Gyurkity Péter

Nem ajánlja a Windows 7-et az FSF

A Free Software Foundation szerint hiába jobb az új operációs rendszer a Vistához képest, amikor ingyenes alternatíva is elérhető - hasonló indokokkal utasítják el a Mac OS X új verzióját.

Az alapítvány közleményben jelezte, hogy a szerdán Bostonban megrendezett demonstráció után nyílt levelet juttatnak el a Fortune 500 listán szereplő nagyvállalatoknak, mégpedig a Windows 7 operációs rendszer használata elleni érveikkel. Szerintük nemcsak a szoftverrel, hanem magával a felfogással is nagy bajok vannak és a társadalomnak mellőznie kellene a fejlesztő cégeknek nagy hatalmat biztosító, kereskedelmi jellegű megoldásokat.

Tisztában vannak azzal, hogy ezúttal nehezebb dolguk lesz, mint ahogy azt a Vista esetében megszokták, a Windows 7 ugyanis többnyire pozitív visszhangra talált, főként éppen az előd silány minősége miatt. Ennek ellenére azonban kitartanak álláspontjuk mellett, miszerint a kereskedelmi jellegű szoftverek különösen nagy hatalmat biztosítanak fejlesztőiknek, amely hatalmat utóbbiak fel is használják, elég csak a Kindle esetében nemrég kirobbant botrányra gondolni, amely bizonyos művek törléséhez vezetett az Amazon által biztosított digitális könyvtárban.

Egészen pontosan a digitális másolásvédelem elterjedésére gondolnak, amely szorosan összekötődik a kereskedelmi jellegű operációs rendszerekkel - éppen ezért nemcsak a Windows 7, hanem az Apple által most elkészített Snow Leopard ellen is szót emelnek, amely szintén ebbe a csoportba tartozik. A nagy kérdés, hogy miért kellene elfogadni a fizetős fejlesztéseket, amikor ingyenes alternatívák is elérhetők, és itt most nyilván nem a játékosokra kell gondolnunk, hanem a vállalatokra, amelyek a legtöbb feladatot ugyanúgy elvégezhetnék az ingyenes platformokon is.

A szabványokkal és az erős piaci pozícióval való visszaélés, valamint a monopolista magatartás és az oktatás megfertőzése is a vádpontok között szerepel - kíváncsian várjuk, hogy milyen visszhangot vált majd ki a vállalatok és a felhasználók körében a nyílt levél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • n3whous3 #165
    és ki a faszomat érdekli mindez, amit az FSF mond. GTA IV-et nem fogok játszani linuxon meg szerintem visual studiot se fogok rajta használni (max emulátorral, amibe vagy megveszem ugye a wint... vagy nem eredetit rakok be imagenek)
  • semmikozod #164
    Nekünk meg az hogy szórakozzunk komment irás/olvasás közben, nemde?
  • homeless #163
    Nem veszitek észre, hogy az sg szerkesztői szándékosan válogatnak össze ilyen flamebait híreket, hogy megmaradjon az olvasótábor? Nekik az a cél, hogy 100+ komment legyen minden hírnél.
  • semmikozod #162
    Elvileg a Linux userek "okosak". Akkor hogy lehet, hogy desktop célokra ajánlanak egy szerver operációs rendszert??
  • Ravkin #161
    Ez persze nem jelenti azt hogy a cégek vagy a vállalatok ne váltanának, majd valamikor a jövőben


    Magamtól idéztem szerintem ugyan arról beszélünk.
  • Alfa Of NS #160
    "
    "Viszont lényegében csak fix hardver-szoftver környezetben jó."
    Notebookok? Netbookok?
    "

    Akár. Bár ott is előjöhet az, hogy ezt azt változtatni szeretne a user (hardvert köt hozzá, telepítene vmi szoftvert) és akkor elkezdődnek a problémák. Igazából az számít, hogy ami alapból van az elég-e. Pl sima aasztali gépen ha a Linuxnál előre telepített böngésző, e-mail kliens, videónéző stb elég, akkor jó.

    Megjegyzem, ha a Linux disztók is egységesebbek lennének minden téren kényelmesebben kezelhetőek lennének a hardver-szoftver változások is. Rugalmasabb lenne a rendszer az átlagfelhasználó számára is.

    Ahol még kevésbé van hardver-szoftver változás az szerintem a közigazgatás. Normál esetben ott azért szervezetten folyik bármiféle hardver vagy szoftver megváltozása. Tehát előre tudják mit hogyan akarnak változtatni és fel lehet rá készülni vagy tudni lehet előre hogy mi nem működik, mi hogyan működik.
  • torreadorz #159
    Az összes ilyen flame úgy kezdődik, hogy mindkét táborból megérkeznek az idióták...

    Egyébként a legtöbb vita alapja az, hogy a "hivők" elfelejtik azt az apróságot, hogy nem egy kalapáccsal kell beverni minden szöget, hanem a szöghöz kell kalapácsot választani (értsd, egy operációs rendszernek rengeteg felhasználási esete van, lehet desktop gép, szerver gép, lehet hogy grafikai felhasználásra kell, lehet hogy csak a titkárnőnek szövegszerkeszteni, lehet hogy fejleszteni, nem mindegy hogy hány géped van stb stb, és még egy tucat szempont, ezek alapján van ahol a windows a jobb választás van ahol a linux és van ahol a vegyes. Aki ezt nem érti meg, az legalább akkora hülye, mint aki bmw-vel akar kimeni szántani taxizni meg trakorral akar...)
  • Sanyix #158
    Az a vicces hogy az idióta ms vérfanboyok, úgy tesznek mintha őket betámadta volna valaki :)

    A lényeg az hogy úgy kezdődött az egész flém, hogy jöttek a tudatlan marhák, a szokásos "nincs ps linuxon, a gimp meg hááát" (lehet hogy az ingyenes "háááát", de a professional nagyon nem "háááát", csak azt se tudják hogy van ilyen, és nem ez az egyetlen, de szajkózzák a szomszéd pistikétől hallott faszságokat, aki bizony 1 órát linuxozott már :D), meg hogy ez bonyolult meg az bonyolult, meg így van a linuxban meg úgy van. És akkor a linuxosok jönnek ezeket megcáfolni, TÉNYEKKEL, elmondva hogy hogy van, nem említve a win-t nem mondva hogy egyik szar vagy másik jobb.
    Aztán a linuxról fogalmasincs júzer írja hogy a linux akkor is szar mert (és újra elkezdi a fentieket, nem tőrödve azzal hogy 20szor leírták előtte neki, hogy nem úgy van), és így indul. Aztán jönnek az m$ vérfanboyok, és kezdik hogy a linux milyen szar ,és a win isten. Így indul minden flém.
    És persze az m$ vérfanboyok szerint a linuxos tévhitek megcáfolása (win említése nélkül) az flém, és sírnak miatta pont ők kezdték a flémet :)

    Olyan mint amikor a c-k sírnak hogy elnyomják őket, meg terrorban élnek, amikor ők kezdték az egész balhét, amúgy semmi gond nem lenne :DD
  • Sanyix #157
    ez sem igaz, én már használtam ubuntut kubunutut... annyi volt bennük a különbség, hogy néhány program gui-ját más néven kell keresni. Egyébként meg kde-re felmegy a gnome-os program, és fordítva. És nem kevés program van ami olyan semmilyen (nem tudom pontosan hogy megy ez, de nincs felülethez kötve, csak felrakod és megy). Ugyanúgy ugyan azok a programok vannak szinte mind2-n csak más felülettel, és egyébként gyerekjáték használni. Én mikor ubiról kubira váltottam semmi nem volt. Mindent rögtön megtaláltam. De mikor saját magam fluxbox felületet telepítettem azon is minden megvolt, pedig az aztán nagyon különbözik a kettőtől. De pl gtk (gnome) felületes programok winre is mennek, csak fel kell rakni hozzá a librarykat, a gimp is ilyen.
    Használtam debiant is, annál is hasonló volt a helyzet.
  • Zoliz #156
    Én meg nem ajánlom a Linuxot, mert nagyon sok időt elvesz a megtanulása és manapság az idő pénz. Van más egyéb amit tanulni kell.