Gyurkity Péter

Ehetők az űrben növesztett zöldségek 

Az eddigi kísérletek szerint semmilyen veszélyt nem jelentenek az űrben termesztett zöldségek.

Jó ideje folynak a kísérletek a nemzetközi űrállomáson, ahol helyileg termesztenek bizonyos zöldségeket és az étkezéshez használt alapvető hozzávalókat, azzal a céllal, hogy az itt nyert tapasztalatokat később, a hosszú ideig tartó expedíciók során hasznosítsák. Eddig semmilyen probléma nem merült fel az itt megtermett növények elfogyasztásával kapcsolatban.

Az orosz RIA Novosti hírügynökség számolt be a kedvező hírről, amely alapján biztosnak tűnik, hogy a későbbi küldetések során az abban résztvevő űrhajósok gond nélkül hasznosíthatják majd a magukkal vitt magokat. A nemzetközi űrállomáson kijelölt, Lada névre keresztelt üvegházban ugyanis eddig semmilyen probléma nem merült fel, az itt megtermett borsófélék, törpe búza, valamint a Japánból eredő különböző leveles fajták semmilyen elváltozást nem mutatnak.

Ezen növényekből a kozmonauták több generációt is fel tudnak használni, az erre használt, könnyen kivehető, gyökereket tartalmazó modulok pedig később földi kutatólaborokba kerülnek, ahol megvizsgálják azokat. Eddig semmilyen káros mikrobát, vagy éppen külső forrásból származó szennyeződést nem találtak, így az űrből visszatérő példányok gond nélkül átmentek a hagyományos, földön termesztett társaiknál alkalmazott teszteken. A növények pátyolgatása ráadásul elfoglaltságot és kikapcsolódást jelent az űrhajósok számára, így duplán, ha nem triplán hasznosnak bizonyulhatnak.

A Lada most némi javításra szorul, ám a munkálatok végeztével az állomás lakói elkezdhetik a paradicsom, paprika, valamint rizs termesztését - ezeket később genetikai vizsgálatoknak vetik majd alá a Földön, hogy kimutassák az esetleges eltéréseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MANOWAR #5
    Az nem Láda hanem Lada = "Lada névre keresztelt üvegház"
  • goldmember #4
    Az Láda nem Lada
  • NullZ3r0 #3
    "A Lada most némi javításra szorul" - LOL. Kellett nekik szovjet roncsból keltetőt eszkábálni. :) Most lehet menni akksit cserélni.
  • Nikolaosz #2
    A Holdon meg éheznek!!!
  • errorista #1
    csnatkk