Spencer

Komoly IT fejlesztések előtt áll Irak

Telekommunikációs szakértők úgy vélekednek, hogy a háború végeztével Irakban nagyon komoly információs technológiai, illetve telekommunikációs fejlesztéseket lehet, illetve kell majd végrehajtani, azonban egyes elemzők ezzel együtt arra figyelmeztetnek, hogy hosszú hónapoknak, adott esetben éveknek kell még eltelniük ahhoz, hogy az arab ország készen álljon az IT infrastrukturális fejlesztésekre.

Kenneth Camp, a KDC Architects Engineers ügyvezető igazgatója szerint Irakban akár egy-két éven belül kiépülhet egy vadonatúj információs technológiai, illetve telekommunikációs infrastruktúra, és a fejlesztési munkálatok lényegében akár már néhány hónapon belül meg is kezdődhetnek. Ezzel szemben French Caldwell, a Gartner piackutató cég alelnöke úgy látja, hogy az iraki IT infrastruktúra felépítése ennél sokkal hosszabb ideig, akár négy-öt évig is eltarthat.


"Bagdad rémálma" teljesítette feladatát

Camp szerint az iraki IT és telekommunikációs fejlesztések révén mind a nemzetközi telekommunikációs cégek, mind az ország lakossága jól fog járni, ugyanis míg a vállalatok új bevételi forrásokra lelnek, addig a lakosság minden korábbinál modernebb szolgáltatásokat vehet majd igénybe. Miután Irakban megnyugszik a helyzet, óriási kihívást jelent majd a cégeknek az ország telekommunikációs rendszerének lényegében a nulláról történő felépítése - nyilatkozta Camp.

Az iraki újjáépítést koordináló amerikai kormányzati szervek mindeddig egyébként nem kértek konkrét javaslatokat az ország IT vonatkozású újjáépítése kapcsán. A Nemzetközi Fejlesztések Hivatala az elmúlt hónapokban elsősorban az iraki utak, repülőterek, kikötők helyreállítása, illetve az ország egészségügyi, illetve oktatási rendszerének megsegítése kapcsán kért javaslatokat, azonban a hivatal egyik munkatársa elárulta, hogy természetesen az iraki telekommunikációs rendszerekről sem feledkeztek meg, és hamarosan megkezdik a témakör vizsgálatát.


Lesz mit újjáépíteni

A szakértők egyetértenek a tekintetben, hogy Irakban egyelőre még sok olyan problémát kell megoldani, melyek mindenképpen az IT infrastruktúrát érintő fejlesztések elé sorolandók. Mielőtt arról gondoskodnánk, hogy az iraki lakosok mobiltelefonálni tudjanak, meg kell oldanunk, hogy otthonaikban folyamatos víz és áramellátás legyen, és senki se éhezzen az országban - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban az egyik elemző.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • spR #3
    Sok beleszólása van az Irakban folyó dolgokhoz a fidesz-mdf-nek...
  • ZsirosKenyer #2
    miről is beszélsz?
    Tökmindegy hogy lesz-e béke vagy sem az amcsik indulnak tovább Szíria felé, mer uygebár olaj az mindig köll, másrészt izrael terjeszkedni akar..Nézzétek csak meg hofy fogják szép lassan kiirtani az irakiakat otthonukból..
  • b #1
    hát reméljük, hogy a fidesz-mdf akarata ellenére is helyreáll a béke és a rend arab testvéreinknél.