Ötvös Tibor

Haunted House: Cryptic Graves - egy újabb felesleges remake

Egy teljesen felesleges és kritikán aluli remake lett a Haunted House: Cryptic Graves.

1982-ben, Atari 2600-as gépen jelentette meg az Atari a Haunted House címet kapott horrorjátékát, mely elég egyszerű volt: a ház három szintjén egy urna három elemét kellett megtalálni. A program elég sikeres lett, ám valamiért mégis eltűnt a szemek elől... egészen tavaly szeptemberig, mikor is az Atari bejelentette a Haunted House: Cryptic Graves nevet kapott remaket.

Az új rész hőse Anya Graves, aki megörökli nagyapja birtokát és szeretne ebből pénzt is csinálni. Ám sajnos a papa az okkultizmus megszállott híve volt és gyűjtötte a természetfeletti elemeket és az örökség egyetlen feltétele, ha Anya egyetlen éjszakát eltölt a házban és túléli. Társat is kapunk Stan Galeki képében, aki a paranormális aktivitást szeretné vizsgálni.



Elsőként a grafikával kezdenénk, mely az elején még igen pofás képet mutat. A szobák és a ház elég szépen vannak megcsinálva, hangulatos az egész... ám ahogy haladunk előre úgy jönnek elő a különböző hibák. Ott van mindjárt az általam csak "rés a pajzson"-hibának nevezett gond. Ilyenkor a különböző elemek illesztésénél hiba lép fel és például simán belátunk egy szobába anélkül, hogy belépnénk vagy bármi. Így pedig annyira nem lep meg minket, ami ott bent fogad.

Sajnos a hangok sem sikerültek félelmetesre, pedig ez egy ilyen műfajú alkotásnál elengedhetetlen. A különböző, ijesztőnek szánt hörgések és társai ugyanis cseppet sem rémisztők, inkább megmosolyogtatják az embert. A játékmenet sem a legjobb. A megszokott és manapság már divatos "fuss és bújj el" gameplay vár ránk, ám sajnos ez is elég érdekes elemekkel van megtűzdelve.


A kalandjaink során ugyanis csak azokon az ajtókon mehetünk be, melyekhez megtaláltuk a kulcsot. Nos, a baj az, hogy a különböző kulcsokon nincs feltüntetve mit is nyit, így bizony minden egyes alkalommal az összes ajtóba bele kell próbálnunk azt. A szörnyek is elég nevetséges dolgokkal bírnak. Adott például a Silent Stalker, mely képes egyetlen mozdulattal félbetörni hősnőnket (ráadásul láthatatlan), de egy ajtón nem jut át.

Közben pedig olyan felesleges dolgokat jelez nekünk a gép... ha egy ajtóra nézünk kiírja, hogy egy ajtót nézünk. Ha egy ablakra akkor azt közli velünk. Ha egy számsorra... akkor addig nem ír ki semmit, míg meg nem találjuk az első, megnyomandó gombot. Tehát ott állunk és nem tudjuk, hogy egyáltalán keresni kell a számsoros bevitel lehetőségét, mert ezt persze nem írja ki a program. Összefoglalva: ott segít ahol nem kell.

A Haunted House: Cryptic Graves nagyon rossz, senkinek nem ajánlom még a kipróbálását sem. Ha borzongásra vágyik, inkább az Amnesia vagy az Outlast telepítését ajánlom. Sajnos ezek után kissé félünk, milyen lesz az Alone in the Dark új fejezete, melynek megjelenése szintén hamarosan esedékes lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!