SG.hu

Az ukránok helyett a robotok miatt kellene aggódniuk a parasztoknak

Az elmúlt évtizedben több milliárd dollár ömlött a növénytermesztés automatizációjának fejlesztésébe.

Aki azt hiszi, hogy a növénytermesztés egyszerű, ideje átgondolnia álláspontját. A fejes saláta nem a világ legnagyobb kihívást jelentő növénye, de mint minden gazda tudja, hogy rengeteg probléma merül fel az ültetés és a betakarítás között. A skála a kártevőktől a kórokozókon át a túl kevés és túl sok esőig terjed. Hogy megvédjék a zsenge zöldeket a kegyetlen világtól, sok termelő beltérbe költöztette a terményt, kiterjedt üvegházak vagy zümmögő raktárak váltak mindenféle növény új otthonává. De démonok a beltérben is leselkednek, és az utóbbi időben valójában több a veszteség, mint a nyereség.

A beltéri termesztéssel foglalkozó startupok az elmúlt években a startup világ kedvencei voltak, és a Crunchbase szerint a technológiai fókuszú cégek 2012 és 2022 között mintegy 3 milliárd dollár értékű befektetést vonzottak. Az elmúlt egy évben azonban az ágazat finanszírozása elsorvadt: az AppHarvest és a Fifth Season is csődöt jelentett, az Iron Ox elbocsátotta alkalmazottainak közel felét, a Bowery Farming pedig elbocsátásokon ment keresztül, míg a Fidelity csökkentette az értékelését. A szektor nehéz helyzetben van, van azonban néhány zöld hajtás. A Hippo Harvest nemrégiben 21 millió dollárt gyűjtött be újrahasznosított raktárrobotjainak köszönhetően. A PitchBook szerint mindez a startupot 145 millió dollárra értékeli, ami nagy ugrás a korábbi 42 millió dolláros értékeléshez képest.


Bizonyos szempontból a Hippo Harvest hasonlít a versenytársaira: azt ígéri, hogy kevesebb földet és vizet felhasználva hatékonyabban tud élelmiszert termeszteni. De ami megkülönbözteti a többiektől, hogy sokkal inkább egy robot startup, mint egy beltéri termesztéssel foglalkozó vállalat. Utóbbi ágazat tagjainak többsége az automatizálásra támaszkodik, számítógépek szabályoznak mindent a hőtől és a páratartalomtól kezdve a hidroponikus rendszerek tápanyagszintjéig. Az érett terményekkel teli tálcák sínpályákon zakatolnak, hogy betakaríthassák őket. "Egy 15 évvel ezelőtti Amazon raktár nagyon hasonlít a mai üvegházakra: pneumatika, portálrendszerek, rengeteg fix folyamatautomatizálás" - mondta Eitan Marder-Eppstein, a Hippo Harvest vezérigazgatója.

De az Amazon raktárai ma már teljesen másképp néznek ki. Robotok szaladgálnak, egész polcnyi árut mozgatnak egyik helyről a másikra, optimalizálva az elrendezést a kereslet függvényében. Ezek a robotok olyan széles körben elterjedtek, hogy árucikké váltak - mondta Marder-Eppstein. "Megláttuk a lehetőséget, hogy azt mondjuk: "Hé, mi lenne, ha fognánk ezeket a robotokat, és traktorokká alakítanánk őket az üvegházaink számára?" - mondta. Ez a döntés az egész vállalatot formálta. "Visszamentünk egészen addig, ahogyan régen a faiskolákat irányították. Ez tényleg a régi módszer, amikor egy ember egy öntözőkannával sétálgatott. De most már van egy robotunk, ami ezt meg tudja csinálni."


A robotok azt is lehetővé teszik a Hippo Harvest számára, hogy kísérleteket végezzen és adatokat gyűjtsön a gépi tanulási algoritmusaihoz. Amikor Marder-Eppstein és társalapítója, Wim Meeussen elkezdte tanulmányozni az üvegházakat, elmondásuk szerint egy problémába ütköztek: "Ezek a rendszerek nagy, keringtetett vízvezeték-hurkokkal működnek" - mondta Marder-Eppstein. A közös hurok miatt nem tudták, hogy az egyes növények mennyi tápanyagot kapnak, és nem tudták elkülöníteni az egyes növények mikrobiomját a többitől. (A növények nagyban támaszkodnak a mikrobiomjukra, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki a számukra elérhető tápanyagokból). Egy ilyen felállás erősen korlátozta, hogy hány kísérletet tudnak lefuttatni.

Így ahelyett, hogy a növények ugyanabban a közös hidroponikus vezetékben ülnének, a Hippo Harvest egyedi cellákban helyezi el őket három négyzetméteres modulokban. Ez a szétválasztás nemcsak azt tette lehetővé, hogy az üvegház több változót tesztelhessen, hanem akaratlanul megoldotta azt a problémát is, amely a hidroponikus üvegházak üzemeltetőit bosszantja: a kórokozókat, amelyek gyorsan elterjednek a közös hurokban, és elpusztítják az egész termést. A Hippo Harvest üvegházban a növénymodulok egy oszloprácson helyezkednek el, és kis folyosók választják el őket egymástól. A robotok a panelek alatt kanyarognak, vizet és tápanyagokat szállítanak, illetve adatokat gyűjtenek. Amikor a növények beérnek, felemelik a lapokat és a raktárkezelőkhöz szállítják őket betakarítás céljából.


A Hippo Harvest ragaszkodik az üvegházakhoz, és szándékosan nem vertikális farmot épített, hogy megpróbáljon spórolni a tőke- és működési költségeken. A vertikális farmok intenzívebb világítást, fűtést és szellőzést igényelnek. A vállalat szerint a hagyományos mezőgazdasághoz képest jelenleg akár 92%-kal kevesebb vizet, 55%-kal kevesebb műtrágyát és növényvédő szereket használnak fel a zöldségek termesztéséhez, bár a vállalat nem közli működésének szénlábnyomát. Jelenleg az üvegházakat földgázzal fűtik, bár Marder-Eppstein szerint a vállalat elkötelezte magát amellett, hogy 2040-re nettó nullára állítsa be a szén-dioxid-kibocsátást.

A Hippo Harvest terményei jelenleg az Amazon Fresh-en keresztül, valamint néhány kisebb üzletben Kalifornia államban, köztük a Mar-Val és a Gus's Community Market áruházakban kaphatók. A vállalat azt tervezi, hogy továbbra is helyi terjeszkedésre összpontosít és finanszírozást a működés bővítésére használja fel. Ha a Hippo Harvest sikeres lesz, akkor a trenddel ellentétes irányba mozdul el, kétségtelenül a befektetők örömére. A beltéri mezőgazdaság nehéz időszakot élt meg, de a benne rejlő potenciál túl csábító ahhoz, hogy figyelmen kívül lehessen hagyni. A beltéri farmok a vízfelhasználás csökkentését ígérik, ami egyre fontosabb ebben az aszályos korban, és közelebb hozzák a termelést az otthonokhoz és az éttermekhez, csökkentve a szállítási költségeket és a károsanyag-kibocsátást. Most már csak a termelési költségeket kell visszafogniuk, és a Hippo Harvest reméli, hogy az újrahasznosított robotok ezt meg is teszik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Caro #7
    https://www.ksh.hu/stadat_files/mez/hu/mez0008.html
    81% szántó, 15% gyep.
    A maradék: gyümölcsös, szőlő és konyhakert: 2.8%
    Ez a mai magyar mezőgazdaság.
  • Tetsuo #6
    Ráadásul nem csak társadalmi, hanem egyéni szinten is az alapvető önellátás része, ami kontrollált társadalmi folyamatok révén redukálódik. Egyre kevesebb ember termeszt gyümölcsöt vagy zöldséget, mert részben egyre kevesebb embernek van rá lehetősége, és akinek lehetősége is van rá, sem foglalkozik veteményessel, inkább dísznövényekkel.
    Minden területen az figyelhető meg, hogy a cél az ember ne lehessen önellátó, hanem mindinkább függjön az államtól, rá hagyatkozzon. Az élelmiszerellátásban is ez van.
  • codaco #5
    Nyereséget maximalizálni egyértelműen robotizációval lehet. A robot nem fárad el, a tízezredik gyümölcsöt is ugyanolyan gonddal szedi le és teszi a ládába, mint az elsőt, nagyrészt időjárásfüggetlen a működése, stb. A nehezen szedhető gyümölcsök árát az emberi munka drágítja. Ill. be lehet(ne) állítani, hogy tényleg csak az érett gyümölcs legyen leszedve.
  • Gabbbbbbbbbbbb #4
    >A 3.24% GDP-t kitevő agráriumunk túlnyomó része egyébként szántó és nagybirtok, iszonyatosan tőkeigényes, de valójában kevés embert foglalkoztat.

    Ezt nem tudom honnan vetted. Van ilyen is, de bizony azért elég sok embert foglalkoztatnak ők is, főleg, ha az ellátási lánc dolgozóit is beleszámoljuk.
    Van olyan termény, ami nem foglalkoztat sokat, pl. gabona, de olyan is van, amihez tömegek kellenek, pl. pont a saláta ilyen. Saláta mire eljut hozzád 1.5-2.5x pucolják 1-3 helyen, késsel. Nyilván megtermelni sem piskóta..

    Őszibarackot lehet szinte teljesen gépesítve termelni, de úgy a hozam sokkal kisebb. Ha valakinek Szeged méretű a gyümölcsöse, akkor sem mindig egyértelmű, hogy mégis hogyan lehet maximalizálni a nyereséget.
  • Kotomicuki #3
    Vannak dolgok az életben, amit nem lehet és nem is célszerű "számszerűsíteni", mert akkor a társadalmunk nagyon hamar szétesik, elpusztul az emberiséggel együtt!
    Ilyen a mezőgazdaság is, amit már régen ki kellett volna venni az üzleti szemléletből, mert nagyjából olyasmi, mint a vasút: önmagában, pláne szétosztva, a nyereséget hozó ágait magánkézbe lökve nem fog hasznot hozni, de ha emiatt megszüntetnék, akkor az jóval nagyobb károkat okozna az egész társadalomban és nem csak pénzügyileg.

    Elfogadom, hogy vannak olyan rétegek, akiket ez nem foglalkoztat, mint pl. anno a dél-afrikai mezőgazdasági minisztert, aki kijelentette, hogy az élelmet nem a fehér gazdák termelik meg, hanem a multik hozzák és ha nem hozzák, akkor visszatérnek az őseik életviteléhez: megeszik egymást.
    Sz'al, megértem, ha ehelyett próbálnának nekünk civilizáltabb lehetőségeket beadni, mint pl. a bogárevés, de én azon a véleményem vagyok, hogy ami évezredeken át jól működött - egy természeti körforgás, emberkéz által - , azon nem kéne változtatni, pláne nem "üzleti", vagy álkörnyezetvédelmi érdekek miatt - még ha arra a GDP-nk 4%-t kéne költenünk, akkor sem.
  • Caro #2
    Ez nem egy elképzelt jövő, hanem a realitás, már jóideje.

    A 3.24% GDP-t kitevő agráriumunk túlnyomó része egyébként szántó és nagybirtok, iszonyatosan tőkeigényes, de valójában kevés embert foglalkoztat.

    Ehhez ha esik-nem esik, az mindig úgy van beállítva, mintha az egész ország sorsa múlna rajta, pedig igazából egy nagyon szűk kör zsebéről van szó.

    Ez a közgazdasági szemlélet már más mezőgazdasági ágazatokban is felütötte a fejét. Kevés öreg van még, aki valóban a föld szeretete miatt gazdálkodik, de azért ha ebbe kicsit jobban belegondolunk, nem is elvárható. Annyi eszük meg nekik is volt, hogy a gyerekeik inkább tanuljanak, és ne ezt vigyék tovább.

    A mezőgazdasági termékek valódi árát senki nem akarja megfizetni, főleg hogyha ott az olcsó import árucikk.

    Ezért ehetjünk a pálmaolajjal meg aromával telenyomott, növényi vagy állati hozzávalót minimális mértékben tartalmazó vegyipari hulladékot.
  • Kotomicuki #1
    Amikor az üzletemberek gazdálkodni kezdenek..., Isten irgalmazzon mindenkinek!

    Mint a jogtudorászokból lett borászok ihatatlan löttyei...
    De legalább jó drága lesz és a hagyományos agráriumot azért kell majd megszüntetni, nehogy kiderüljön, hogy ennél jobbat, olcsóbban is lehetne előállítani, ha abba nem/sem pofáznának bele a hozzá nem értő politikuspótlékok.