JohnnyCage

Thuraya: A mobiljaink biztonságosak

A műholdas mobiltelefon szolgáltatást működtető társaság szerint a Thuraya telefonok nem árulkodhatnak a felhasználó pozíciójáról, így nem szolgáltathatnak információt az ellenséges katonai erőknek.

Az amerikai katonai vezetők a közelmúltban megtiltották a Thuraya mobiltelefonok használatát a szövetséges katonai egységekkel együtt haladó helyszíni tudósítók számára, mivel a telefonok állítólag lehetővé teszik a csapatok pozíciójának meghatározását.

A műholdas mobiltelefon szolgáltatást működtető Thuraya Satellite Communications határozottan cáfolja, hogy a telefonok árulkodnának a felhasználó pozíciójáról, ezáltal kockázatot jelentetnének. Mint Mohammad Omran, a Thuraya elnöke elmondta, a mobiltelefonok alapján nem lehet bemérni a felhasználók pozícióját.


Dave Ryan, a Thuraya műholdas rendszerét szállító Boeing Satellite Systems elnöke szerint a Thuraya mobiltelefonok által továbbított GPS (Global Positioning Systems - Globális Helymeghatározó Rendszer) jelek titkosítottak, így nem hallgathatók le, illetve törhetőek fel. "Csak a Thuraya fér hozzá az információhoz, a külső személyek számára pedig rendkívül nehézkes lenne a GPS adatok megszerzése" - mondta Ryan. "A Thuraya mobiltelefonok GPS jelének befogása és dekódolása igen hosszú időt, és rendkívül komoly szakértelmet igényelne a zárt technikai információk elérése mellett."

Ryan azon hírekre reagált, amelyek szerint a Thuraya mobilokat egyszerű háromszögeléses technológiával be lehet mérni. Ez a tévhit a vezető szerint arra alapul, hogy a készülékek GSM üzemmódban is használhatók, amely technológia valóban lehetővé teszi a háromszögeléses helymeghatározást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!