Berta Sándor

2030-ra egy teljesen digitális világban fogunk élni

A nem mindennapi felvetés Ray Hammond jövőkutató nevéhez fűződik. Szerinte 20 év múlva minden ember és tárgy össze lesz kötve egymással, és állandó kapcsolat alakul ki közöttük.

"2030-ra az ember élete nagy részét egy digitális párhuzamos valóságban fogja eltölteni. A világ egy központi idegrendszer lesz, amelyben minden ember, de a dolgok is mindig valós időben össze lesznek kötve egymással és állandó kapcsolat alakul ki köztük. Az már egy másik kérdés, hogy vajon mindenkinek a jelenleginél boldogabb élete lesz-e vagy sem. Ettől függetlenül azonban meggyőződésem, hogy a gyors technológiai fejlődés felbecsülhetetlen társadalmi és gazdasági lehetőségeket nyit meg az emberiség előtt. A különböző államok békés együttélése szempontjából a globalizáció és a digitális összekötöttség eddig jól vizsgázott" - jelentette ki Ray Hammond a Techforce 2010 bécsi konferencián.

A szakember ugyanakkor nem festett tökéletes jövőt. Szerinte elsősorban azt a több milliárd embert fenyegetik komoly veszélyek, akik jelenleg a világ fejletlen régióiban élnek és akiknek nem valószínű, hogy akár 2030-ra internethozzáférésük lesz. Azért, hogy a Föld népességének e csoportja se legyen elzárva a technológiai fejlődés előnyeitől, az ipari társadalomnak a jelenleginél sokkal aktívabb szerepet kell vállalnia a felzárkóztatásukban. Ez a legjobb módja annak, hogy a terroristák és a kalózok lába alól kihúzzák a talajt.

A jövőkutató hozzátette, hogy a 2030-ig tartó két évtized nem lesz kihívásoktól mentes. A klímaváltozás és a népességnövekedés mellett meg kell oldani az energiaproblémákat is.

"A digitális korszakban felnőttek és az úgynevezett digitális bevándorlók közötti generációs konfliktusok nem fognak tovább mélyülni. Az idősebbek azért kezelik nehezebben a számítógépeket, mert a mai rendszerek még mindig buták és nem működnek önállóan. Ezenkívül a felhasználóknak meg kell birkózniuk a borzalmas kezelőfelületekkel is, amelyekből mindenfajta intuitív kezelési lehetőség hiányzik. Ez a probléma azonban 2030-ra meg fog oldódni. A technológiai fejlődés üteme nem fog lelassulni, éppen ellenkezőleg. Az elmúlt 20 év technológiai vívmányaival egyenértékű eredmények elérésére 2030-ban jóval kevesebb időre, alig több mint 8 évre lesz majd szükség" - szögezte le végül Ray Hammond.

A világ 2030-ban című könyv letöltése

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Julius Caesar #20
    Az 1800-as években meg mondogatták, hogy 100 év múlva akkora gőzgépek lesznek, mint egy köröm. Az 1900 évek elején, meg hogy egy átlag autó 100 év múéva 600-zal fog menni. Nem jött be.

    Ugyanakkor ha ez a jóslat se fog szó szerint megvalósulni, valójában már most is jobban rá vagyunk kötve a gépekre, mint 10 éve és ez csak folytatódik. Persze nem mondom, hogy igaza van, de tény, hogy egyre jobban fogunk a gépeken lógni.
  • chuky123 #19
    Kvp te túlsok filmet néztél úgylátom biztos láttad a 13. körzetet abba volt hogy lezártak egy városrészt a bűnözöknek.
  • kvp #18
    "Afrikából pedig tömeges népvándorlás fog indulni a fejlett országokba, ergo megnő a bűnözés is."

    Vagy automatikusan mennek vissza ahonnan jottek, esetleg a hataron be se engedik oket. Ez mar most is megoldhato lenne, ha aknazarral vedenek europa deli hatarat, nehany robotrepulovel es hajoval kiegeszitve.

    "Képzeljétek el az évente bekövetkező párizsi zavargásokat szerte a világban, ahogy gyújtogat a szegény réteg, mert nem jut vízre se. Igen, a tűzoltók majd tengervizet és szennyvizet használnak majd oltásra"

    Nem szukseges. Ilyenkor lezart ovezeteket kell kialakitani, aminek a hatarat kell csak orizni. Ezutan a nagy san franciscoi tuzveszben kiprobalkt modon a hatarvonalon fel kell robbantani minden egheto epuletet, majd eldozerolni a tormeleket. A szabadda valt teruleten opcionalis modon izraeli mintara kialakithato egy fal. Aki bent maradt az ezek utan azt gyujt fel amit tud, de a tobbieket mar nem igazan erinti.

    Az igazi gond a legkor lesz, mert oxigen nelkul eleg nehez lesz lelegezni, de ez a teljes bioszferat erinti es ha eljutunk odaig, akkor mar nagyon nagy gaz lesz, bar erre is van megoldas, de nem tul olcso. (nuklearis energiat hasznalo atmoszfera generatorokat kell letrehozni a kieso novenyzet potlasara)

    "lég érdekes párhuzam van egy-egy technológiai fejlesztés és az előtte pár évben megjelenő sci-fi / jövőben játszódó filmek között."

    Nem egy-ket ev, hanem egy-ket evtized, vagy a peldak alapjan jo 40-50 ev. Az elso fabol keszult kellek tablet-ek a startrek-ben jelentek meg a 60-as evekben. Az elso radios halozatra kotott tablet prototipus 1973-ban keszult, aztan kellett meg par ev (37 ev), amire vegre mindenkinek lehet sajatja. Eltartott egy ideig a fejlodes...

    "Ettől már csak 1 lépés az, hogy a kocsi tudja, hogy hol vagyok (melyik parkolóhelyen) és már magától megveszi a jegyet - másodperc alapú elszámolásban"

    Neked szlovakiaban kellene kamionoznod, ott mar hasznaljak ezt a rendszert az autopalya dijakhoz, bar egyelore csak annyit hallani, hogy tiltakoznak ellene...

    "Na meg, hogy egy tablettától fogunk majd jól lakni, nem kellenek majd nagy adagok. Csak egy tabletta be, aztán hopp, tele is lettünk.. Hogy mié a Mézgáék jutnak erről eszembe."

    Nekem meg a Jetson csalad a 60-as evekbol. 3D-s tv sztereokamerakra alapozva, toronyhazak, takaritorobotok (a Jetsoneke mindig megette a macskat), es a kaja tablettak is itt jelennek meg: George Jetson felkel, reggelizik, bekap egy tablettat es megszolal: "keresu a kave", majd megiszik egy pohar folyadekot, ujra megszolal: "odaegett a piritos". A felesege erre megigeri, hogy majd megjavittatja a kaja keszito automatat. Mindezek ellenere az a sorozat olyan igazi 1960-as evekbeli bekes vilag volt. A valodi jovo kevesbe tunik vidamnak es mint a klasszikus polo szoveg mondja: "Ha ez mar a jovo, akkor hol a repulo autom?"
  • nlght #17
    "A jövőkutató hozzátette, hogy a 2030-ig tartó két évtized nem lesz kihívásoktól mentes. A klímaváltozás és a népességnövekedés mellett meg kell oldani az energiaproblémákat is. "

    Ez a kulcsrész a szövegben. 2030-ban javában fightolnak majd a nagyhatalmak a megmaradt édesvízkészletért és az energiahordozókért. Afrikából pedig tömeges népvándorlás fog indulni a fejlett országokba, ergo megnő a bűnözés is. Lehet, hogy még visszasírjuk a romabűnözést is. Képzeljétek el az évente bekövetkező párizsi zavargásokat szerte a világban, ahogy gyújtogat a szegény réteg, mert nem jut vízre se. Igen, a tűzoltók majd tengervizet és szennyvizet használnak majd oltásra
  • djw #16
    like apdétnorbi :D fogyitablettának hívják ;)
  • djw #15
    az hogy minden kütyünk hálózatban lesz nem nagy újdonság... elég ha csak az ms x-deskre gondolunk. Ilyen terméket már majdnem minden nagy gyártó fejleszt. + mellé jön még az értintőképernyős kütyük terjedése mint az apple cuccai (iphone, ipad, istb).

    Továbbá érdemes megfigyelni a filmes ügyeket. Elég érdekes párhuzam van egy-egy technológiai fejlesztés és az előtte pár évben megjelenő sci-fi / jövőben játszódó filmek között. Lásd: különvélemény, vasember 1-2, stargate, startrek (ne az elvadult robotos részt nézd, hanem a használt számtech/infótech cuccokat).

    Az atomok teleportálásával, beültetett azonosítókkal, dns azonosítással és hangfelismeréssel és idővel lehetővé válik majd az ami a startrekben is volt: "kávét kérek két cukorral közepesen forrón".

    Ehhez képest az hogy a telefonommal tudok már ma is parkolójegyet venni csak egy apróság. Ettől már csak 1 lépés az, hogy a kocsi tudja, hogy hol vagyok (melyik parkolóhelyen) és már magától megveszi a jegyet - másodperc alapú elszámolásban :D
  • Garrett27 #14
    Na meg, hogy egy tablettától fogunk majd jól lakni, nem kellenek majd nagy adagok. Csak egy tabletta be, aztán hopp, tele is lettünk.. Hogy mié a Mézgáék jutnak erről eszembe....
  • kvp #13
    A fejlodesrol csak annyit, hogy a hetvenes evek elejen (1973) mar letezett az ami ma fogyasztoi high tech-nek minosul, csak akkor meg szinte csak laborkorulmenyek kozott. Az erintokepernyos tablet-eket es a mobiltelefont pedig mar a 60-as evekben a startrek-ben is hasznaltak, bar akkor meg fabol keszult festett kellekek voltak. 3D-s rendszert en eloszor a 80-as evekben lattam, de az elso 3D-s fenykepek az elso vilaghaboru alatt keszultek, csak az emberek feledekenyek. Jo pelda a Jetson csalad 3D-s tvje aminek a kamerai (par epizodban szerepelt tv stab) pont ugy neztek ki, mint a mai 'forradalmi' 3D-s kamerak.

    "5-10 évvel ezelőtt az ember örült ha egy zsebben elférő tégla nagyságú telefonja volt amin tudta hívni a barátait"

    Ehhez kepest 10 eve valahol a Balaton kozepen hanykolodva probaltam egy vasuti menetrendet letolteni a netrol ami vegul sikerult is, sot a telefonom sem volt nagyobb mint a mai keszulekem. Csak azota szines lett a kijelzoje, mert fotozni mar azzal is lehett, bar meg kulon radughato kiegeszito volt, a sztereo headset-es radioval egyutt. De letezett. Szoval annyira nem rohan a technika, csak olcsobba es elterjedtebbe valik.

    Nekem szemely szerint eleg lenne egy a kiskoromban elkepzelt csukloszamitogep, a latoteremben megjeleno hud-al, kezmozdulat es hang felismeressel es folyamatos halozati kapcsolattal. Mar 10 eve is el lehetett kesziteni egy ilyet, de nem erte meg es valodi igeny sem volt ra. Az igeny meg most is jelentektelen, de valoszinuleg a jovoben majd megjelenik.

    A kedvenc ideillo polo szovegem a kovetkezo: Ha ez mar a jovo, akkor hol van a repulo autom? (ez is olyan amihez megvan a technika 1966 ota, de az nem kell egy megfelelo pozicioban ulo embernek sem)

    ps: Ehhez kepest en kepes vagyok regi kutyuket javitgatni szorakozasbol, bar az egyik legerdekesebb egy ma mar tobb mint 100 eves, a Fold magnes teret felhasznalo generator volt, ami a 'semmibol' nyert energiat es a felujitas utan egy led-et is sikerult vele meghajtani. Valojaban a Fold forgasi energiajat hasznalja aramtermelesre es a keszitese koraban ezzel tobben is tisztaban voltak, mig mara 'ingyenenergia' neven probalkoznak vele. Fejlodunk...
  • globint #12
    Olvastam valahol, hogy az 1900-as évek elején azt jövendölték, hogy 2000-re annyi ló lesz, (merthogy a jólét miatt mindenkinek lesz lova), hogy a lóganét már nem lehet lesz az utakról eltakarítani, és ez súlyos közlekedés káoszhoz, és háborúkhoz fog vezetni.
  • Kornan #11
    Nekem egyből a hasonmás(surrogates) című film ugrott be, ott is ciki volt már ha valaki kimozdult otthonról, bioboy-nak gúnyolták őket.

    Szerintem sem lesz teljesen igaza mert túl sok az ismeretlen változó, de azért nemcsak találgat. Valszeg a legtöbb jelenleg folyó kutatást és tudományos áttörést lapul vette. Jelenlegi tendenciákat, stb... Szóval sok mindent. Még az is elképzelhető, hogy igaza lesz. Most is egyre többen töltenek egyre több időt a neten. Kis túlzással nevezhető digitális párhuzamos világnak. Szerintem ő sem állítja, hogy ez biztos ,hogy így lesz, csak, hogy nagy a valószínűsége.

    Kihívások viszonyt majdnem biztos, hogy lesznek, méghozzá elég komolyak:

    klímaváltozás - talán még elviselhető marad ebben a században.
    energiaválság - valamit ki kell találni, a hiányzók pótlására és az igény csökkentésére, szerintem nem megoldhatatlan, vannak alternatív jelentkezők szép számmal, igaz talán nem olyan jók mind az olaj.
    túlnépesedés - Nálunk inkább az ellenkezője a probléma. Népességcsökkenés, szerintem a rohanó életvitel és agyonmérgezett/egészségtelen világ az oka.

    És még ezeken kívül is lesznek biztos.