Balázs Richárd

Nem a gyorsételek a gyerekkori elhízás fő okozói?

Hosszú évek óta a legtöbb ember a növekvő gyorsétel fogyasztásnak tulajdonítja a gyermekkori elhízás rohamos emelkedését. Egy új tanulmány szerint azonban a gyorsételek fogyasztása csupán egy jóval nagyobb probléma, a gyerekek otthonaiból eredő silány étkezési szokások "mellékterméke".

A tanulmány mögött álló kutatók eredményei szerint a gyerekeknél a gyorsételek csak egy kis hányadát teszik ki egy sokkal átfogóbb étrendi sémának, amit a szülők és gondviselők alakítanak ki koragyermekkorban. Ezek az étrendek zöldségben és gyümölcsben szegények, helyettük nagy mennyiségű feldolgozott élelmiszer és cukrozott üdítőital szerepel. Ez a séma jelenik meg a diákok iskolai étrendjében is, legalábbis az Egyesült Államokban, hazánkban erre valamelyest nagyobb figyelmet fordítanak, bár nálunk is kevés a zöldség, az alacsony nyersanyagnorma mellett azonban nem könnyű csodát tenni.

"Valójában ez idézi elő a gyerekek elhízását" - utalt a fenti sémára Barry Popkin, a tanulmány vezetője, az Észak-Karolina Egyetem táplálkozástudományi professzora. "A gyorsétel fogyasztás csupán egy viselkedés, ami ezeknek a rossz szokásoknak az eredménye. Csak azért, mert azok a gyerekek, akik több gyorsételt esznek, nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyosak, nem bizonyíték, hogy a gyorsételekből származó kalóriák teszik ki a probléma oroszlánrészét"

A tanulmányhoz a 2007 és 2010 között elvégzett Nemzeti Egészség- és Élelmezés Vizsgálati Felmérés (NHANES) adatait használták fel, ami 4.466 2 és 18 év közötti gyerek élelembevitelét vizsgálta, köztük olyan tényezőket is figyelembe véve, hogy az ételeket és italokat gyorséttermekben, vagy máshol fogyasztották-e. A gyerekeket tovább kategorizálták, gyorsételeket nem fogyasztókra (50%), mérsékelten (40%, akik legfeljebb a bevitt kalóriák 30 százalékát nyerik gyorsételekből) és nagy mennyiségben fogyasztókra (10%, akik a gyorsételekkel 30 százaléknál több kalóriát visznek be) osztva fel. A kutatás ezután megállapította, mely tényezők kapcsolódnak leginkább az étrendi megfelelőséghez és az elhízás kockázatához.

"A tanulmány szilárd bizonyítékokkal szolgált arra vonatkozóan, hogy a gyorsétel fogyasztáson túl a gyerekek étrendje erősebben kapcsolódik a szegényes táplálkozáshoz és az elhízáshoz" - mondta Jennifer Poti, a tanulmány társszerzője. "Bár a gyorsétel bevitel csökkentése fontos, a gyerekek étrendjének többi területét sem szabad figyelmen kívül hagyni"

Popkin szerint fontos megismerni a probléma eredetét, ha egészségesebb szokásokhoz vezető megoldásokba akarunk invesztálni, ilyen a cukros üdítőitalok mennyiségének csökkentése, vagy a friss zöldségek és gyümölcsök előtérbe helyezése. "A gyorsételeken élő gyerekek szüleinek általában nincs lehetőségük, kedvük, vagy idejük megvásárolni, vagy elkészíteni otthon az egészséges ételeket" - mondta Popkin. "Ez az, ami ténylegesen kiváltja a gyerekek elhízását, és amit figyelembe kell venni a megoldáskeresésben"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #14
    A szülők nem tudnak főzni állítás nem teljesen pontos. Inkább így: a ma már a nők többsége nem tud főzni. A fériaktól/apáktól ez kevésbé várná el bárki, ellenben az szégyen, hogy a nők már erre sem képesek.
  • blessyou #13
    Egyébként szerintem egy BigMac menü semmivel sem károsabb az egészségre, mint egy kiadós magyarosan elkészített ebéd. A magyar konyha is ugyanolyan zsíros és fűszeres, mint a legtöbb gyorskaja. És még csak az sem garancia, hogy jobb minőségű alapanyagokból van, mert azért a lakosság túlnyomó többsége nem házilag tenyésztett sertésből és csirkéből, illetve biogazdaságból szerzi be az alapanyagot, hanem a hipermarketek polcairól, ami általában ugyanolyan üvegházas növényből vagy napfényt és szabad levegőt nem látott állatállományból származik, mint amiből a gyorsétterem dolgozik.

    Szerény ízlésem szerint azért van finom gyorséttermi termék, és ha hetente egyszer eszik egyet ott az ember, annak nem lesznek kimutatható egészségügyi következményei. A magyar konyhával hasonló a helyzet. Ez is olyan, hogy tudni kell a mértéket.
  • gforce9 #12
    Nem látom igaznak, amit írsz. A hasonlat inkább így lenne helyes: Ha sok dohányos embert nézünk, akik mellesleg üveggyapot szigetelést bontanak napi 8 órában és sokasodnak a tüdőproblémák, akkor ez enm bizonyíték arra, hogy a dohányzás tüdőproblémákat okoz.Ilyet csak akkor lehet kijelenteni, ha a kísérleti csoportban vannak olyan dohányosok is, akik nem bontanak üveggyapot szigetelést és rajtuk is mutatkoznak a tödőkárosodás jelei.

    Ezzel a kijelenteéssel hogy: "Csak azért, mert azok a gyerekek, akik több gyorsételt esznek, nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyosak, nem bizonyíték, hogy a gyorsételekből származó kalóriák teszik ki a probléma oroszlánrészét" egyetértek. Nem azzal indul az elhízás egy gyereknél, hogy elkezdik sajtburgerrel tömni, akkor amikor már megeszi az első sajtburgerét, már el van hízva eleve, mert az otthoni kaja is olyan és nem figyelnek rá a szülők se, hogy ne ész nélkül egyen a gyerek.

    A vonatos hasonlatod nem jó, mert ott a következmény egyértelmű. Itt korántsem.
  • Cat #11
    A kinai étterem szóösszetételt azért raktam idézőjelbe, mert egyáltalán nem tartom étteremnek ezeket a helyeket. A mutáns csirke szót azért használtam, mert ezeknek az állatoknak másfél kilós tömegükből egy kiló a mell, és korántsem vagyok biztos benne, hogy csak színhúst használnak, pl. keverik szójával.

    A döghús szót azért használtam, mert van mellettem egy gyrosos, mindennap eljövök előtte, és néha eszméletlen dögszag árad onnan. A dög az, amit a dögkútba dobnak, pl. elütött kutya. Mivel egy apróra vágott, megégett, nagyon fűszeres húsról van szó, amit utána ráadásul bazisok piros szósszal is leöntenek, gyakorlatilag megállapíthatatlan micsoda, de a szaga nagyon erős.

    A szülők fagyasztott készételeket esznek. Én is tudok főzni, de tudom, hogy ez nem általános tudás. Rengetegen csak a biológiai szükségletüket elégítik ki az evéssel, és az értetlenkedőket gasztronácinak tartják.
  • Zoli007 #10
    Én meg megtiltanám a fagyik árusítását, továbbá mindenféle édességét is, sőt, szerintem a magyar konyha kurva egészségtelen, ezért bezáratnám az összes helyet, ahol lángost, gulyást, etc. lehet kapni!
  • hungi #9
    "a "kinai étterem" mutáns csirkéből" : szerinted a kínai étterem (a környéken mostanában sok eltűnő kóborkutyás viccet félretéve) mi a faxomból csinálja, ha nem magyar csirkéből?

    "a sarki, döghúsból készített gyros": ennyi erővel minden hús dögből (holt állatból) van...

    Amellett a "Ma már a szülők többsége nem tud főzni. Amellett sokaknak ideje sincs rá. " mondattal marhára nem tudok egyet érteni, már azért sem, mert akkor mit esznek a szülők?

    Ez nem időhiány, hanem egyszerűen igénytelenség/sötétség...

    Én férfiember létemre is 30-40 perc alatt össze tudok dobni egy kétfogásos ebédet. Ugyan legyen már bármilyen elfoglalt családban a szülőknek hetente két órájuk, amikor megfőzik/sütik előre azokat a normális ételeket, amikhez max. salátát kell frissen vagy tésztát kell kifőzni.




  • wraithLord #8
    Nem azért szar a gyorséttermi kaja, mert elhíznak tőle az emberek. Azért híznak el, mert egy olyan embernek, aki egész nap nem csinál semmit (tehát pl. irodai munkát végez), nem olyan kajára van szüksége, ami kis térfogatban baromi sok gyorsan felszívódó tápanyagot tartalmaz.
    És ez kb. az emberek többségére igaz.

    A gyorséttermi kaja a tápanyagként szolgáló szénhidrát-, fehérje- és zsírforrás(ok)on túl hozzáadott íz- és állományjavító, tartósító és egyéb anyagok miatt káros az egészségre.

    Egyszóval nem a kaja a hülye, ha valaki túl sokat zabál. Rá van írva a hamburger csomagolására, hogy ha ezt megeszed, akkor a napi energiaszükségleted negyedét megetted 10 perc alatt... Igaz, azt nem tudja a delikvens, hogy ennek a rengeteg tápanyagnak jó része rögtön megy is zsírnak, mert a szervezet nem tud mit kezdeni vele. De hát ez a tökig feldolgozott és finomított élelmiszerek egy szép sajátsága.
  • Cat #7
    "a szulok meg kenytelenek lennenek fozni a gyerekeknek"

    Ma már a szülők többsége nem tud főzni. Amellett sokaknak ideje sincs rá. És korántsem vagyok biztos benne, hogy pl. a sarki, döghúsból készített gyros vagy a "kinai étterem" mutáns csirkéből készített takonyban uszó kicsitcsípőse egészségesebb lenne.
  • kvp #6
    "Csak azért, mert azok a gyerekek, akik több gyorsételt esznek, nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyosak, nem bizonyíték, hogy a gyorsételekből származó kalóriák teszik ki a probléma oroszlánrészét"

    De pont errol van szo. Ez kb. olyan mint azt allitani, hogy a vonat altal elutott emberek koreben a kozvetlen a baleset utan megnovekvo halalozas es a baleset kozott nem bizonyithato a kapcsolat. Az egyetlen dolog amit felreertelmeznek az az, hogy kiskoraban nem a gyerek maga veszi meg a gyorsttermi kajat, hanem ilyet kap a szuleitol es az iskolaban is. Igen, van olyan amerikai iskola, ahol a normal ebed is gyorsettermi, pl. hamburgert vagy corndog-ot (kukoricaliszttel kirantott hodog) kapnak a gyerekek szinte minden nap. Azert ezt, mert sokkal olcsobb mint a normal etelek amikben elelmiszer is talalhato es az usa-ban ugyebar piaci alapon mukodik a gyermeketkeztetes is.

    Tehat nem a gyorsettermek felelosek a gyerekek elhizasaert hanem az, hogy a szulok a gyerekeknek gyorsettermi kajat adnak. Szerintem a megoldas erre az elelmiszerkategoriara a 18+-os (usa 21+) bevezetese lenne. A meki csak szemelyi elleneben szolgalhatna ki es nem vihetnek ki az etterembol a kajat, tovabba iskolakban es boltokban fagyasztva sem lehetne kapni ilyen tipusu elelmiszert. Igaz, hogy ettol par gyorsettermi lanc es piaci alapu kozetkeztetesi ceg is csodbe menne, a szulok meg kenytelenek lennenek fozni a gyerekeknek, de legalabb megoldana a problemat.
  • NEXUS6 #5
    Mivanmá!?

    A meki szponzorálja az esgét, hogy pár napon belül már a második ilyesmi cikk jön föl?

    Az hogy a mekbörgerbenben zabáltatja a gyerkőccel a xar kaját a kedves szülő, vagy csak otthon bax elé az asztalra valami silányságot csak részletkérdés.

    DE ETTŐL MÉG A MEKIS KAJA NEM LESZ EGÉSZSÉGES!!!
    Ne csúsztassunk már kéremszépen.