak. "Hossza a fejétől a farka végéig 40 méter volt, fejét közel 20 méter magasba tudta emelni - egy hétemeletes épülettel vetekedett" A növényevő óriás Patagónia erdeiben élt, a kormeghatározás szerint 95-100 millió évvel ezelőtt, neve azonban még nincs. "Olyan nevet akarunk adni, ami leírja nagyságát és adózik a területnek, valamint a farm tulajdonosának is, aki értesített minket a felfedezésről" - mondták a kutatók.

Számos őslény birtokolta már a "világ legnagyobb dinoszaurusza" címet, legutóbb az ugyancsak Patagóniában talált, hasonló sauropoda, az argentinoszaurusz, amit eredetileg 100 tonnásra becsültek, később azonban súlyát 70 tonnára korrigálták. A méret és a súly meghatározására több bonyolult módszer létezik, a csontvázak ugyanis többnyire nem teljesek. Az argentinoszaurusz esetén csupán néhány csont állt rendelkezésre, itt azonban több tucattal dolgozhattak a paleontológusok, így jóval pontosabb becsléssel állhattak elő.


Dr. Paul Barret, a londoni Természettörténeti Múzeum dinoszaurusz szakértője egyetért argentin kollégáival abban, hogy valóban nagy jószágról van szó, azonban figyelmeztet, hogy sok hasonlóan nagy combcsont létezik. "Anélkül, hogy többet tudnék a jelenlegi leletről, nehéz bizonyosat állítani. A súly meghatározásával az a gond mind az argentinoszaurusz, mind az új felfedezés esetében, hogy mindkettő nagyon hiányos mintákon alapul - nincs teljes ismert csontvázuk, ami azt jelenti, hogy az állat paraméterei és alakja csak feltételezettek" - mondta. "Ezen felül számos különböző módszer létezik egy dinoszaurusz súlyának a kiszámítására, amik nem mindig egyeznek meg egymással"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #17
    Nem hagyott ki semmit, hanem közben kijavították.
  • matrix222 #16
    A nagy jegkorszak elott leteztek. Jelenleg ugyan e korszak fele kozeledunk, a folmelegedes - ha ez az ingadozas nem teritti a foldet egy ujabb jekorszakba.
  • Narxis #15
    Bárcsak lehetne ezeket klónozni és csinálni egy igazi jurassic parkot.
  • emberz #14
    Mardel! Olvasd el még egyszer, és rájössz, hogy kihagytál egy szót, ami az eredetiben még szerepel! Ne fogd már rá a saját ökörségedet másokra!
  • ugh #13
    Nem. Csak szerencsetlenul van megfogalmazva a mondat.
  • Mardel #12
    „Egy dinoszaurusz megkövült csontjai alapján megtalálták a valaha a Föld felszínén barangoló lényt, jelentették be paleontológusok.”

    Itt valami hiányzik.
  • god25 #11
    @T0nk: Már jól indul a 7főm. THX :D lol
  • NEXUS6 #10
    A felső képen a dolgozót t@kön rúgta az állat, vagy miért van úgy elpihenve?
    XD
  • NEXUS6 #9
    "Egyszerűen kötelező egy okoskodó faszságot benyögnöd, ugye? :D Ettől a farkad is nagyobb lesz am? "

    Nahát, most pontosan én is ezt kérdezhetném tőled!?
    XD
  • endrev #8
    "Baszottnagy parasztoszaurusz" - T0nk, ez a nap poénja! :D

    Egyébként meg miért ne kezdődhetett volna a teremtés már az ősrobbanás előtt..? ;)