Ötvös Tibor

A kínaiak jártak először az Újvilágban?

Genetikai és archeológiai bizonyítékokkal is alá tudja támasztani azon feltevését Gavin Menzies író és amatőr történész, hogy elsőként Zheng Ha admirális járt az Újvilágban.

A történelemkönyvek alapján az első ember, aki az Újvilág földjére lépett Kolumbusz Kristóf volt 1492-ben, ezután pedig következett a ma már Amerikaként ismert földrész meghódítása. A történetet azonban most átírhatja egy új felfedezés, mely az amatőr történész és író, Gavin Menzies legújabb könyvében jelent meg. A Who Discovered America: The Untold History of the Peopling of the Americas címet viselő alkotásban az úriember, aki egyébként a Brit Királyi Haditengerészetnél is szolgált, azt írja, hogy "1421-ben a kínai flotta Zheng Ha admirális vezetésével járt az Újvilágban".

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Eme írását archeológiai és genetikai bizonyítékokkal, leletekkel próbálja alátámasztani. "Az ismert sztori, mely szerint Kolumbusz fedezte fel az Újvilágot egy tündérmese, fantazmagória" - nyilatkozta az író a Daily Mail munkatársának. Az egész elméletének és kutatásának az alapjait egy térkép jelentette, mely 1418-as keltezésű és nagyon hasonlít a ma használtra. Ez alapján és több kutatásra hivatkozva írja Menzies, hogy kínai felfedezők már 1421-ben, 71 évvel Kolumbusz előtt megtalálták az Újvilágot.

Ezt azonban az elismertebb, a témában jártasabb kutatók egyszerűen nem fogadják el. "Ezek a történetek olyanok, mintha valaki egy harmadik típusú találkozását írná le egy idegen hörcsöggel" - reagált az író munkásságára Felipe Fernandez-Armesto, a Londoni Egyetem professzora. Az említett térképet Sally K. Church, a Cambridge Egyetem történésze már korábban bevizsgálta és megállapította, hogy hamisítvány. Ezt egyébként Geoff Wade, az ázsiai Szingapúr Egyetem kutatója is alátámasztotta. Állítása szerint a térkép egy 18. századi európai térkép másolata, semmi több.

Menzies már nem először veri ki a biztosítékot a történészeknél. 2008-as, 1434: The Year a Magnificent Chinese Fleet Sailed to Italy and Ignited the Renaissance című könyvében például azt állította, hogy a reneszánszot a kínaiak hozták el az olasz világba, míg 2011-ben megfejtette Atlantisz titkát (The Lost Empire of Atlantis: History's Greatest Mystery Revealed). Mindenesetre a most megjelent kötetét hamar elkapkodták a polcokról és éppen ezért Louise Levathes történelmi szakíró elismerően nyilatkozott a dologról. "Menzies promóciós gépezete egyszerűen briliáns."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • felemelő #53
    Csupán logikai alapon két kérdés:

    - Mitől alakul ki "jégfal". Ha nincs a Bering területen tenger, akkor összefüggő földterület. Ha azt egyenletesen akár kilométeres jég fedi, akkor is egy nagy jégsíkság, amin lehet menetelni.

    - Dél felé haladva egyszer csak vékonyodik, majd elfogy a jégtakaró.
    Az hogy itt van-e még száraz terület, amin át lehet haladni az a Bering tenger mai területén az technikailag megtippelhető. [A jég fogy el hamarabb, vagy a tengerfenék. Biztos vannak erről adatok, ha valakit nagyon érdekel.]
  • felemelő #52
    Erre a térkép "mizériára" talán magyarázat lehet a Horn-fok.

    "A Horn-fok Dél-Amerika legdélebbi pontja és a Drake-átjáró északi határa, hosszú évekig a világ körüli kereskedelmi forgalmat lebonyolító vitorlások útjának egyik fontos állomása volt. A fok körüli vizek azonban különösen nagy veszélyeket rejtettek a vitorláshajóknak, mivel gyakoriak az erős szelek, az erőteljes áramlatok és az Antarktiszról leváló jéghegyek, emiatt a fok körül igen sok hajótörést jegyeztek fel."

    Lehet, hogy a felderítő hajók nem mertek/tudtak tovább menni nyugat felé.

    Dél felé meg megtalálták a déli sark szegélyét.

    Vagyis a térképrajzoló egyszerűen kanyarított egy elképzelt partvonalat, mivel nyugat felé "nincs út", de délen látja a partvidék "folytatását".

    Ha megnézzük a térképet, a szoros viharos és járhatatlan, akár "odaképzelhető" egy partszakasz, különösen ha a szorost számtalan leszakadó jéghegy (ami arra nem ritka) "tömíti" el.

    https://www.google.hu/maps/@-63.3519949,-13.6594371,3z?hl=hu

    Utoljára szerkesztette: felemelő, 2016.07.10. 01:34:28
  • Vol Jin #51
    Akkor még egyszer a gyengébbek kedvéért. A 100 ezer évig tartó jégkorszak azt jelenti, hogy a százezer év csapadéka nem olvad el százezer évig, aminek a következménye, hogy ahol szárazföld van, ott kilométeres jég van a tetején. Éppen ezért volt alacsonyabb a tengerszint. Mert, a víz egy része nem az óceánban volt, hanem jégkockaként a északi területek felett. A mi hosszúsági körünk felett kilométeres jégfal volt. Örülök, hogy segíthettem.
  • Csaba161 #50
    Akkor mégegyszer, ott nem volt semmiféle jégfal, hanem szárazföld, ami mesze délre elterült, mert ott olyan sekély a tenger, hogy a jégkorszaki kis vízszintcsökkenés miatt szárazra került a tengerfenék, az hogy északra volt jégtakaró, azt az állatok leszarták, ők szárazföldön mentek át ide-oda - akár csak az emberek -, NEM jégen!!!!! A jég határától délre jó széles szárazföldi híd volt Alaszka és Kamcsatka között, mivel Amerika partjainál délről jövő meleg áramlat ott fordult vissza. Továbbá a legnagyobb vízszintcsökkenés elérte a 120 métert is, amikor is a Bering-híd szélessége 1600 km volt!!!! Ha ennek csak a felét borította is jég, még akkor is marad elég széles szárazföldi terület szabadon a jégkorszakok alatt!!!!!!!
  • Vol Jin #49
    Az komoly. :-D
  • Vol Jin #48
    Na még egy zseni. A jégkorszak alatt akkor ott kilométeres jégfal volt. Nem ezt mondtam okoska? Olvasd már végig, hogy mi a francra válaszolgatsz!

    Azt baszod, hogy ott ember nem kelhetett át, csak a jégkorszak végén/után. Fsztszvikbikli vagy mi a neve vitakényszerében olyan dolgokra válaszolgat, amit nem is írtam. Jól megcáfolja az el nem hangzottakat, te meg belebégetsz.
  • Csaba161 #47
    A sötétség a te fejedben nagy!!!

    Úgy látszik fingod nincs róla, mi is az a Bering-szoros!!!
    Nézd meg egy rendes térképen - ne a Google-Mapsen - ahol láthatod a tengerfenék domborzatát. Átlagos mélysége nem nagyobb 25 méternél!!!!!! A legmélyebb pontja - azaz egy pontban - a Szent Lőrinc sziget és Alaszka között 30 méter. A jégkorszak alatt itt nem jég volt, hanem szárazföld!!!!!!!!! A sok jég, ami ugye a megfagyott víz, csökkentette a világtengerek vízszintjét!!!!! Elég volt tehát csak 20-30 méteres vízszintcsökkenés ahhoz, hogy az egész Bering-szoros, néhány mélyebb pontja kivételével, amelyek ekkor értelemszerűen tavak voltak, szárazra kerüljön. Ezen a SZÁRAZFÖLDI hídon rengeteg állatcsoport is vándorolt ide-oda, nem csak az emberek, ezért hasonlít Észak-Amerika állatvilága az Eurázsiaihoz.
  • Vol Jin #46
    Mivel te egy olyan okoskodó elmebeteg fasz vagy, aki kényszeres, hát nyomok a hsz-re egy mínuszt, és így többé kitakarva lesznek a hozzászólásaid.

    Teszem ezt azért, mert a benézéseid után kényszeres hazudhatnékod van arról, hogy mit írtam, meg gondoltam, csak azért, hogy olyanba köthess bele, ami el sem hangzott. Szánalmas kis elmebeteg pöcs vagy.

    Na pápá kisköcsög, boldogítsd tovább azt, akit akarsz!
  • MaRee #45
    Pedig én úgy tudom, hogy a szkíta őshaza valójában Amerikában volt, onnan jöttek az ősmagyar-türk-gepida-sumér-japán-hun-török-kazár-plejádi őseink a Kárpát-Medencébe Úgyhogy mi voltunk ott előbb, mert a venezuelai indiánok matyóhímzéses szoknyában éneklik más nyelvjárásban az érik a szőlőt!

    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

    Legalábbis erről próbált múltkor meggyőzni egy bölcsészkaros "történész" csaj
  • fszrtkvltzttni #44
    *(Bizonyított tény, hogy nem egy, hanem legalább kettő Ázsiából érkező migrációs hullám volt, melyek között jelentős néhány ezer éves különbség volt.)