Berta Sándor

A mobilte­le­fo­ná­lás íratlan szabályai

Csörög, csilingel, csengőhangokat ordíttat és sokakat egyszerűen zavar. Az illemtanárok most csokorba gyűjtötték a mobiltelefonálás íratlan szabályait, a hasonló kellemetlen helyzeteket nem árt elkerülnünk.

Martha Castro washingtoni urológus-nőgyógyásznál akkor telt be a pohár, amikor az egyik női páciensének végbéltükrözés közben csörgött a mobiltelefonja és a nő felvette a készülékét, majd percekig beszélt a döbbent orvos és az asszisztensei előtt. Majd mintha semmi sem történt volna, befejezte a beszélgetést és elrakta a telefont. Azóta egy nagy táblán egy mobil és az azt áthúzó piros vonal jelzi a betegeknek, a rendelőben tilos a mobiltelefonálás. "Persze nem tilthatjuk meg, de mivel úgy láttuk, hogy az emberek a rendelés közben sem zavartatták magukat, kénytelenek voltunk magunk lépni" - mondta az orvosnő.

"A mobiltelefonok alapvetően változtatták meg a viselkedésünket. Régebben mindenki szinte intimnek tartotta a telefonbeszélgetéseket. Ma már teljesen megszokott, hogy valaki a tömegközlekedési járművökön vagy az utcán üvöltözve beszél és gesztikulál" - nyilatkozta Jacqueline Whitmore, aki a floridai Palm Beachben működtet illemiskolát. "A legtöbben mindenfajta gátlás nélkül újságolják el a készülék segítségével a barátnőjüknek, hogy most voltak nőgyógyászati vizsgálaton vagy ha férfi az illető, hogy milyen volt a legutóbbi éjszakája. Nem hiányozhatnak a zaftos vagy intim részletek sem. Egyszerűen sokan nem tudnak megfelelően viselkedni, ha mobiltelefon van a kezükben" - tette hozzá a szakember.

A LetsTalk.com, az amerikai online eladók portálja által készített felmérésből kiderült, hogy egyre kevésbé tolerálják az emberek a nyilvános mobiltelefon-használatot.

Kétezer megkérdezett közül ma már csupán 900 (vagyis 45 százalék) tolerálta a nyilvános telefonálást, 3 évvel ezelőtt ez az arány még 1060 fő (53 százalék) volt. Egy étteremben három éve még az emberek 33 százaléka gond nélkül telefonált volna, mára ez az arány 21 százalékra csökkent.

Carol Page olyan embereknek próbál meg tanácsot adni a CellManners.com nevű oldalán, akik ilyen kirívó helyzetekbe kerültek. "A legjobb barátnőm édesanyjának a temetésén egyszer csak azt hallottuk, hogy megszólalt a hátunk mögött egy mobiltelefon. Az illető felvette és neki által nevetgélve beszélgetni. Mit tegyek" - kérdezte az egyik segítséget kérő nő.

Whitmore szerint a legnagyobb illetlenségnek a túl hangos és a túl intim tartalmú beszéd, valamint egy megbeszélés közbeni hívás fogadása számít. Persze előfordulnak kirívó esetek is. Egyszer egy pap gyóntatott valakit, ám az illető azt hallotta, hogy a plébános úr már nem is vele foglalkozik, hanem a gyóntatószékben ülve telefonált és káromkodott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ReTeK #17
    ebben mi a bunkóság ?
  • Ronny #16
    fél óráig gondokoztam mire beugrott, hogy miért hívod vissza ha úgysem fontos:)
  • zateh #15
    Nekem mindig rezgőre van állítva. Ha emiatt lemaradok egy hívásról, egyszerűen visszahívom az illetőt.
    A csengőhangokat a vásárlás után hónapokkal halgattam végig, azért mert áramszünet volt, és nem tudtam mit csinálni
  • vaaa #14
    Inkább közterületen csinálja, mint rendelőben, konferencián, előadáson, vagy egyéb megbeszélésen.
  • The Termentor #13
    Japánban van telefonfulke de nincs benne telefon. Es japanban nem hallasz telefoncsorgest mert mindenkinek rezeg vagy kozvetlenul a fulebe csong. Egy het alatt egyszer hallottam telefoncsorgest, az is egy europaie volt...
    Lenne mit tanulni.
    Ugyanakkor pont az lenne a lenyege hogy mindenhol el tudjanak erni. Bar en felveszem a buszon de ha nem fontos akkor visszahivom utana.
    Az meg hogy buszon hallgat telefoncsengohangot. Aki 18 ev alatt volt amikor eloszor vett/kapott, az is vegighallgatta, barhol volt.
  • dtk1985 #12
    ezen beszartam
  • Déta #11
    "Na szárusz' Jóska! Gyűszölé' átal hézzánk estve? Gyere no, me' a táhán meghdeglett, s a Rózsi csinált bétyárrostélyost s oldalast, s kicsi csülköt is viszöl haza az asszonnak meg a gyármököknek..." - 16:00 V***s bár
    És még azt hittem, hogy a bunkóságnak van határa...
  • concrete #10
    Beleolvasva az eredeti cikkbe, a 'Blasenspiegelung' szó félrefordításáról van szó. Ez a szó, egy kevéssé közismert vizsgálatot - hólyagtükrözést - jelent.
    Akit érdekel a menete, persze németül:

    Blasenspiegelung
  • concrete #9
    tök=tük :)
  • concrete #8
    Urológus-nőgyógyász szerintem nem csinál végbéltökrözést, azt a gasztroenterologus csinálja. Ez a része a hirnek FAKE ...