Berta Sándor

Gyermekellenőrzés mobiltelefonnal

Különleges mobil készüléket fejlesztett ki a Björn Steiger alapítvány. A szervezet által piacra dobott mobiltelefon segítségével a szülők egyszerűen megtudhatják, hogy a csemetéjük éppen hol tartózkodik.

Az eszköz látszólag semmiben sem különbözik hagyományos társaitól, küldhető vele például SMS is. Nincs viszont lehetőség ellenőrizetlen beszélgetésekre vagy drága letöltésekre, ugyanis a készülékről legfeljebb négy előre megadott telefonszámot lehet felhívni. Ezenkívül a gyártó egy úgynevezett pánikgombbal is ellátta a telefont, amelynek segítségével vészhelyzetben mind a négy telefonszám egymás után felhívható és ha ez nem vezetne eredményre, úgy az ötödik alkalommal a hívás már az alapítvány segélyhívó központjában csörög ki.


A mobiltelefon különösen akkor tehet jó szolgálatot, ha a gyemek eltévedt vagy valami baja esett. Az iKids ilyen esetekben a segélyhívásokon kívül - a beépített GPS-modulnak köszönhetően - alkalmas az illető pontos tartózkodási helyzetének megállapítására. A keresés történhet WAP-on vagy az interneten keresztül. Amennyiben a készülék már nem sugároz jeleket, akkor a rendszer az utolsó ismert tartózkodási helyet adja meg akkor is, ha közben a telefont kikapcsolták, egészen az akkumulátor lemerüléséig.

Ezenkívül érdekes a Geo-Fencing funkció is. Ebben a szülő pontosan megadhatja, hogy melyek azok a területek (például a piroslámpás negyedek), ahová a csemetéje még csak véletlenül sem teheti be a lábát és amennyiben ez mégis megtörténik, arról azonnal SMS-ben értesítést kap. "Minden gyereknek megvan a joga az önálló életre, de arra is hogy biztonságban legyen és megvédjék" - nyilatkozta a Heise német híroldalnak Pierre-Enric Steiger, az alapítvány vezetője.


A LifeService Kids Light havidíja 9,99, míg a LifeService Kids csomag 29,99 euróba kerül. Mindkét csomag tartalmazza a helyzetmeghatározást. A készülék súlya 62 gramm, maximális készenléti ideje 100 óra, míg a beszélgetési idő legfeljebb 2,5 óra lehet. Maga az iKids 149 eurót kóstál és két színben vásárolható meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • metaljesus #16
    arra lesz jó, hogy ha a szülő valaki olyanra hagyja a gyerekét, akire nem szívesen bízná, de nincs más lehetősége, na hogy ő hova viszi. azért ez tényleg durva volt, ovódás kiskölkök a prostinegyedben :D
  • megrab #15
    Ha a gyerek még óvodás, vagy kisiskolás, akkor nem császkál egyedül, még akkor se ha ilyenje van. Ha meg nagyobb lesz akkor nem kell neki ilyen telefon. Bukta lesz ez, mint a videotelefonálás a mobilokon...
  • Neurotoxin #14
    Bazzeg. Járatjátok a hírlevelet?Akkora b*****t nagy kép van bent róla, hogy akár reklámnak is elmenne.LOL
  • huuu #13
    "Egy szónak is száz a vége"
    Kezdetnek nem rossz! Egy kis lépés ez, de valamelyest védi a csemetéket az egyre
    bővülő aberáltak körétől. Jó lenne t-mobiltól, ha Januártól forgalmaznák...
  • Monkey #12
    Mi a francért ne lehetne? Volt már a kezedben gps?
  • Balumann #11
    ja látom, ez nem csak nekem tűnt fel :)
  • Balumann #10
    Ez szerintem nem fog beválni... :S Aki már tudja használni az már rendes telefont szeretne használni, ha mégis ilyet kap akkor direkt elrontja, stb... :S
    Egyéként meg hogy lehet ezen sms-t írni, van rajta 5 szám, egy kikapcsolás meg egy ok gomb... Elég bonyolult lehet. (szóval szintén nem értem, hogy egy kis gyerek hogy fog sms-t írni).
    Meg melyik ovodás gyerek, vagy kisiskolás örül annak, ha azt is figyelhetik, hogy átszökik az iskolán belül valahova, ahova nem kéne, vagy hát ilyenek (lehet, hogy nem figyelik, de egy gyereknek szmte úgyis az lesz az érzése, hogy egész nap őt figyelik :| ) / vagy hát nem tudom
  • kricsi #9
    vagy csak előre megírt üzeneteket lehetne írni vele...

    kitudja...
  • kricsi #8
    "küldhető vele például SMS is."

    De hogy?! szerencsétlen gyerekek tuti fogják látni a 2,5x1-es kijelzőn a betűket sms írás közbe
  • waterman #7
    a legszebb, hogy egy ekkorka valamibe nem lehet igazán jó minőségű gps vevőt belerakni. beszáll a gyerkőc valakinek a kocsijába, a gps jelnek annyi. de még akkor is ha a táskájában véletlen fölé kerül az összes könyv.. a pocket pc-men a kihajthatós gps vevő már alig működik attól, ha elfelejtem kihajtani.. ha meg fölé rakom a kezem még kihajtott állapotában is vége.