Berta Sándor

Egyre több gyereknek van mobiltelefonja

A mobiltelefon amennyire kuriózumnak számított egy évtizeddel ezelőtt, napjainkra annyira a mindennapok részévé vált. Nem ritka, hogy a kisgyerekek is saját készülékkel rendelkeznek, az persze már más kérdés, hogy jó-e ez így.

A Synovate Kids+Teens cég felméréséből kiderült, hogy ma már az egészen kis gyerekek között is vannak mobiltelefon-tulajdonosok. A 6-8 éves korosztály tagjainak 8, 9-10 éves gyerekek 37, míg a 11-12 éves fiatalok 66 százalékának van saját mobil készüléke. A 13-14 éves korosztálynál ez az arány már 89 százalék. A gyerekeknek azonban nemcsak az alapfunkciók fontosak, hanem a kiegészítő extrák is. Így például a 6-8 éveseknél a készülékek 24, míg a 13-14 éveseknél 52 százaléka rendelkezik beépített kamerával. A videók felvételére alkalmas mobiltelefonok aránya az utóbbi korosztály tagjai körében 21 százalék.

Mobil videókkal a 6 és 14 év közötti gyerekek 29 százalékának van tapasztalata. Legtöbben már néztek ilyen felvételeket, de egyre többen készítenek is ilyet a saját vagy a barátaik, ismerőseik készülékeivel. Elszomorító és aggodalomra ad okot ugyanakkor, hogy a 6 és 14 év közötti csemetéknek már a 8 százaléka látott verést bemutató videót vagy videókat és 6 százalékuk már tárolt is hosszabb ideig ilyen filmeket a mobiltelefonján.

Az erőszakos videók sajnos szintén a mindennapok részét képezik - világít rá a Teltarif. Terjedésüket gyakorlatilag lehetetlen megakadályozni. Bajorországban hiába tiltották be az iskolákban a mobilok használatát, a felvételek továbbra is megtalálják az utat a gyerekekhez. Már megszületett az első jogerős bírósági ítélet is a verések ügyében. A sonthofeni bíróság 3, illetve 6 napos közmunkára ítélt két 14 éves fiatalt, akiknek fogalmazásban kell megírniuk, hogy mi vezette őket a felvételek letöltésére, ezenkívül elkobozták a mobiljaikat. A két diák nem tudott magyarázatot adni a letöltésekre.

Idén júliusban a bajor iskolákban több mint 200 mobil készüléket foglaltak le, ezek közül 15-ön találtak hasonló felvételeket. Emiatt tíz diák ellen indult eljárás, hamarosan a többi ügyben is megszülethet a jogerős ítélet. Mint ismeretes, sajnos Magyarországon is volt hasonló eset, igaz szerencsére egyedinek bizonyult. Bajorországban egyébként bárki bevihet az iskolákba mobiltelefonokat, de azokat csak vészhelyzetben lehet bekapcsolni. Amennyiben valaki megsérti ezt a rendelkezést, lefoglalják a készüléket. Abba azonban a tanárok nem nézhetnek bele, mert az sérti az adatvédelmi jogszabályokat.

A törvény egyébként meglehetősen tág teret enged az oktatási intézményeknek. Ezért van olyan iskola, ahol teljesen tilos a mobiltelefon-használat és van, ahol teljesen megengedett. A rendőrök és a szakemberek szerint azonban a legújabb esetek is azt bizonyítják, hogy sok helyen elbagatellizálják a hasonló ügyeket. Pedig nem az a baj, hogy egyre több gyereknek van mobil készüléke, hanem az, hogy nem megfelelő tartalmat töltenek le velük, tárolnak rajtuk vagy terjesztenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Battles #28
    Minek vesznek nekik mindenféle médialejátszós telefont mért nem egy egyszerű szineskijelzőset azt csá!
  • Peti0011 #27
    Sok szemét kisgyrek telefonal rohangászik nekem is van vagy 5 db:D
  • Morden23 #26
    Vagy a híradó, vagy apuék beszélgetései, vagy csak kimegy az utcára.

    Megint be kellett vetni valami remek témát, mostanság már kezd leáldozni a számítógépjátékok agresszivitásra neveő hatásán való filozofálás.

    Amikor én voltam kisiskolás, mindenki a "játékterembe járó" kiskomákat szidta, hogy ezekből lesznek a bűnözők, meg a "kábítószeresek". Aztán aki azóta bűnöző, vagy kábítószeres lett, az sem a játéktermezés miatt tette mindezt.

    Ha egy gyerek olyan retardált, esetleg annyira tragikusan szocializálódott (azaz nem igazán), ne adj ég ilyen jófajta szülei vannak, hogy brahiból akar szétverni valakit, mert így funny videót lehetne postolni a neten, annak már ez tökmindegy. Ha nem ezért, akkor másért tenné.
  • MJhunx0 #25
    Hmm ennyi erővel akkor ne nézzen TV-t sem mert ott is vannak ilyen rajzfilmek vagy rendes filmek PL! ami durva kicsit, vagy ép horrol.
  • Gerygrey #24
    Munch, szerintem a HTF kevésbé gáz mint az hogy 8 uves kissrác sűrű káromkodások közepette sérthetetlenné tevő cheattel cél nélkül, élvezkedve mészárolja az embereket GTA San andreas-ban.
  • Griphons #23
    Ez (verés-videók gyűjtése) olyan mint anno a dugicigizés a budiban. Mégis fel tudtunk nőni, és mégsem lett egy haverom se láncdohányos. Én meg nem is dohányzom, pedig sokat sutyiztam az általánosban a rötyin :)
  • eörgs #22
    Életkor: 14 alatt :-c
  • eörgs #21
    a züllött kis csemeték :-x
  • aaaaa #20
    A világ más részein meg a háborúkban naponta százával halnak meg gyerekek , másik tízezer csak naponta látja, ahogy lemészárolják a szomszédait, még másik millió egyszerűen csak éhenhal, vagy felfordul valmi betegségben, de hát a telefonon lévő video,az ám a világraszóló probléma.
  • Ford Prefect #19
    Egy normális gyerek igenis tudja, hogy másokat ok nélkül megverni nem szabad, ehhez semmiféle társadalmi normára nincs szükség. A családi háttér szerepe pedig jelentéktelen.